Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a pus pe seama unei "lipse totale de comunicare" gestul cadrelor medicale de la UPU-SMURD Bihor, care au demisionat în bloc după decizia Consiliului Local Oradea de a diminua salariile medicilor şi asistentelor pentru a transfera aceste sume infirmierelor şi personalului auxiliar.

Abordată de reporterul BIHOREANULUI la gala Premiilor Mozes Carol, acordate anual unor asistente medicale cu merite deosebite, ministrul a declarat că va purta o discuţie atât cu managerul Spitalului Clinic Judeţean din Oradea, dr. Gheorghe Carp, cât şi cu şeful SMURD-UPU Bihor, dr. Hadrian Borcea.

"Pot să spun doar că îi respect deopotrivă pe amândoi, atât pe doctorul Gheorghe Carp, cât şi pe doctorul Hadrian Borcea. Ştiţi, e ca într-o familie, unde se creează probleme când oamenii nu comunică. Am de gând să stau de vorbă cu amândoi, dar cert e că a fost o neînţelegere şi o lipsă totală de comunicare", a declarat ministrul, vineri, în sala mare a Primăriei.

Sorina Pintea s-a arătat convinsă că "lucrurile se vor rezolva", pentru că "oamenii aceştia trebuie să lucreze împreună, au făcut echipă şi vor face echipă în continuare".

Subliniind că Spitalul Județan se află în subordinea Consiliului Local şi, deci, aleşii orădenilor stabilesc salariile angajaţilor, Pintea susţine că, în acest caz, "s-au grăbit". "Se ştia că sunt nişte probleme, am anunţat că se modifică legea printr-o ordonanţă de urgenţă care va intra în vigoare chiar săptămâna viitoare, ale cărei prevederi vor fi aplicabile cu începere din luna mai. Deci, din punctul meu de vedere, acea hotărâre de Consiliu nu era necesară", a explicat ministrul Sănătăţii.

Pintea a contrazis şi varianta prezentată de administraţia locală, potrivit căreia hotărârea Consiliului Local ar fi fost obligatorie pentru a putea plăti salariile.

„Să nu uităm că a fost prima lună de aplicare a legii salarizării şi a regulamentului de spor. Monitorizarea se face lunar, într-adevăr, dar evaluarea privind încadrarea în procentul acela de 30% la nivel de ordonator de credite se face anual. Eu cred că cineva s-a grăbit, nu din rea-voinţă, ci din dorinţa de a respecta legea. Dar repet, cred că e o greşeală de comunicare", a spus Pintea.