Elogiu de la ministru

Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş Cadariu, a cărui familie are origini orădene, a ţinut să participe vineri la momentul redeschiderii totale a noului bloc operator al Spitalului Clinic Judeţean Oradea, după modernizări masive începute cu doi ani în urmă.

El însuşi chirurg, format şi perfecţionat la Institutul Oncologic din Cluj-Napoca, ministrul a avut numai cuvinte de laudă cu privire la rezultatul investiţiilor.

"Cred că dincolo de faptul că e finalizat şi arată foarte bine, blocul acesta operator reprezintă o nevoie a secolului în care ne aflăm şi conceptul în sine, aşa cum a fost el structurat, este unul la zi. Cred că s-au putut face toate astea printr-un management corect, performant. Modelul pe care l-au găsit orădenii, cum au făcut achiziţiile în spitale şi alte elemente de management, dublate de o descentralizare care s-a făcut la modul corect şi în care autorităţile locale au fost implicate în mod real în interesul comun pe care-l reprezintă sănătatea cetăţenilor din Bihor, duce la astfel de lucruri", a spus ministrul Sănătăţii. 

Primele cinci săli de operaţii modernizate au fost date în folosinţă în primăvara anului trecut, vineri având loc redeschiderea ultimelor două săli din cele zece complet reabilitate şi re-echipate.

Bloc operator Hi-Tech

Noul bloc operator este apreciat, de altfel, în primul rând de către chirurgii orădeni. Dacă acum 40 de ani cele zece săli de operaţii erau monospecializate şi împrăştiate pe două etaje ale spitalului, ceea ce îngreuna accesul şi majora riscul de infecţii, acum cele zece săli sunt concentrate la etajul al III-lea şi sunt multifuncţionale, putând fi utilizate pentru intervenţii în toate specialităţile medicale, de la ortopedie până la neurochirurgie.

Blocul operator are filtre de acces şi a fost completat cu săli de pregătire şi săli pentru medici şi asistente. Toate sălile de operaţii au fost dotate cu echipamente şi aparatură folosite în zi în cele mai bune spitale publice din Europa. Pereţii sunt dublaţi cu inox special, zugrăviţi cu vopseluri speciale cu ioni de argint, pentru a preveni acumularea unor bacterii ori virusuri, au sisteme de ventilare cu flux laminar (evitând aerisirea naturală, care determină contaminarea aerului din interior) şi lămpi scialitice care, indiferent de poziţionarea lor, nu fac umbre. Toate dotările şi amenajările, spune managerul Spitalului Judeţean, dr. Gheorghe Carp, "reduc foarte mult riscurile postoperatorii" şi, fireşte, permit în primul rând creşterea calităţii actului medical propriu-zis.

Conform dr. Carp, investiţiile au necesitat fonduri totale de 5 milioane euro, provenite din proiecte europene, din alocări de la Primăria Oradea şi de la Ministerul Sănătăţii, dar şi din veniturile proprii ale spitalului.