Veste bună şi repetată

După ce, la sediul Prefecturii, s-a întâlnit cu şefii Poliţiei şi Jandarmeriei bihorene, cu care a discutat, conform spuselor sale, "situaţia operativă din Oradea şi Bihor", şi înainte de a participa la sediul ISU cu şefii Inspectoratelor Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă din întreaga ţară, adunaţi la Oradea, ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, a susţinut la sediul PDL Bihor o conferinţă de presă în cadrul căreia a afirmat că se va întâlni cu liderii locali ai partidului pentru a discuta cu ei tactica în vederea regionalizării ţării şi comasării alegerilor locale şi parlamentare din 2012.

Înainte de aceasta, însă, Igaş a încercat să câştige bunăvoinţa jurnaliştilor orădeni, afirmând că de fiecare dată "vin cu plăcere la Oradea, pentru că pe jumătate sunt bihorean", precum şi repetând o informaţie veche de două luni, conform căreia, de la mijlocul lunii noiembrie, "va fi operaţional un centru zonal al SMURD, dotat cu elicopter", care va deservi judeţele Timiş, Arad şi Bihor.

Mărturie istorică: PDL rămâne la putere

În ce priveşte "zona politică", după cum s-a exprimat ministrul, Igaş a reiterat motivul pentru care PDL doreşte comasarea alegerilor, şi anume realizarea de economii, dar şi pentru ca instituţiile statului să nu intre în blocaj anul viitor de două ori, o dată înaintea alegerilor locale şi a doua oară cu prilejul celor parlamentare. "În 2008, statul român a cheltuit 30 de milioane de euro pentru alegerile locale şi 50 de milioane de euro pentru cele parlamentare. Prin comasarea alegerilor vom economisi bani importanţi pentru ţară şi, în acelaşi timp, vom evita ca activitatea instituţiilor să fie influenţată de campaniile electorale", a spus Igaş.

Întrebat de BIHOREANUL de ce, dacă tot doreşte să facă economii în condiţiile în care în nicio democraţie alegerile parlamentare nu sunt suprapuse cu localele, PDL nu măreşte durata mandatelor la 8, 12 sau chiar 16 ani, ministrul a dat-o pe glumă. "Eu cred că mi-aţi dat o idee, dar mi-e teamă că se va supăra USL dacă vom sta atât de mult la guvernare. Ar însemna că vom fi condamnaţi la 16 ani de guvernare. Cred că e prea mult, pentru că e totuşi nevoie de o alternanţă", a spus Igaş, adăugând apoi că "nu ne-am gândit şi nu ne gândim la acest lucru".

De altfel, ministrul a mai spus că are convingerea că PDL oricum va câştiga alegerile de anul viitor. "Vreau ca ceea ce spun azi să fie o mărturie peste ani, şi veţi vedea că am avut dreptate. Vă spun că şi după 2012 tot noi vom guverna România", a spus Igaş.

Blocajul instituţiilor: Opoziţia este de vină!

Şeful MAI s-a lansat într-o tiradă violentă împotriva USL, afirmând că alianţa opoziţiei este "o gogoaşă umflată", dar care se dezumflă pe zi ce trece, şi că PSD şi PNL oricum nu vor putea face "pomene electorale". "Ne uităm la această gogoaşă umflată care este USL, care când a pornit avea 60%, acum a ajuns la 52%, deci cu o scădere mare într-o perioadă când puteau să crească", a spus Igaş, arătând că "dezumflarea" USL se datorează faptului că are "trei preşedinţi care tot timpul se ceartă" şi care "nu au făcut nimic cu care să convingă electoratul, electoratul lor, că pe al nostru l-au convins că nu sunt în stare de nimic".

De asemenea, el a garantat că "USL nu va depăşi în alegeri 40%. Aici e marele lor necaz şi de aici porneşte furia lui Ponta, care ştie că nu va ajunge prim-ministru şi ceea ce i se întâmplă lui Mircea Geoană acum i se va întâmpla şi lui după 2012".

Tot pentru a arăta neputinţa lui Ponta, Igaş a amintit că acesta a criticat declararea CNP-urilor la Recensământ, deşi aceasta a fost reglementată în 2008 de Guvernul Tăriceanu. În context, şeful MAI a spus că opoziţia pregăteşte o moţiune simplă împotriva sa, ca responsabil cu Recensământul, dar el abia aşteaptă să ajungă la microfonul Parlamentului, pentru a da în vileag că eşecul acţiunii se datorează, de fapt, fostului Guvern PNL.

"Eu de-abia aştept să am o tribună de unde să fac public acest lucru, de ce instituţiile statului nu lucrează aşa cum trebuie să funcţioneze", a spus Igaş, explicând că şeful Institutului Naţional de Statistică a fost numit de fostul premier Tăriceanu.

"Noi nu l-am schimbat din funcţie deoarece am considerat că trebuie să existe o continuitate la conducerea instituţiilor, dar cred că trebuie ca de acum să fim fermi şi să numim oamenii noştri. Consider că un partid trebuie să-şi promoveze oamenii lui, ca să facă politica lui, pentru că a primit voturile cetăţenilor, şi trebuie să funcţioneze mai bine. Toţi cei care conduc instituţiile statului, anumite instituţii, cele politice, trebuie schimbaţi cu persoane care să facă politica Guvernului", a spus Igaş.