Gest de preţuire

Sala Mare a Primăriei orădene a găzduit joi, de Ziua Asistenţilor Medicali, o ceremonie care s-a dorit a fi cea dintâi ediţie a Premiilor Dr. Mozes Karoly, instituite de Fundaţia Partium pentru a recompensa cei mai buni asistenţi medicali din judeţele Bihor, Arad, Sălaj şi Satu Mare.

Viceprimarul Rozalia Biro a explicat că aceste distincţii vor fi acordate anual şi constau într-o diplomă şi câte trei plachete, diploma urmând a fi recompensa întreaga activitate, iar plachetele reuşitele punctuale ale celor premiaţi. "Aceste premii sunt un semn că administraţia locală preţuieşte actul medical", a spus Biro, într-un elogiu adus asistenţilor medicali.

O personalitate

Invitat de onoare la festivitate, ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a evocat personalitatea doctorului Mozes Karoly, care a activat la Oradea de-a lungul a 60 de ani, cel mai mult la Spitalul de Boli Infecţioase, căruia i se datorează înfiinţarea, în 1948, a Liceului Sanitar, dar şi realizarea celui mai complet manual pentru asistenţii medicali, folosit şi în prezent, când lucrarea "Metodele îngrijirii bolnavului", numită de breaslă "Biblia asistentului medical", se află la a opta republicare.

"Doctorul Mozes Karoly a lăsat în urmă nu doar o clădire, o instituţie şi o carte, ci şi un mod de a gândi, o mentalitate care trebuie să fie pentru noi un exemplu", a spus Cseke, care a şi citat din lucrarea lui Mozes pasaje prin care asistenţii medicali erau îndemnaţi să se dedice total bolnavilor şi îngrijirii lor. "Prima sarcină a asistenţilor medicali este aceea de a câştiga încrederea bolnavului. Numai conştiinţa profesională, munca susţinută şi devotată pot câştiga încrederea bolnavului. (...) Perfecţionarea profesională face parte din viaţa particulară a fiecărui asistent medical, iar asistenul nu trebuie să uite sarcinile sale nici în viaţa particulară", a spicuit ministrul de cartea doctorului Mozes Karoly.

La ceremonie a fost prezent şi Mozes Adam, un nepot al celui evocat, stabilit în Israel şi student la Medicină în Budapesta, care a mulţumit gazdelor pentru iniţiativă. "Faptul că acest premiu se va decerna an de an acelor asistenţi medicali care se remarcă prin activitatea lor profesională, evocându-se astfel şi memoria bunicului meu, mă umple de bucurie şi mândrie", a spus acesta.

Primii patru

În ultima parte a ceremoniei, doctorul Foldes Adalbert a anunţat numele primilor patru asistenţi medicali distinşi cu premiile Dr. Mozes Karoly.

Pentru întreaga activitate a fost recompensată Mariana Saravan, asistent-instructor la Licelul Sanitar, iar plachete au primit Dacian Gherle (SMURD) - "un erou adevărat, care a petrecut 36 de ore într-o peşteră pentru a salva viaţa unui om" - cum l-a prezentat Foldes, Bor Gyongy (asistentă la Centrul medico-social pentru bătrâni Sf. Martin din Oradea, aflat pe strada Bumbacului, precum şi Simon Rozsa, din Şimleul Silvaniei, pentru activitatea sa în asistenţa medicală şcolară.