Ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Varga, s-a aflat, sâmbătă, în Dobreşti şi a verificat în teren rezultatele controalelor efectuate aici de către inspectorii Regiei Naţionale a Pădurilor.

Este vorba despre un control pornit pe 15 aprilie şi finalizat pe 19 iulie, prezentat pe larg şi de BIHOREANUL, în urma căruia inspectorii Romsilva au descoperit că hoţii de lemne au defrişat 11.691 mc de lemn în valoare de 6.014.355 lei. Cea mai mare parte a prejudiciului a fost descoperit în cantonul Valea Runcului, inspectorii au calculat o pagubă de 4.166.477 lei.

Însoţit de membrii echipei de control şi şeful Direcţiei Silvice Bihor, Adrian Florescu, ministrul a vizitat cantoanele Valea Runcului şi Hârtoape, unde peste 60% din arbori tăiaţi ilegal aveau peste100 de ani şi, deci, o valoare mare economică. Urmele defrişărilor sunt încă vizibile cu toate că personalul silvic implicat în furturile de arbori a încercat să le ascundă, tăind cioatele la nivelul solului şi acoperindu-le cu pământ şi resturi vegetale.

În cantonul Valea Runcului, Lucia Varga a făcut o escală şi în zona de protecţie specială, rezervaţie de seminţiş înscrisă în catalogul naţional al rezervaţiilor, de unde se recolta sămânţa pentru plantaţiile de fag şi stejar din judeţul Bihor şi nu numai, decimat de hoţi.

"Am văzut o pădure seculară distrusă şi trebuie ca toţi cei care au contribuit la distrugerea ei să platească. Cadrul legal existent a permis aplicarea de sancţiuni dar nu suficient de aspre în raport cu faptele făcute. Mai mult decât atât, constatăm că este o presiune foarte mare din partea celor care au făcut aceste fapte. Aceştia au adus avocaţi şi dau în judecată directorii care au curaj să încerce scoaterea din sistem acestor oameni care au furat şi distrus pădurea. Din păcate, în acest moment cadrul legislativ nu permite luarea unor măsuri administrative ferme cu ajutorul cărora să împiedicăm abuzurile şi furturile. Noul Cod Silvic va rezolvă această lacună şi sperăm să-l punem în aplicare cât mai repede", a declarat  Lucia Varga.

În urma raportului de control, conducerea Romsilva a dispus suspendarea raporturilor de muncă cu cei implicaţi direct în acest furt de arbori şi trimiterea de plângeri penale către parchet. Totodată, s-au luat măsuri administrative şi împotriva personalului silvic din cadrul Direcţiei Silvice Bihor care avea atribuţii de control şi care, în ultimii patru ani, nu a făcut controale în aceste zone deşi erau obligaţi de lege şi de normele interne.

Controlul de la Dobreşti face parte dintr-o amplă acţiune efectuată de Romsilva la nivel naţional, menită să oprească tăierile ilegale şi furturile de lemne. În prezent în Bihor se derulează controale şi la celelalte ocoale silvice, atât ale regiei cât şi private.

Citiţi despre jaful din pădurile Ocolului silvic Dobreşti, rezultatele controlului şi persoanele trimise în faţa procurilor în articolele:

Jaf ca-n codru: Cum au furat pădurea angajaţii Ocolului Silvic Dobreşti. Printre profitori, sponsorul Poliţiei Bihor! (FOTO)

Ocol la procurori: Opt funcţionari vor fi daţi pe mâna anchetatorilor în cazul pădurilor furate (FOTO)