Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat că se opune proiectului preşedintelui Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate (CNAS), Lucian Duţă (foto), de a obliga şi pensionarii cu venituri lunare sub 740 lei la plata contribuţiilor la fondul de sănătate. El a mai spus că această intenţie a conducerii CNAS este o nouă dovadă a necesităţii de a elimina "dubla comandă" din domeniul sănătăţii.

"Nu am citit proiectul postat astăzi (n.r. vineri) pe site-ul CNAS, prin care se doreşte ca şi pensionarii cu pensii sub 740 de lei să contribuie la asigurările de sănătate, dar din punctul meu de vedere, dacă este aşa, aceasta este o nouă dovadă de ce nu trebuie să avem comandă dublă în domeniul sanitar", a declarat ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, într-o conferinţă de presă desfăşurată la Oradea.

Întrebat de jurnalişti dacă este de acord cu proiectul postat pe site-ul CNAS şi asumat de preşedintele instituţiei Lucian Duţă, ministrul şi-a exprimat opoziţia faţă de acest proiect. "Nu sunt de acord", a spus Cseke Attila.

El a mai afirmat, pe de altă parte, că modificarea legislaţiei privind contribuţiile la fondul de sănătate nu poate fi făcută printr-un simplu ordin al preşedintelui CNAS. "Nici nu poate fi introdusă o modificare legislativă prin ordin al preşedintelui Casei", a spus Cseke.
Potrivit proiectului postat pe site-ul CNAS, pensionarii cu pensii mai mici de 740 de lei vor fi obligaţi să achite 5,5% din cuantumul pensiei cu titlul de contribuţie la asigurările de sănătate începând din 1 ianuarie 2012.

În prezent, contribuţia la fondul de sănătate este obligatorie doar pentru pensionarii ale căror pensii depăşesc nivelul de 740 lei lunar.