Ministrul Sănătăţii, orădeanca Ioana Mihăilă, a declarat că, aşa cum predecesorul ei spunea, există o diferenţă între raportările de decese Covid în aplicaţiile folosite de autorităţi, de aproximativ o mie de persoane. Mihăilă nu crede însă că raportările au fost intenţionat modificate, ci că este vorba de greşeli.

"Cel mai probabil, este vorba despre o sumă de erori umane și atunci este important să analizăm procesele, să vedem unde și din ce cauză s-au produs erorile umane și cum le putem îndrepta", a declarat ministrul duminică, într-o emisiune la Prima TV.

Mihăilă a subliniat că nu crede că diferența dintre numărul de decese comunicat oficial și cel real este rezultatul unui gest de rea-voință sau a unor ingerințe politice. „Pentru a ajunge la astfel de cifre, rezultate inadecvate au venit din toate județele țării, de la mai multe unități sanitare, așa că exclud existența unei înțelegeri la nivelul tuturor. De asemenea, vreau să cred că nu a fost vorba de ingerințe politice. Sunt procese perfectibile, pe care sperăm să le ameliorăm”, a adăugat Ioana Mihăilă. Ea a mai că încă nu are raportul final privind această situaţie. 

Reamintim că, în prima ieșire publică după demiterea din funcția de ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu a declarat că există o diferență „de ordinul miilor” între decesele de Covid-19 raportate oficial și cele reale. La acel moment, spitalele Covid raportaseră în aplicaţia Alerte.MS aproximativ 33.000 de decese, cu peste 7.000 de morţi în plus faţă de cifra oficială, comunicată către populație din cealaltă platformă, Corona.Forms, după cum scrie ziarul Libertatea.

Ţinta de vaccinare, greu de atins

În aceeaşi emisiune, Mihăilă a mai declarat că, în actualul ritm de vaccinare, nu consideră posibil ca România să ajungă la 5 milioane de români imunizaţi până la finalul lunii, aşa cum îşi dorea premierul Florin Cîţu, dar că este probabil să se atingă acest număr pentru persoanele cărora li se administrează o singură doză, scrie hotnews.ro.

Ministrul a mai spus că pandemia a început "să o ia mai încet" şi că nu mai există o mare presiune pe paturile de spital, în special pe cele de Terapie Intensivă.

Întrebată cum s-ar putea desfăşura nunţile şi botezurile în acest an, Mihăilă a spus că trebuie găsită o soluţie acceptabilă: “Cred că trebuie să gândim noi, autorităţile, aceste restricţii, aşa încât ele să poată fi acceptabile pentru populaţie. Pentru că degeaba impunem nişte restricţii foarte mari, foarte severe, dacă ele nu sunt respectate. Cred că scopul nostru este să stimulăm populaţia să se vaccineze şi atunci să începem să relaxăm condiţionat de existenţa sau nu a vaccinării în grupul care doreşte să participe la un anumit eveniment".

Vezi mai jos emisiunea la care a participat Mihăilă: