Nu mai puțin de trei PSD-iști bihoreni s-au „lipit” de vizita-fulger pe care ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a făcut-o marți, din elicopter, pe șantierul drumului de legătură dintre centura Oradea și Autostrada Transilvania, proiect inițiat de fostul primar Ilie Bolojan și pe care constructorii îl pot finaliza înainte de termen.
„Am văzut totul de sus!”, a declarat Grindeanu după ce a survolat șantierul și a aterizat la sol, unde a spus despre prezența celor trei PSD-iști, explicabilă doar electoral, că „nu încurcă”.
„Să știți că am văzut”
Însoțit de directorul general al CNAIR, Cristian Pistol, împreună cu care Primăria Oradea derulează proiectul drumului de legătură lung de 19,07 km, ministrul Sorin Grindeanu a ajuns la capătul dinspre Calea Sântandrei al acestuia cu o întârziere de 30 de minute, din care în ultimele a survolat traseul viitoarei șosele.
De altfel, primele cuvinte după ce ambii oficiali au ajuns de la Aeroport, acolo unde aterizase elicopterul, au fost cele ale lui Grindeanu, care s-a adresat reprezentantului antreprenorului Strabag, inginerul Marius Mitrofan, anunțându-l lapidar: „Să știți că am văzut tot! Am trecut și am văzut de sus”.
La Aeroport, ministrul și șeful CNAIR au fost așteptați de președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, cel care a și propus construirea acestei șosele pe vremea când era primar al Oradiei, precum și de actualul deținător al funcției, Florin Birta, dar și de o „suită” formată din trei reprezentanți ai PSD: subprefectul Emilian Pavel, senatorul Florian Bodog și fostul șef al Poliției Economice, Florian Sîrca, membru în conducerea județeană a partidului, remarcat în ultimii doi ani prin opoziția acerbă la câteva proiecte de infrastructură demarate de municipalitate și administrația județului.
O singură „agățare”
Așa cum se obișnuiește, reprezentantul antreprenorului a prezentat ministrului un scurt raport privind lucrarea, arătând că stadiul de execuție al acesteia este de 70%, astfel că - deși termenul de finalizare prevăzut în contract este luna aprilie a anului viitor - constructorul vrea s-o dea în folosință în luna decembrie a acestui an, cu tot cu cele două modificări ale proiectului inițial. Este vorba de construirea unui pasaj peste strada Bujac (drumul de legătură dintre Sântandrei și Oradea din Calea Cazaban construit în 2018 de Primăria municipiului) și amenajarea intersecției din zona Parcului Industrial din Șoseaua Borșului fără sens giratoriu, ci cu benzi suplimentare pentru descărcarea traficului atât despre Sântion, cât și spre strada Augustin Maior (din Parcul Industrial).
Responsabilul Strabag a afirmat că, exceptând o întârziere în livrarea de grinzi și una cauzată de Guvern, construcția nu întâmpină nicio altă problemă. „Un singur lucru ne „agață”, legat de rețeaua de gaze, am avut probleme să obținem o Hotărâre de Guvern pentru exproprieri. Ne-a ajutat dl președinte (n.r. – Ilie Bolojan), dar încă n-a ieșit HG-ul”, a spus Mitrofan, referindu-se la faptul că trebuie făcute exproprieri suplimentare pe marginile șoselei pentru a se introduce rețea de gaz de-a lungul ei.
Un „mișto” și un „nu încurcă”
Ministrul Transporturilor a ținut să laude mobilizarea antreprenorului, spunând că Strabag, deși „nu este o companie cu capital românesc”, este „o companie serioasă, care are toate șansele să încheie această lucrare înainte de termen”.
Întrebat de BIHOREANUL care este rostul vizitei sale, de vreme ce pe acest șantier nu există probleme la a căror rezolvare eventual să contribuie, Grindeanu a dat-o pe ironie: „Deocamdată e o lucrare care ține de Minister, din câte știu eu, și e plătită de Minister, eu așa știu, știți dvs altceva? E o lucrare gestionată de Minister”.
De asemenea, întrebat de ce alături de el, ba chiar în aceeași mașină, au venit pe șantier nu doar subprefectul Emilian Pavel, care are „scuza” funcției guvernamentale, ci și senatorul Florian Bodog și Florian Sîrca, deși acești din urmă doi PSD-iști nu au nicio poziție administrativă și nici nu au contribuit cu nimic la proiectul drumului de legătură sau la altele, ba dimpotrivă, ministrul a răspuns că aceștia „nu încurcă” și că, în fond, vizitele sale sunt „publice”.
„M-am văzut și cu dl primar (n.r. - Birta), și cu dl președinte (n.r. - Bolojan). Eu de fiecare dată când merg undeva e publică vizita mea. Sunt oameni care au diverse poziții, eu cred că nu încurcă pe nimeni prezența unor parlamentari, din contră”, a spus Sorin Grindeanu.
Ca o autostradă
Proiectul drumului de legătură dintre centura Oradea și Autostrada Transilvania vizitat marți de ministrul Transporturilor a fost inițiat de Primăria municipiului în 2018, în parteneriat cu CNAIR, prevăzând construirea a peste 19,07 kilometri de șosea, din care 16 km cu profil de autostradă și 3 km cu profil de drum expres.
Șoseaua pornește din actuala girație de pe Calea Sântandreiului, unde se lucrează la un pod peste linia ferată, și continuă aproximativ paralel cu calea ferată peste câmpurile dintre oraș și Sântandrei, traversând strada Bujac și apoi Crișul Repede cu un pod spectaculos, cu 8 deschideri.
Drumul continuă către Calea Borșului, pe care o traversează cu un pasaj suprateran, a cărui înălțime este preconizată să fie suficient de înaltă pentru a permite ca pe viitor pe aici să treacă o linie de tramvai către Borș. De acolo, șoseaua se va îndrepta spre Biharia, unde se va conecta cu Autostrada Transilvania.
Lucrările au început în septembrie 2021 și au ca termen de finalizare aprilie 2024, dar în repetate rânduri Strabag s-a angajat să le finalizeze în decembrie anul acesta. Proiectul, a cărui valoare este de 545,91 milioane lei (echivalentul a 110 milioane euro), este cel mai amplu de acest fel aflat în execuție în Bihor și este finanțat cu fonduri europene nerambursabile.