Ministrul de externe al Republicii Belarus, principalul aliat al Rusiei în războiul din Ucraina, a murit subit.

Decedat la 64 de ani

Anunțul decesului șefului Ministerului afacerilor externe al Republicii Belarus, Vladimir Makei, a fost făcut de agenția publică de presă Belta de la Minsk și preluat de agenția de stat rusă TASS, dar și Reuters și The Guardian.

„Ministrul de externe Vladimir Makei a murit subit”, a anunțat Belta, fără a da însă amănunte.

Makei, în vârstă de 64 de ani, conducea diplomația belarusă din august 2012.

Ministrul de externe belarus a participat la începutul acestei săptămâni la conferința de la Erevan a Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO), alianță militară formată unor state post-sovietice, iar luni urma să se întâlnească cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov.

„Suntem șocați de informații privind moartea șefului Ministerului de Externe al Republicii Belarus”, a transmis pe canalul său de Telegram purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe Rus, Maria Zaharova.

Potrivit Reuters, Vladimir Makei a fost unul dintre promotorii îmbunătății relației Belarusului cu lumea occidentală și unul dintre criticii Rusiei. Ministrul și-a schimbat însă poziția în timpul protestelor antiguvernamentale în masă, care au avut loc în anul 2020 în Belarus, susținând să acestea au fost inițiate de agenți ai occidentului.

Crimă între aliați

Vestea morții subite a ministrului belarus de externe vine în contextul speculațiilor vehiculate în presa occidentală potrivit cărora președintele rus Vladimir Putin ar lua în calcul înlăturarea președintelui belarus, Alexander Lukașenko, inclusiv prin asasinat, pentru a forța intrarea țării în războiul din Ucraina alături de Rusia.

O eventuală invazie belarusă ar deschide noi fronturi și ar forța Ucraina să disloce parte din trupele care pun presiune în prezent pe forțele ruse silite să bată în retragere.

„La instrucțiunile președintelui rus Vladimir Putin, la întoarcerea sa de la ultimul summit CSTO, serviciile de informații ruse ar putea încerca în zilele următoare să urmărească un scenariu care implică o tentativă de asasinat asupra președintelui Belarus Alexander Lukașenko, sau o uzurpare a lui, cu scopul de a-l intimida pentru a ordona în cele din urmă trupelor sale să se angajeze direct în războiul împotriva Ucrainei, alături de trupele rusești”, a anunțat pe site-ul propriu centrul de studii american Robert Lansing Institute, care invocă surse militare ruse.

Pretext pentru invazie

Președintele belarus Lukașenko ar urma să fie înlocuit cu secretarul CSTO, Sanislav Zas, aflat sub controlul Serviciului Rus de Informații Militare (GRU), iar atentatul ar urma să fie atribuit Washington-ului.

„În ambele scenarii, fie că este vorba despre o tentativă de asasinat sau de o tentativă de asasinat eșuată asupra lui Lukașenko, ar fi prezentate dovezi fabricate ale implicării ucrainene și poloneze sub îndrumarea informațiilor NATO”, a transmis institutul american.

Atentatul ar oferi un pretext formal Republicii Belarus să se implice cu trupe în războiul din Ucraina ceea ce ar oferi un ajutor nesperat Rusiei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!