Prezent la Oradea la Adunarea generală a judecătorilor din Curtea de Apel Oradea şi din instanţele arondate, pentru dezbaterea raportului de activitate pe anul 2014, ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, s-a declarat mulţumit de activitatea judecătorilor orădeni, pe care, însă, îi consideră prea orgolioşi şi lipsiţi de dialog.

"Sunt rezultate bune, însă e nevoie predictibilitate şi soluţii pronunţate în termene scurte, de mai mult dialog între judecători şi mai puţine orgolii profesionale care nu ajută la câştigarea încrederii justiţiabililor. Orgoliile ar fi mai utile în revistele de Drept, nu în sălile de judecată. Sper că mutarea în noul Palat de Justiţie să aducă un spirit mai bun, să facă din instanţa din Oradea, aşa cum este şi oraşul, una de ţinută", a explicat ministrul, fără să intre în amănunte.

Ministrul a declarat că, în timpul şederii la Oradea, a vizitat şi şantierul deschis pentru reabilitarea şi extinderea Palatului de Justiţie şi a primit asigurări că termenul stabilit pentru încheierea lucrărilor va fi respectat, chiar dacă, între timp, proiectul iniţial a fost modificat pentru a crea mai multe săli de judecată, dar şi noi spaţii pentru alte funcţiuni, care nu au fost prevăzute în prima fază.

"Suntem încă într-o fază în care putem face intervenţii astfel ca să fie adecvat nevoilor celor trei instanţe. Am discutat cu preşedintele Curţii de Apel Oradea, i-am cerut să aibă o prezenţă foarte strânsă pe şantier, pentru a vedea dacă modul de compartimentare a noului sediul corespunde integral celor trei instanţe", a mai arătat Cazanciuc.

Cât priveşte clădirea de pe strada Aurel Lazăr în care funcţionează Parchetul Oradea, Parchetul Bihor şi cel de pe lângă Curtea de Apel, unde procurorii au ajuns să lucreze în birouri amenajate într-un pod şi cu pereţi despărţitori din rigips, ministrul a dat asigurări că şi respectivul imobil va intra într-un proces de extindere. "S-a discutat cu administraţia locală, iar sediul va fi extins", a promis Cazanciuc.

Ministrul Justiţiei a arătat că specialiştii instituţiei au luat în calcul investiţii şi pentru mutarea din centrul Oradiei a Penitenciarului. "Penitenciarele de genul celor de la Oradea nu permit sub nicio formă reeducarea, au anumite constrângeri, nu sunt spaţii suficiente", a explicat ministrul, arătând că a solicitat deja Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor ca până în luna iunie să prezinte soluţii pentru mutarea penitenciarelor din centrele oraşelor, între care şi unitatea orădeană. "Aici există variantă de colaborare cu autorităţile locale, există identificate terenuri pentru construirea unui penitenciar nou", a precizat Robert Cazanciuc.

Întrebat despre cazurile de corupţie din magistratură şi dacă acestea au legătură cu nivelul de salarizare al magistraţilor, ministrul Justiţiei a declarat că judecătorii şi procurorii au salarii decente, "la un nivel rezonabil faţă de puterea economică a României".

"Dacă preşedintele României ar fi fost de faţă la o şedinţă a unor judecători de la o Curte de Apel, ar fi avut cel mai mic salariu", a explicat Cazanciuc, susţinând totodată că, din punctul său de vedere, salariul magistraţilor trebuie să fie model pentru întregul sistem bugetar.

"De altfel, Ministerul Muncii lucrează deja la un proiect de clarificare a salarizării din întregul domeniu bugetar şi care să permită evitarea riscurilor de corupţie din întregul sistem, dar şi posibilitatea de a atrage oameni bine pregătiţi. Acum, funcţionarii bine pregătiţi preferă să plece şi să lucreze în sistemul privat", a declarat ministrul.

Vezi cum se desfăşoară lucrările la Palatul de Justiţie, în galeria de imagini!