Ministrul Marilor Proiecte, Dan Şova, a declarat, joi, că a depus la DNA, în urmă cu o lună, o plângere prin care susţine că un om de afaceri a încercat să-i dea mită, într-un hotel din Beijing, în schimbul unor contracte de la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR), mai exact "pentru a obţine un tronson de autostradă". 

Şova nu a dezvăluit numele afaceristului, însă a precizat că acesta făcea parte din delegaţia oamenilor de afaceri care însoţea delegaţia guvernamentală română aflată în vizită oficială în China, în perioada 2-4 iulie a.c.

"M-a abordat a doua sau a treia zi. Premierul Ponta a fost înştiinţat imediat şi a zis «Mergeţi la DNA»", a spus ministrul, precizând că a fost şi un martor la tentativa de mituire, însă nu poate spune dacă omul de afaceri avea banii pregătiţi să-i dea în acel moment.

"În acest moment nu am informaţii de la DNA, dar nu e nefiresc pentru că, fiind în fază de cercetări prealabile şi probabil cerând nişte probe în China, durează puţin mai mult. Oricum a fost depusă (plângerea -n.r.) acum circa o lună şi curge. În mod cert va afla lumea când mă vor chema la o declaraţie", a mai spus Şova.

Şova a mai declarat că firma celui care a încercat să-l mituiască "a mai avut contracte cu CNADNR, a lucrat la autostrăzi şi drumuri naţionale. Cred că a lucrat tot timpul". Ministrul a mai precizat că l-a văzut cu acea ocazie "prima oară" pe cel care dorea să îl corupă şi că "omul de afaceri mi-a promis o sumă de bani", pe care însă nu a dezvăluit-o presei.

Potrivit unor surse judiciare, citate de presa centrală, omul de afaceri nominalizat în plângerea lui Şova este Călin Roman, directorul general al grupului de firme Selina, patronat de milionarul orădean Beniamin Rus şi profilat pe lucrări de infrastructură cu îndiguiri şi amenajări de drumuri, precum şi pe investiţii imobiliare.

Contactat de BIHOREANUL, Beniamin Rus consideră nefondate acuzaţiile aduse directorului său. "Eu trebuia să mă duc în China. Am fost invitat personal. Ştiam că merg Corlăţeanu şi Şova. Dacă aveam astfel de intenţii sau preocupări, mergeam şi discutam eu. Acuzaţiile care i se aduc domnului Roman nu sunt reale", a declarat Rus.

Numele lui Rus a fost legat în mai multe rânduri de câştigarea discutabilă a unor contracte publice, iar în 2010 magnatul a fost acuzat chiar de mituirea mai multor funcţionari locali din Maramureş, judeţ în care avea un contract de deszăpezire.