În cadrul unei vizite în Oradea, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a anunţat că MAI şi Primăria municipiului au ajuns la un acord privind împărţirea responsabilităţii de a racorda la utilităţi noul ambulatoriu al Spitalului "Avram Iancu" din Oradea (fostul Spital Militar). Situaţia a fost blocată până acum, a spus ministrul, la nivelul MAI, din cauza "unor bâlbe administrative".
"A stat muzeu"
"Sunt bucuros că s-a semnat actul adiţional dintre Ministerul Afacerilor Interne şi Primăria Oradea în ceea ce priveşte investiţia în ambulatoriul Spitalului Clinic de Urgenţă Avram Iancu din Oradea", a spus ministrul.
Investiţia în ridicarea ambulatoriului a fost făcută de Primăria Oradea, după ce, în schimb, Ministerul Afacerilor Interne a cedat municipalităţii o parte din terenul pe care astăzi se află parcarea supraterană de lângă Crişul Shopping Center.
"Avem o investiţie de 2,5 milioane de lei finalizată, cu dotări moderne, cu cabinete medicale, săli de tratament, proiectate pentru a deservi mai bine de 15 specialităţi. Este o unitate medicală nou nouţă de care ar trebui să beneficieze cetăţenii, dar, din cauza unor bâlbe administrative (n.r. – la nivel de MAI), a stat muzeu", a afirmat Lucian Bode, care a preluat conducerea MAI odată cu instalarea Guvernului Cîţu.
Cearta pe utilităţi
"Nu pot accepta astfel de abordări care compromit o investiţie, de aceea am dispus identificarea rapidă a soluţiilor de ieşire din blocaj. Mă bucur că cele două părţi au ajuns la un acord. Astfel, au fost partajate responsabilităţile referitoare la realizarea racordului la utilităţi. Concret, Spitalul Clinic va realiza racordul la utilităţi pentru apă, canal şi agent termic pe terenul aflat în administrare, până la limita terenului aflat în administrarea Primăriei, iar Primăria va executa pe cheltuiala proprie racordurile la utilităţi pe proprietatea acesteia", a spus Bode.
Ministrul a spus că deja "s-a pierdut foarte mult timp cu această problemă", existând un "ping-pong" între MAI şi Primăria Oradea. Întrebat concret unde au existat "bâlbele", Bode a spus că la nivel de MAI. "Eu cunosc această problemă de când mi-a fost semnalată de domnul preşedinte Ilie Bolojan acum câteva săptămâni", a adăugat el.
Bode şi-a exprimat speranţa că, după această înţelegere, ambulatoriul Spitalului "Avram Iancu" să fie dat în folosinţă "în a doua parte a acestui an".
Finalizat în toamna anului trecut
În septembrie 2020, Primăria Oradea a anunţat că a finalizat lucrările la ambulatoriul fostului Spital Militar cu cabinete medicale de diabet, de ortopedie cu sală de gipsare, oftalmologie, chirurgie, dermatologie, urologie, psihiatrie, medicină internă, cardiologie, gastroenterologie, pneumonie, tratament-recoltări, patru saloane cu o capacitate totală de 15 locuri, sală tratament, cabinet medical-personal şi birouri administrative.
Reprezentanţii municipalităţii nu au anunţat public însă "blocajul" despre care a vorbit vineri Lucian Bode.
Transfer de terenuri
Lucian Bode s-a întâlnit vineri dimineaţă, la Prefectură, cu şefii structurilor MAI din Bihor, prefectul Dumitru Ţiplea, primarul Oradiei, Florin Birta, şi preşedintele CJ Bihor, Ilie Bolojan. În şedinţă, a spus ministrul, au avut loc "discuţii intense" cu reprezentanţii "armelor" despre probleme specifice, cum ar fi "deficitul de resurse umane, necesarul de a moderniza sedii sau problema migranţilor".
Pe de altă parte, ministrul a spus că vor fi demarate procedurile pentru transferul de la Poliţia de Frontieră către municipiul Oradea a unui teren care va fi folosit drept cale de acces pentru viitorul spital de boli infecţioase şi pneumologie pe care oraşul vrea să-l ridice cu o investiţie de 30 milioane euro din fonduri europene, pe str. Vlădeasa. De asemenea, Bode a anunţat că s-a ajuns la un acord pentru un schimb de terenuri între municipiul Oradea şi Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, tot pentru o nouă investiţie, fără a menţiona despre ce este vorba.