Ministrul Dezvoltării, bihoreanul Cseke Attila, a inaugurat sâmbătă căminul cultural din Săcueni în urma lucrărilor de reabilitare, modernizare şi extindere începute în anul 2018.

Investiţia, derulată prin Compania Naţională de Investiţii, s-a ridicat la 4,7 milioane lei.

Prima renovare majoră

Potrivit comunicatorilor Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, lucrările au cuprins printre altele consolidarea şi extinderea clădirii, izolarea termică a pereţilor exteriori şi a acoperişului, înlocuirea tâmplăriei, dar şi a instalaţiilor interioare de încălzire, sanitare, electrice şi iluminat.

"Această investiţie este foarte importantă pentru viaţa culturală, pentru comunitatea locală, şi pentru judeţul Bihor. De la construirea clădirii, în 1952, aceasta este prima intervenţie majoră de renovare", a declarat ministrul Cseke cu ocazia inaugurării noii clădiri.

În urma finalizării lucrărilor, clădirea cuprinde o sală de spectacole cu o capacitate de 268 de locuri, o sală de repetiţii, 17 loje cu 74 de locuri, cabine pentru actori, bibliotecă, vestiare, bufet şi altele.

Imobilul a fost dotat cu mobilier, echipamente multimedia şi echipamente PSI.

„Muncă grea”

Cu ocazia evenimentului desfăşurat sâmbătă în prezenţa ministrului Cseke Attila, primarul oraşului Săcueni, Béres Csaba, a rostit o cuvântare pompoasă care a adus cu cele obişnuite la celebrarea "ctitoriilor" dinainte de 1989, ea fiind de altfel reprodusă şi pe pagina de Facebook a edilului.

"Săcuieni este cetatea culturală a Văii Ierului. Nu este o exagerare să spunem că oraşul Săcueni a scris istorie culturală sâmbătă, 23 ianuarie, când a fost inaugurată cea mai impresionantă casă de cultură din Valea Ierului. Ca rezultat al anilor de lobby din partea administraţiei oraşului şi a UDMR, Săcuieni a fost avansat centrul cultural al regiunii. (...) Casa de cultură construită în 1960 a devenit inutilizabilă până în 2010. Renovarea clădirii a eşuat de două ori. În ciuda faptului că în toate cazurile iniţiativa a fost evaluată pozitiv, finanţarea acesteia nu a fost realizată din motive globale sau politice. Cea de-a treia repriză a fost un succes, pentru care mulţumiri speciale sunt datorate actualului ministru al Dezvoltării, Cseke Attila, deputatului Szabó Ődőn şi regretatului senator Pete István. (...) La ceremonia de predare, Cseke Attila şi Szabó Ődőn şi-au împărtăşit gândurile şi amintirile personale despre casa de cultură şi munca grea pe care au depus-o în slujba comunităţii", arată mesajul.

De notat că peste 54% din locuitorii oraşului Săcuieni sunt romi, iar localnicii consideră că au cu totul şi cu totul alte priorităţi decât renovarea casei de cultură, localitatea fiind afectată de migrarea masivă a populaţiei, în special a tinerilor, din cauza inexistenţei locurilor de muncă, iar majoritatea străzilor sunt neasfaltate şi multe nu au utilităţile elementare. Rămâne de văzut, în aceste condiţii, cine şi la ce va folosi aşezământul a cărui reabilitare a durat doi ani şi a cărui inaugurare a reclamat prezenţa ministrului Dezvoltării...