Din 1993 am urmărit ca jurnalist patru alegeri prezidenţiale, dar nici una aşa jegoasă ca asta. Nici una în care un vicepremier, cu premierul lângă el, să atace un primar doar pentru că acesta refuză să i se gudure la picioare.

Faptele! Pe 12 septembrie, la Prefectura Bihor, Liviu Dragnea îl făcea "mincinos" pe Ilie Bolojan, spunând că Ministerul Dezvoltării nu şi-a plătit o datorie către Compania de Apă Oradea doar pentru că primarul nu i-a trimis nicio cerere. Pe 17 octombrie, în acelaşi loc, cu Victor Ponta de-a dreapta sa, Dragnea îşi înnoia şi sporea acuzele: el vrea să facă la Oradea sala polivalentă pe care a promis-o astă-primăvară, dar nu poate din cauza ticălosului de Bolojan, care nu-i pune la dispoziţie teren.

A doua zi, edilul a restabilit adevărul, prezentând documentele ce dovedesc că, dimpotrivă, mincinosul e Dragnea însuşi: adresele prin care atât Primăria, cât şi CAO, au cerut, şi direct, şi indirect, prin Consiliul Judeţean, ca Ministerul să-şi achite datoria, plus cea prin care i-a comunicat că Primăria oferă 83.009 metri pătraţi pentru sala polivalentă.

O colegă de redacţie a postat articolul pe Facebook-ul vicepremierului, invitându-l la explicaţii. Urmarea? Postarea i-a fost ştearsă "democratic" şi accesul blocat. Între timp, postacii PSD delirau nestingheriţi pe forumul BIHOREANULUI, spurcându-l pe primar.

Tot între timp, în lumea reală, mii de orădeni înjură că şantierele CAO stau nefinalizate şi zeci de muncitori de la firmele angajate să lucreze că nu-şi primesc salariile. La fel, în judeţ, îşi înjură edilii mii de bihoreni din 22 de comune unde lucrări de apă şi canalizare începute din 2007 zac abandonate din lipsa cofinanţării de la Guvern. Primarii, însă, indiferent de apartenenţa lor politică, la fel precum cel al Oradiei, n-au nicio vină: oamenii să le "mulţumească" miniştrilor Dezvoltării, Udrea şi Dragnea!

De ce, totuşi, nr. 2 din PSD, posibil viitor premier după ce Ponta ajunge preşedinte (lucru aproape cert), îl bombardează doar pe Bolojan? Simplu: e singurul care se opune PSD-ului în Bihor, iar preşedintele organizaţiei, Ioan Mang, şi preşedintele executiv, Petru Filip (da, băsistul Filip), ştiu bine că, dacă vor să cucerească Oradea, trebuie întâi să-l facă praf pe Bolojan.

Baiul e că, în ambiţia oarbă de a-l "termina" pe primar, partidul lor nu menajează nici Oradea, nici orădenii. De ce? Pentru că nu le pasă de ei, ci doar de voturile lor, pentru că-i consideră doar nişte vite electorale, incapabile să judece cu propriile capete. Aşa va fi?

P.S. Cu prilejul vizitei lui Ponta (apropo, atât servilism din partea "activului de partid" n-am întâlnit nici pe vremea lui Năstase), şeful PSD Bihor mi-a bătut obrazul, că nimeni n-a mai titrat, ca BIHOREANUL online, că un adversar l-a făcut "proxenet" (fiindcă se lăuda cu "curvele" traseiste). Îi răspund aici: susţineţi că n-aţi fost numit aşa? Sau credeţi că ziarele ar trebui să ceară voie la Partid, precum Scânteia, odinioară, viza "Bun de Tipar"?