Liderii UDMR se laudă, cu cifre, că au "blindat" din punct de vedere financiar toate nevoile de investiţii din sistemul sanitar bihorean.

Într-o conferinţă de presă desfăşurată sâmbătă de către viceprimarul Oradiei, Rozalia Biro, şi ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau, cei doi oficiali au prezentat, distinct pentru fiecare spital, alocările de fonduri decise pentru încheierea lucrărilor de construcţie şi echipare a viitorului Centru Oncologic de la Spitalul Municipal, pentru reabilitarea corpului B al Spitalului Judeţean, unde se va muta ambulatorul, dar şi de la celelalte spitale din judeţ.

Astfel, "pentru finalizarea lucrărilor de la Centrul Oncologic erau necesare încă 9,157 milioane lei, iar noi am alocat 9,157 milioane lei", a spus ministrul Ritli, adăugând că în acest fel, indiferent ce mutaţie ar interveni pe plan politic, investiţia al cărei cost total este de 24,452 milioane lei (proiectare, construcţie şi dotare) nu poate fi periclitată prin nefinanţare.

Pentru Spitalul Judeţean, Ministerul Sănătăţii a alocat 4,230 milioane lei, bani din care se vor reabilita inclusiv secţia ATI, instalaţiile electrice şi sistemul de ascensoare. Pentru Spitalul din Marghita, alocaţia decisă în acest an a fost de 2,490 milioane lei (din care se vor face reparaţiile capitale la camera de gardă şi chirurgia), în timp ce fondurile alocate Spitalului din Aleşd sunt de 0,71 milioane lei. Totodată, Ministerul a alocat Spitalului din Salonta un milion de lei (pentru reparaţii capitale la blocul alimentar), iar celui din Beiuş 0,35 milioane lei (pentru achiziţia de echipamente medicale).

În fine, pentru reabilitarea staţiilor din Ştei şi Salonta, Serviciului de Ambulanţă Bihor i-a fost alocat un milion de lei, iar Spitalului de Recuperare din Felix încă 2,280 milioane lei, pentru reparaţii.

"În total, în acest an, Ministerul Sănătăţii a alocat pentru unităţile spitaliceşti din Bihor 22,340 milioane lei", a conchis ministrul Ritli Ladislau.