Şi condiţii, şi pretenţii

După ce în prima parte a zilei a inaugurat un nou corp de clădire a Spitalului Municipal "Dr. Pop Mircea" din Marghita, în care funcţionează - conform spuselor sale - "la parametri şi în condiţii aproape europene" secţia de Obstetrică-Ginecologie şi Neonatologie, ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a inspectat sâmbătă după-amiază stadiul lucrărilor de reabilitare derulate la Spitalul Municipal "Gavril Curteanu" în vederea relocării unor secţii de la Spitalul Judeţean şi de la cel de Neurologie şi Psihiatrie, precum şi pentru amenajarea unui Centru Oncologic modern.

Atât primarul Ilie Bolojan, cât şi viceprimarul Gheorghe Carp, care l-au însoţit pe Cseke, i-au mulţumit ministrului pentru sprijinul acordat, şi au recunoscut că fără acest ajutor municipalitatea nu ar fi reuşit să deruleze un proiect de asemenea anvergură într-un timp atât de scurt, de numai câteva luni. "Sprijinul Ministerului Sănătăţii, care a alocat 90% din fondurile necesare, va urca sistemul de sănătate din Oradea cu doi-trei ani înainte", a spus primarul Bolojan într-o conferinţă de presă organizată după încheierea vizitei pe şantier, adică la etajele 2, 4, 6 şi 9 ale Spitalului Municipal.

"Este foarte greu să faci schimbări în acest sistem, pentru că rezultatele nu se văd de pe o zi pe alta, dar trebuie să ne asumăm răspunderea", a mai spus primarul, amintind încă o dată ce vrea să facă municipalitatea în domeniul sanitar: "Noi trebuie să cheltuim banii corect şi eficient, să administrăm bine sistemul, să-l orientăm către pacient şi să asigurăm o atmosferă în care personalul medical să simtă că este motivat să lucreze".

Oncologia - "Perla Coroanei"

Cel care a prezentat în detaliu lucrările derulate la Spitalul Municipal a fost viceprimarul Gheorghe Carp, acesta insistând în special asupra proiectului de realizare a Centrului Oncologic la standarde europene.

"Ieri (n.r. - vineri), am finalizat caietul de sarcini pentru achiziţia acceleratorului de particule care va asigura tratamentul modern în acest centru. În prezent, tratamentul cu radioterapie se face prin expunerea bolnavului la 14 minute de iradiere, mai puţin precisă decât cea care se va face cu acceleratorul de particule pe doar 3-4 minute", a spus Carp. Viceprimarul a adăugat că municipalitatea va posta luni pe site-ul SEAP (Sistemul Electronic de Achiziţii Publice) caietul de sarcini, astfel încât, conform spuselor lui, până în luna decembrie licitaţia să fie încheiată şi achiziţia atribuită câştigătorului ei.

Carp a mai precizat că, deşi deocamdată se va cumpăra un singur accelerator de particule pentru radioterapie, municipalitatea derulează un proiect european în colaborare cu Facultatea de Medicină din Debreţin, pentru a achiziţiona cu fonduri UE şi un al doilea accelerator, care să stea în rezervă pentru cazul în care primul aparat va trebui depanat sau oprit pentru lucrări de întreţinere.

Se anunţă donaţii private

Viceprimarul a explicat, de asemenea, că viitorul Centru Oncologic va ocupa fie o clădire care se va construi special în acest scop în curtea Spitalului, din bugetul local dar mai ales din sponsorizări, fie la etajul 5 dacă aceste contribuţii nu se vor materializa. Carp s-a arătat însă încrezător în prima variantă, afirmând că există deja mai multe promisiuni din partea unor firme private din întregul judeţ: "Studiul geo a fost asigurat din sponsorizare deja, proiectul va fi asigurat de Ordinul Arhitecţilor fără să ne ceară bani, Holcim Aleşd ne-a promis întreaga cantitate de ciment necesară, şi există câteva firme de construcţii care au promis că vor executa tot în regim de sponsorizare lucrarea", a spus Carp.

Viceprimarul a estimat că, în cel mult un an, Centrul de Oncologie va fi inaugurat, şi a adăugat că Primăria pune un accent important şi pe pregătirea personalului, inclusiv datorită colaborării cu Universitatea. "Am solicitat deja Facultăţii de Ştiinţe să introducă un curs special de fizică medicală, să pregătească fizicieni apţi să deservească acest Centru", a spus viceprimarul.

Etajul şi secţia

În încheierea expunerii sale, pentru că acest lucru era mai puţin cunoscut opiniei publice, Carp a prezentat, la solicitarea BIHOREANULUI, cum va funcţiona Spitalul Municipal după încheierea lucrărilor de reamenajare a spaţiilor în vederea relocării unor secţii de la Spitalul Judeţean şi de la cel de Neurologie şi Pshiatrie.

Astfel, a spus Carp, la parter vor funcţiona serviciile auxiliare, la etajul I Compartimentul de Primire a Urgenţelor, la etajul II - secţia de Nefrologie şi Centrul de Dializă, la etajul III - Internele pentru Adulţi, iar la al IV-lea etaj secţiile de Cardiologie Generală şi de Ortopedie. La etajul V va funcţiona Cardiologia, iar la VI Neuropsihiatria Infantilă şi Hematologia. De asemenea, etajele VII, VIII şi IX vor fi ocupate de secţiile cu profil pediatric.

"Fiecare salon va avea doar două paturi, vor exista peste tot instalaţii pentru gaze medicale, pentru semnalizarea de la pat a personalului de către pacient şi pentru monitorizarea bolnavilor. Fiecare salon va respecta normele europene de suprafaţă şi volum de aer per pacient, şi fiecare va avea grup sanitar propriu", a mai spus Carp.

Laude ministeriale

În ceea ce îl priveşte, ministrul Sănătăţii a afirmat că apreciază efortul municipalităţii de a schimba starea sistemului sanitar din Oradea şi din judeţ, dar şi intenţa acesteia de a prelua de la Consiliul Judeţean şi Spitalul Clinic Judeţean.

"Mă bucur că am văzut Hotărârea de Consiliu Local pentru aprobarea Centrului Oncologic şi mă bucur că există şi Hotărârea de Consiliu Judeţean privind transferul acesta. Oradea poate începe un proiect ambiţios, dar coerent, şi care poate fi pus în practică", a spus Cseke Attila, adăugând: "Acolo unde există un singur administrator pentru spitalele dintr-un oraş în mod sigur se iau decizii mai rapid decât acolo unde există mai mulţi. Oradea este primul loc din ţară unde se face acest lucru, dar mai există discuţii similare la Arad şi la Dâmboviţa".

Ministrul Sănătăţii a afirmat că va încerca să grăbească oficializarea transferului Spitalului Judeţean către municipalitate, prin demersuri pe lângă celelalte ministere care vor trebui să-şi dea avizul ca Hotărârea de Guvern să fie adoptată în acest sens, şi anume ministerele Administraţiei şi Internelor, Finanţelor şi, în fine, Justiţiei.

Cseke a spus, de asemenea, că va sprijini dezvoltarea secţiei de Cardiologie Intervenţională de la Spitalul Judeţean, astfel încât aici să se poată realiza şi montarea de stenturi pe inimă. "Vrem să extindem programul naţional de Cardiologie Intervenţională, iar Oradea se poate înscrie anul viitor în acest program dacă va avea specialişti în acest domeniu", a spus ministrul.