Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a anunţat marţi, la audierile din comisiile parlamentare pe marginea proiectului de buget, că vrea să propună introducerea unei taxe speciale pe alimentele nesănătoase de tip fast-food şi junk-food, argumentând că acestea, la fel ca ţigările şi alcoolul, determină apariţia unor boli, astfel că banii colectaţi în plus acest fel să fie utilizaţi pentru sectorul sanitar.

În prezentarea făcută de Cseke, "McTaxa" ar urma să fie aplicată atât pentru clasicul deja hamburger, cât şi pentru sucurile carbogazoase, fapt care a generat reacţia reprezentanţilor din industria alimentară românească.

Între primii critici ai intenţiei ministrului Sănătăţii s-a remarcat deja Viorel Micula, preşedinte al grupului de firme European Drinks - European Food, care a catalogat ca "nefericită" ideea lui Cseke. "În acest fel se pot falimenta toate business-urile, ajungându-se chiar la sabotarea economiei naţionale, în condiţiile în care România se află într-o competiţie acerbă cu ţările din jur", a declarat Viorel Micula, citat de Gândul.

Magnatul orădean a argumentat că statul român nu va câştiga nimic pentru sectorul sanitar prin "McTaxă", dar în schimb va pierde sume mari pe care în prezent firmele româneşti din industria alimentară le plătesc la buget, iar societatea va pierde locuri de muncă, astfel că tot statul va trebui să achite îndemnizaţii viitorilor şomeri proveniţi din acest sector al economiei.

O poziţie similară a fost exprimată de preşedintele Federaţiei Naţionale a Sidicatelor din Industria Alimentară (FNSIA), Dragoş Frumosu. Potrivit acestuia, introducerea taxei despre care vorbeşte ministrul Sănătăţii "se va resimţi tot în buzunarul consumatorului, care va plăti mai mult pentru fiecare suc sau produs dulce", adăugând că "încet-încet, industria alimentară românească se va distruge, iar noi vom apela tot mai mult la importuri".

Intenţia introducerii unei "McTaxe" a fost comentată şi de specialiştii în nutriţie, care sunt de părere că, în logica enunţată de ministrul Sănătăţii, ar trebui suprataxate nu doar sucurile carbogazoase şi produsele de tip fast-food, ci şi produsele de patiserie, chipsurile, snacksurile, prăjiturile, dar chiar şi cartofii şi carnea de porc. "Cartofii şi carnea de porc ar trebui, la rândul lor, impozitate, deoarece prin ele organismul primeşte foarte multe grăsimi", a declarat directorul Institutului de Cercetări Alimentare, Gheorghe Mencinicopschi.