Presiunea a dat roade. Pentru ca PSD să nu poată fi acuzat că pune în aplicare pe furiş regionalizarea prin mutarea unor instituţii de la Oradea la Cluj, decizia de transferare a sediului Direcţiei Regionale Vamale, luată săptămâna trecută, pe 28 august, de către preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Gelu Ştefan Diaconu, a fost suspendată pentru o lună, la solicitarea deputatului Ioan Roman şi senatorului Florian Bodog adresată ministrului Finanţelor, Ioana Petrescu.

"Am avut o discuţie cu doamna ministru Ioana Petrescu în cursul zilei de ieri (n.r. - marţi) şi, după ce i-am explicat că nu există argumente sociale şi instituţionale pentru mutarea sediului Regionalei Vamale, dumneaei a semnat un ordin prin care a dispus suspendarea pe 30 de zile a deciziei de mutare", a declarat miercuri, pentru BIHOREANUL, deputatul Ioan Roman. Acesta a adăugat că ministrul i-a asigurat că în luna care urmează va fi luată o decizie finală privind mutarea.

Transferarea sediului Direcţiei Regionale Vamale de la Oradea la Cluj a fost anunţată verbal de şeful ANAF, Gelu Ştefan Diaconu, în cursul unei vizite-fulger făcute la Oradea în data de 20 august, fără a explica de ce şi când va fi făcută mutarea, ceea ce i-a determinat pe cei 36 de angajaţi ai instituţiei să declanşeze miercurea trecută, pe 27 august, un protest chiar în faţa instituţiei.

Potrivit acestora, mutarea este iraţională şi va avea efecte negative atât asupra lor, deoarece vor fi obligaţi fie să se stabilească în Cluj, părăsindu-şi familiile, fie să demisioneze, cât şi asupra instituţiei, întrucât supravegherea vamală şi a antrepozitelor fiscale este mai eficientă din apropierea frontierei decât de la o depărtare de 154 kilometri, mai ales că din cei cinci mari fabricanţi de produse accizabile patru activează pe teritoriul judeţului Bihor, iar contrabanda cu ţigări, alcool ori produse petroliere este mai mare în apropiere de graniţă.

Chiar a doua zi după protest, însă, pe 28 august, în timp ce preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, se afla la Bucureşti încercând să-l convingă pe vicepremierul Liviu Dragnea că mutarea nu este benefică nimănui, şeful ANAF a emis decizia de transferare a sediului Regionalei Vamale la Cluj, iar aceasta le-a fost comunicată angajaţilor vineri, 29 august.

Şi parlamentarii PNL şi PDL din Bihor au protestat împotriva "măsurii discreţionare" a şefului ANAF, argumentând - la fel ca salariaţii Direcţiei Regionalei Vamale - că peste tot în ţară sediile acestor direcţii, acolo unde ele includ judeţe de frontieră, se află în reşedinţele de judeţ cele mai apropiate de graniţă.


Citiţi pe această temă şi articolul "Pun Bihorul pe ultimul loc! Regionalizarea continuată de PSD mută de la Oradea la Cluj cele mai importante servicii deconcentrate"