Clădirea în care s-a mutat DSP Bihor este cea în care a funcţionat, încă dinainte de 1989, Inspecţia de Sănătate Publică Bihor (Sanepidul), dar care a fost renovată şi extinsă prin mansardare în urma unor lucrări începute în toamna anului 2010 şi finalizate săptămâna trecută.

"Pentru Ministerul Sănătăţii, această lucrare a însemnat o investiţie importantă, de 2 milioane de lei, prin care am urmărit în principal să nu mai plătim chirie pentru vechiul sediu al Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, dar şi să concentrăm activitatea acestei instituţii într-o singură clădire, pentru a scurta circuitul de comunicare internă, cu agenţii economici şi cu cetăţenii", a declarat luni, după inaugurarea noului sediu al DSP Bihor, ministrul Cseke Attila.

Cseke a mai precizat că Ministerul Sănătăţii a alocat anul trecut Direcţiei de Sănătate Publică Bihor alte 800.000 lei pentru dotarea cu aparatură de laborator.

Tot luni, ministrul a vizitat şi un amplasament din centrul Oradiei, pe strada Sucevei, unde ar putea fi mutat sediul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Bihor şi al Staţiei de Ambulanţă Oradea, care funcţionează, de asemenea, în imobile închiriate de la Episcopia Romano-Catolică a Oradiei.

"De anul trecut, am alocat celor cinci substaţii ale Ambulanţei din Bihor, şi anume Salonta, Aleşd, Marghita, Beiuş şi Ştei, o sumă importantă, de 1,1 milioane lei, pentru efectuarea unor reparaţii capitale", a declarat, în acest context, ministrul Sănătăţii.

Cseke Attila a fost invitat, de asemenea, să participe şi la inaugurarea unui mamograf digital de ultimă generaţie, la Spitalul Clinic Judeţean Oradea, a cărui valoare este de 1 milion de lei, şi care a fost achiziţionat cu fonduri de la Ministerul Sănătăţii. Aflat deocamdată în teste, aparatul va fi folosit pentru investigarea pacientelor de la 1 aprilie, după ce Spitalul va obţine şi avizul Comisiei Naţionale de Autorizare a Activităţilor Nucleare.

"Noul aparat, al doilea de acest fel din ţară, deoarece mai există unul singur la Bucureşti, reprezintă un important avans tehnologic, care va rezolva problema serviciilor de investigare pe acest sector. Astfel de servicii nici nu au putut fi contractate de Spitalul Judeţean din Oradea anul trecut, din cauza aparatului vechi care exista în dotarea spitalului, şi care avea deficienţe majore", a declarat ministrul Cseke Attila.

Aparatul va permite efectuarea a până la 60 de mamografii pe oră, spre deosebire de cel vechi, cu film, cu care se puteau face cel mult 4-6 mamografii pe oră, şi care expunea la radiaţii mai mult atât pacientele, cât şi personalul medico-sanitar.