Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunțat, vineri, la Oradea, că pe site-ul ministerului s-a publicat o propunere de modificare a Ordinului 50/2004, conform căreia și pacienții pentru ale căror afecţiuni s-au iniţiat proceduri și în România se vor putea trata în străinătate.

"În România a început să se facă transplant pulmonar, ceea ce este un lucru extraordinar. Dar sunt pacienţi care nu pot beneficia de tratamentele din România şi atunci ar fi fost păcat să nu poată beneficia de un tratament de acest tip din străinătate", a spus Sorina Pintea.

Proiectul va rămâne postat pe site-ul Ministerului Sănătăţii până în data de 15 mai, după care se va concretiza într-un ordin de ministru. 

Pe de altă parte, ministrul Sănătăţii a declarat că, începând cel mai probabil cu ziua de 1 iunie, va demara o campanie de vaccinare „door to door” împotriva rujeolei.

"Este un proiect de suflet, o campanie de vaccinare ”door to door” în zonele unde imunizarea este la un nivel scăzut şi unde avem focare de rujeolă. Am făcut un atelier de lucru la Slănic Moldova, împreună cu UNICEF, şi am stabilit nişte reguli pe care le voi pune într-un ordin de ministru, până apare legea vaccinării", a spus Sorina Pintea.

Campania a fost iniţiată ca urmare a numeroaselor decese din ultima perioadă. "Avem deja 52 de morţi în urma îmbolnăvirii de rujeolă. Iar săptămâna trecută am înregistrat 192 de cazuri noi. Deci nu mai putem aştepta. Va urma un ordin de ministru şi, probabil, vom lansa campania la începutul lunii iunie", a mai spus ministrul.

Ministrul Sănătăţii a participat, vineri, la decernarea Premiilor Dr. Mozes Carol, în sala mare a Primăriei Oradea, premiu anual iniţiat în anul 2011 de fostul ministru al Sănătăţii Cseke Attila pentru aprecierea asistenţilor medicali care s-au remarcat prin dăruire şi profesionalism în activitatea lor profesională.