Penultimul etaj

Secţiile de Chirurgie plastică şi reparatorie, cu 25 de paturi, şi de Gastroenterologie, cu 35 de paturi, ambele aflate la etajul al VII-lea al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea, au fost inaugurate vineri, după încheierea lucrărilor de reparaţii capitale, de către ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, cel căruia i se datorează faptul că, alocând banii necesari, spitalul este în prezent aproape complet reabilitate, doar ultimul etaj, al VIII-lea, nefiind încă restaurat.

În prezenţa managerului Gavril Grebenişan, directorului medical Adrian Duşe, a viceprimarului Rozalia Biro, consilierului judeţean Szabo Odon şi şefului Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, Marius Pîrcioagă, tăierea panglicilor inaugurale a fost făcută de ministru, de fostul manager al unităţii, Carmen Pantiş, şi - fireşte - de cei doi şefi de secţii, Teodor Urda, respectiv Ciprian Brisc.

"Nici nu se compară cum arată şi cum funcţionează acum secţia faţă de cum arăta şi funcţiona înainte. Totul e modern, de la accesoriile cele mai mărunte până la echipamente, astfel că venim cu plăcere la muncă, nu mai trebuie să ne stresăm din cauza condiţiilor de lucru", a declarat şeful secţiei de Chirurgie plastică şi reparatorie, dr. Teodor Urda.

"Acum depinde de personal"

Invitat să se adreseze medicilor şi asistentelor care au participat în număr mare la mica festivitate, ministrul Cseke Attila a afirmat că se bucură că, datorită eforturilor Ministerului, municipalităţii şi Consiliului Judeţean, care a alocat o parte din banii necesari, Spitalul Judeţean este aproape complet reabilitat, pentru prima oară de la darea sa în funcţiune, în ultimul an şi jumătate fiind renovate încă alte cinci paliere ale clădirii.

"Etajul VIII va fi şi el reabilitat până la sfârşitul anului, iar cu aceasta consider că infrastructura Spitalului Judeţean şi a Spitalului Municipal este în ordine, iar mai departe depinde numai de noi, de personal, ca pacientul să fie mulţumit", a spus Cseke, sugerând în acest fel că se aşteaptă ca medicii şi asistentele să capete o atitudine mai apropiată de pacienţi, cei care trebuie să fie beneficiarii sistemului.

De anul trecut până în prezent, la Spitalul Judeţean au fost efectuate lucrări de 4,67 milioane lei, la secţiile de Ortopedie, Chirurgie III (actuala Chirurgie II), Cardiologie, Chirurgie buco-maxilo-facială şi ORL, Neurochirurgie, Oftalmologie, plus - acum - cele de Chirurgie plastică şi Gastroenterologie (unde au fost cheltuiţi 1,14 milioane lei).

Inspecţie la Maternitate

După inaugurarea de la Judeţean, ministrul a inspectat lucrările începute în primăvară pentru renovarea Ambulatorului Maternităţii, lucrări pentru care Ministerul a alocat 1,57 milioane lei, sumă ce se adaugă celorlalte 2,1 milioane lei alocate pentru aparatură şi echipamente de anul trecut până acum.

La ambele nivele ale Ambulatorului, ministrul a fost ghidat de managerul Gavril Grebenişan, de medicul-coordonator Petru Chitulea, de şefii de secţii Vasile Kricsfalussy şi Octavian Teodorescu. Cseke a primit lămuriri asupra lucrărilor aflate în derulare, şi care trebuie să se finalizeze până la 2 septembrie, astfel că - după darea în funcţiune a policlinicii - pacientele vor putea beneficia de consultaţii la tarife mai mici decât la cabinetele private. De asemenea, Ambulatorul va avea, pe lângă cabinetele clasice de Ginecologie şi Obstetrică, şi cabinete precum Neonatologie ori Planning familial.

Ministrul a declarat pentru BIHOREANUL că "dacă totul merge bine" în curând Maternitatea va beneficia de circa 2 milioane euro pentru reabilitarea tuturor secţiilor care încă nu au fost modernizate, banii urmând să provină de la Banca Europeană pentru Investiţii.

În prima parte a zilei, ministrul Cseke Attila s-a aflat la Marghita, unde a participat la inaugurarea noii secţii de Pneumoftiziologie, proaspăt modernizate cu un milion de lei de la Ministerul Sănătăţii.