Electrocentrale e bună de plată! Ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Attila Korodi, a transmis joi un comunicat prin care îşi menţine poziţia cu privire la penalizarea CET-ului cu 33,4 milioane euro.

Potrivit ministrului Attila Korodi, autorităţile şi instanţele româneşti nu pot ierta de penalităţi Electrocentrale, care a depus certificatele de CO2 cu întârziere, chiar dacă a depăşit termenul limită cu numai 48 de ore.

"Conform comunicării Directoratului General Climate Action din cadrul Comisiei Europene, transmisă României în data de 13 februarie 2014, Curtea Europeană de Justiţie a decis definitiv şi irevocabil, în 17 octombrie 2013, că "Directiva nu permite nicio formă de flexibilitate autorităţilor sau instanţelor naţionale în ceea ce priveşte penalităţile aplicate în cazul nerespectării obligaţiilor raportate de către operatorii incluşi în EU ETS", se menţionează în comunicatul ministrului.

Prin operatorii EU ETS se înţelege cei peste 11.000 de poluatori din UE, centrale electrice şi unităţi de producţie, cuprinşi în schema de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră. Aceştia sunt obligaţi să depună în Registrul Unic Consolidat al Uniunii Europene, până la sfârşitul lunii aprilie a fiecărui an, un număr de certificate egal cu cantitatea de CO2 emisă în atmosferă în anul precedent.

"Atâta timp cât voi eu ministru al Mediului, nu voi permite ca această instituţie să încalce vreo lege, fie că vorbim de legislaţia din România, fie despre cea europeană", a declarat Korodi.

În ciuda poziţiei tranşante a ministrului cu privire la amenda aplicată Electrocentrale, comunicatul acestuia nu face nicio referire nici la ceilalţi mari poluatori, care nu şi-au depus certificatele la zi, şi nu au fost amendaţi, şi nici la acuzaţiile de miercuri ale primarului Ilie Bolojan care a afirmat că "Ministerul Mediului s-a comportat neprofesionist şi foarte părtinitor".

Edilul a arătat atunci că Electrocentrale a fost amendată după un an de zile fără să fie anunţată că este în culpă, pentru a se putea apăra. Bolojan a mai susţinut că, în vreme ce operatorul de termoficare orădean a primit o amendă de 33,4 milioane euro pentru o întârziere de 48 de ore, alţi poluatori precum Complexul Energetic Oltenia, CET Arad, Aerostar Bacău, care au depus certificatele de CO2 cu o întârziere de un an de zile, sau nu le-au depus deloc, fiind pasibili de amenzi mult mai mari, nu au fost totuşi sancţionaţi.

Citiţi pe aceeaşi temă şi articolul "Bolojan despre super-amendă: "Ministerul Mediului s-a comportat neprofesionist şi foarte părtinitor!"