Peste o sută de reprezentanţi ai firmelor de construcţii din zona de vest a ţării, dar şi din Ungaria şi Polonia, reprezentanţi ai administraţiilor locale, consultanţi şi specialişti în construcţii şi arhitectură au participat, joi, la cea de-a cincea ediţie a conferinţei "Viitorul construcţiilor în partea de vest a României".

Conferinţa, organizată de Federaţia Patronilor Bihor, în sala de conferinţe a complexului Lotus Center, a fost deschisă de ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely care a trecut în revistă greutăţile întâmpinate de companiile de profil după declanşarea crizei economice.

"Dacă în 2006 -2007 credeam că totul este posibil şi aveam o creştere economică de 8-9%, ulterior piaţa imobiliară s-a dus unde s-a dus şi în 2008 am ajuns să realizăm că nu poţi rezolva totul prin acumulare şi speculaţii la bursă. Acum numărul investiţiilor în imobiliare a scăzut. Nu este adevărat că nu mai sunt bani, ci doar că se investeşte mai puţin", a spus ministrul.

În unire stă puterea

În acest context, Borbely a îndemnat firmele de construcţii să se unească în clustere pentru a putea participa la marile licitaţii pentru lucrări de infrastructură pe care Ministerul Mediului şi Pădurilor le finanţează din fondul pentru mediu, colectat tot de la firme pe principiul "poluatorul plăteşte".

"Marele meu regret este că nu am reuşit să facem noi clustere în care firme puternice să încheie contracte şi să meargă împreună la licitaţii. Pentru că, ştiţi foarte bine că la o licitaţie de 30 milioane de euro poate veni doar o firmă foarte mare care poate dovedi că are o experienţă şi a făcut lucrări similare. În 2006-2007 s-a înfiripat ceva, dar după aia a rămas la nivel de dorinţă", a spus ministrul.

Laszlo Borbely şi-a exprimat convingerea că firmele de construcţii autohtone sunt suficient de puternice pentru a face faţă concurenţei internaţionale şi a îndemnat companiile să participe la licitaţiile organizate de Ministerul Mediului şi Pădurilor.

"Anual, fondul de mediu are la dispoziţie un buget de 650 milioane de euro, investiţii "verzi" care se fac din taxele plătite de companii şi înseamnă reţele de alimentare cu apă, lucrări prin programul "Casa verde", parcuri şi alte lucrări", a spus ministrul.

La scor egal câştigă "gazdele"

În cadrul conferinţei de joi au mai luat cuvântul primarul Ilie Bolojan, care, la rândul său a îndemnat constructorii să participe la licitaţiile care vor fi organizate de municipalitate pentru extindere reţelelor de apă şi canalizare, reabilitarea conductelor de termoficare, a Cetăţii sau construcţia noului CET.

"Legea ne interzicem să favorizăm constructorii locali, dar, şi o spun cu toată responsabilitatea, atunci când se concurează umăr la umăr şi mai multe firme oferă acelaşi preţ, va câştiga întotdeauna orădeanul, dacă sunt diferenţe va câştiga firma care a oferit preţul mai mic", a spus Bolojan.

În cadrul conferinţei au mai luat cuvântul, Orosz Csaba, vicepreşedintele MGYOSZ, organizaţie a oamenilor de afaceri din Ungaria, partener Federaţiei Patronilor Bihor, dar şi reprezentanţi ai Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii precum şi al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului. La conferinţă au participat oameni de afaceri importanţi din Bihor, precum Ioan Micula, Ioan Mintaş, Florian Pantea, care au luat, la rândul lor, cuvântul.

Cadou inedit

Pentru că ministrul Laszlo Berbely a fost nevoit să părăsească lucrările pentru a-şi urma programul, directorul Administraţiei Bazinale de Apă "Crişuri", Pasztor Sandor, i-a oprit la ieşirea din sală pentru a-i face un cadou inedit.

Directorul i-a dăruit ministrului un banner pictat de 60 din cei 250 de copii care au participat la manifestările organizate pe 22 martie cu ocazia zilei internaţionale a apei. Plăcut impresionat, ministrul a promis să expună lucrarea pe unul din holurile Ministerului Mediului şi Pădurilor.