Primăria orădeană pune toporul jos. În urma scandalului public declanşat de măcelărirea copacilor din Parcul Bălcescu, viceprimarul Florin Birta a dispus sistarea tăierilor de arbori.

Fără tăieri!

"Săptămâna trecută am luat decizia să nu mai tăiem niciun arbore de pe raza municipiului. Singurele excepţii vor fi copacii uscaţi care riscă să se prăbuşească punând în pericol trecătorii sau cei deja căzuţi în urma unor intemperii", a declarat Florin Birta.

Măsura a fost comunicată Direcţiei Tehnice, care, până la noi ordine, nu va mai face demersuri nici măcar pentru tăierea copacilor bolnavi.

Singurele lucrări iniţiate de municipalitate le constituie intervenţiile în coroană. Acestea presupun doar înlăturarea lăstarilor care afectează reţelele de iluminat public şi a crengilor uscate care riscă să se prăbuşească peste trecători.

Pus de şefu'

Mult mai sensibili la problema defrişărilor abuzive în urma măcelului din Parcul Bălcescu, orădenii semnalează prompt, în aceste zile, lucrările de tăiere.

Un asemenea incident s-a petrecut marţi, chiar în Parcul Bălcescu. "Era unul cu toporul în parc şi tăia vlăstari crescuţi lângă gard, pe partea dinspre strada Sucevei. I-a tăiat pe o lungime de vreo 20 de metri. I-am zis că, dacă nu se opreşte, chem Poliţia. Şi s-a luat şi s-a dus. Mi-a spus că l-a pus şeful de aici de la crâşmă (administratorul restaurantului din parc - n.r.)", a relatat un orădean redacţiei.

Numai crengi

"Se pare că toaletările ilegale continuă. Astăzi am surprins  pe strada Splaiul Crişanei trei persoane tăind crengile unui plop. Iniţial, şeful a stat în maşină iar când l-am întrebat dacă are aprobare a zis că da. I-am spus că oricum voi face poze şi am să întreb dacă au aprobare. Părea foarte încurcat", a sesizat o altă orădeancă BIHOREANULUI.

Contactaţi pentru lămuriri, reprezentanţii municipalităţii au declarat că lucrările din strada Splaiul Crişanei au fost comandate firmei Elecbran de către Direcţia Tehnică. "Primăria a comandat intervenţii în coroană pentru înlăturarea unor lăstari sau a unor crengi uscate care afectează căile de acces sau reţelele de iluminat public. Lucrarea s-a făcut cererea unor locuitori din zonă", a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei, Anca Grama.

Fiind considerate lucrări de întreţinere, tăierile de crengi au fost autorizate la nivelul Direcţiei Tehnice, fără convocarea Comisiei Consultative formate din specialişti şi fără consultatea Agenţiei pentru Protecţia Mediului.

După uscături

Lucrări de tăieri în coroană urmează să mai fie avizate de municipalitate pentru circa 60 de arbori amplasaţi pe străzi precum Dacia, Doinei, Haţegului, Magnoliei, Retezatului şi Tudor Vladimirescu. "Este obligaţia noastră să eliberăm trunchiurile de uscături", a argumentat Grama.

Conform raportului Direcţiei Tehnice pentru anul 2017, anul trecut în municipiu au fost efectuate tăieri în coroana unui număr de 9.443 de arbori pentru înlăturarea ramurilor uscate sau corecţia coroanei care afecta iluminatul public, căile de acces sau acoperişul unor imobile.

Potrivit ecologiştilor, în multe cazuri intervenţiile în coroană s-au dovedit a fi, însă, doar tăieri în două etape. Drujbaşii au retezat arborii la 30 de centimetri de nivelul solului sau îi ciuntesc crunt astfel încât aceştia să se usuce pentru a putea fi ulterior tăiaţi de tot.