Războiul din Ucraina şi problema migranţilor au fost printre temele abordate de ministrul maghiar de Externe, Péter Szijjártó, vineri, la Oradea, în discursul susţinut de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni.

Oficialul maghiar a explicat că Ungaria nu poate fi obligată să primească migranţi şi refuză să fie implicată în conflictul din Ucraina, „indiferent de presiunile care s-au făcut asupra noastră dinspre Bruxelles sau Washington”.

„Să nu ne spună alții cu cine să conviețuim”

În discursul pe care l-a susţinut în faţa a peste 5.000 de maghiari din Bihor, Szijjártó a atras atenţia că, în cei doi ani care s-au scurs de la debutul războiului din Ucraina, Ungaria a militat pentru pace, în timp ce puţini au făcut-o.

„Noi, maghiarii, am vorbit mult despre pace. Stăm în vecinătatea războiului şi suntem conştienţi de consecinţele distrugătoare ale acestuia. Din păcate, puţini vorbesc despre pace. Am văzut refugiaţii, tragediile familiilor despărţite şi ştim că viaţa oamenilor poate fi salvată doar prin încetarea focului”, a spus ministrul de Externe maghiar, arătând că Ungaria a refuzat să se lase atrasă în război. „Noi, maghiarii, nu am făcut nimic ce ar fi putut prelungi sau extinde acest război, indiferent de presiunile care s-au făcut asupra noastră dinspre Bruxelles sau Washington”, a spus  Szijjártó.

Ministrul maghiar de Externe a adus în discuţie şi problema migranţilor din cauza cărora Ungaria a fost obligată să-şi întărească frontierele, pentru că maghiarii nu pot fi forţaţi să primească „migranţii unor ţări străine şi stilul de viaţă al unor popoare străine”.

„Ca popor iubitor de libertate, insistăm să nu ne spună alţii cu cine să convieţuim. Degeaba ne ameninţă, degeaba fac presiuni, noi hotărâm pe cine vom lăsa să intre în comunităţile noastre, şi pe cine nu. De aceea spunem nu mulţimii de migranţi agresivi, şi de aceea ne apărăm graniţele Ungariei, şi în ziua de azi, în faţa lor”, a explicat Szijjártó.

Răsfiraţi, dar împreună

În fața miilor de orădeni adunați în Parcul Libertății, ministrul Szijjártó a ţinut să asigure comunitatea maghiarilor din Bihor de susţinerea Guvernului Ungariei. „Spiritul acestui popor nu există fără maghiarii din Oradea, Lendava (Slovenia), Osijek (Croaţia), Muncaci (Ucraina), Miercurea Dunării (Slovacia) sau Zenta (Serbia). De aceea este de datoria noastră ca întotdeauna, în orice situaţie, să luăm atitudine pentru drepturile comunităţilor maghiare. Am făcut asta şi până acum, o vom face şi în viitor, căci fiecare maghiar este responsabil pentru fiecare maghiar”.

Szijjártó a avut un mesaj şi pentru „trădătorii care nu se dau în lături să-i întoarcă pe maghiarii din ţara mamă împotriva celor din afara graniţelor”: „Aceşti trădători sunt capabili să facă orice pentru putere ori pentru un minut de strălucire. Ei pot fi cumpăraţi de imperii, pot fi plătiţi, întreţinuţi. Şi nu se dau în lături să rupă maghiarimea, să-i întoarcă pe maghiarii din ţara mamă împotriva celor din afara graniţelor. Însă putem sta liniştiţi, căci vor ajunge în pubela istoriei”, a mai spus Szijjártó.

Festivitatea prilejuită de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni a adunat în centrul Oradiei, vineri seară, 5.000 de oameni care, la final, au mers în marș cu torțe spre parcul Petőfi Sándor, desfășurând și un steag lung de 100 de metri.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!