Ministrul Cseke Attila a susţinut, miercuri, o declaraţie de presă pentru a dezminţi zvonurile referitoare la presupusa sa demisie ca urmare a tragediei de la Maternitatea Giuleşti. "M-am gândit la demisie", a răspuns Cseke la întrebarea unui jurnalist, afirmând că a făcut acest lucru deoarece consideră că "Ministerul Sănătăţii are o răspundere morală", dar nu faţă de situaţia de la Maternitatea Giuleşti în mod particular, ci în raport cu situaţia întregului sistem sanitar.

Întrebat de ce nu a demisionat, Cseke a sugerat că doreşte să continue reformele începute, argumentând că, după crearea sistemului naţional al asigurărilor de sănătate, descentralizarea sistemului este cea mai consistentă probă a reformei.

În ce priveşte poziţia sa faţă de tragedia de la Maternitatea Giuleşti, ministrul a declarat că i-a cerut primarului general al Capitalei, lui Sorin Oprescu, "să destituie întreaga echipă managerială" a acestei unităţi, deoarece ea se află în subordinea Primăriei Bucureşti.

De asemenea, a adăugat Cseke, miercuri a fost adoptată o Hotărâre de Guvern prin care fiecare familie care are un copil decedat va primi de la stat suma de 5.000 de lei. La întrebările jurnaliştilor, ministrul a precizat că nu crede nici că această sumă este suficientă, şi nici că ea ar răscumpăra vieţile pierdute. "Este doar o datorie şi o posibilitate legală", a spus ministrul, amintind că şi familiile care au înregistrat decese în urma inundaţiilor au beneficiat de asemenea ajutoare.

Ministrul Sănătăţii a adăugat că va cere Guvernului deblocarea posturilor vacante din sistemul sanitar după ce angajările au fost interzise de premierul Emil Boc prin Ordonanţă de Urgenţă. "Este vorba de câteva mii de posturi", a spus Cseke.

În fine, ministrul a precizat că "s-a discutat în Guvern despre suplimentarea bugetului Sănătăţii cu 3 miliarde de lei", astfel încât să existe surse financiare pentru finanţarea unor programe de sănătate şi pentru plata datoriilor acumulate de spitale.