Primul termen limită pentru montarea de repartitoare de costuri a fost stabilit prin lege pentru sfârşitul anului 2016. Opt ani mai târziu, în loc să crească, numărul apartamentelor cu repartitoare este în continuă scădere.

"Oamenii nici nu vor să audă de repartitoare. Dimpotrivă, şi cine are vrea să scape de ele", spune Mărioara Pleş, administrator a 14 asociaţii de proprietari din Oradea.

Un termen nerespectat

Obligaţia montării de repartitoare de costuri pe calorifere a fost impusă încă de acum 16 ani prin Legea 325/2006 privind serviciul public de alimentare cu energie termică. Menită să implementeze principiul "plăteşti cât consumi", dispoziţia a fost întărită ulterior prin Legea 121/2014 privind eficienţa energetică, care a şi stabilit ca termen sfârşitul anului 2016.

Data a fost decalată prin Legea 196/2021 pentru finele anului trecut. Pentru a fi luat în serios, normativul prevedea amenzi între 500 şi 1.000 lei pentru proprietarii de apartamente care nu au montat repartitoare pe calorifere. Intervalul de nici măcar un an pentru implementarea măsurii s-a dovedit însă nerealist, în condiţiile în care mai puţin de jumătate dintre apartamentele existente în România erau contorizate, aşa că a fost prelungit din nou, până în decembrie 2022.

La începutul acestei luni, la propunerea USR, Parlamentul a adoptat un amendament care decalează încă o dată termenul limită, cu un an, modificarea urmând să ajungă la preşedintele Klaus Iohannis pentru promulgare.

deputata USR Cristina Prună"Deşi termenul prevăzut de lege se apropie de final, montarea repartitoarelor de către asociaţiile de proprietari nu s-a realizat, pentru că beneficiile acestora nu sunt încă clare", susţine deputata USR Cristina Prună (foto).

Şi-au demontat repartitoarele!

directorul comercial al Termoficare, Dan CreţuÎn ciuda ameninţărilor cu amenzile, în Oradea numărul apartamentelor care au montate repartitoare de costuri sau contoare de energie termică este în scădere, nicidecum în creştere. "Dacă în urmă cu opt ani erau cam 17.000 apartamente cu repartitoare de costuri dintr-un total de 62.000 locuinţe racordate la sistemul centralizat de termoficare, astăzi abia dacă mai sunt 6.000 de apartamente contorizate. Asta, deşi între timp în Oradea s-a construit foarte mult şi am ajuns undeva la circa 69.000 de locuinţe deservite", spune directorul comercial al Termoficare, Dan Creţu (foto).

Cum toate apartamentele noi au montate contoare individuale pentru măsurarea consumurilor de energie termică, asta înseamnă că majoritatea asociaţiilor de proprietari din municipiu au renunţat la repartitoarele de costuri!

Explicaţia e simplă. "Oamenii nu vor repartitoare de cost pe calorifere pentru că ajung să plătească mai mult pentru încălzire. Dacă ai repartitoare şi vecinii închid încălzirea pentru a face economie, ca să ai acelaşi confort termic în apartament, consumi mai mult, pentru că eşti nevoit să încălzeşti pereţii apartamentelor vecinilor", spune Creţu.

Factura de încălzire creşte, deci, simţitor. "În funcţie de tipul apartamentului şi de poziţionarea lui în bloc - pe colţ, la ultimul nivel sau spre nord - consumul de energie termică poate să crească şi cu 40%", zice directorul. Ceea ce înseamnă cel puţin 100 lei în plus la factura de încălzire pentru o lună de iarnă!

Şi plăteşti şi stai în frig!

Confruntaţi cu majorarea constantă a tarifelor la energie, orădenii nu doar că nu vor să audă de montarea repartitoarelor, ci acolo unde acestea au fost montate vor să renunţe la ele cu prima ocazie.

"Am avut asociaţie de proprietari cu repartitoare. Oamenii şi plăteau mai mult, şi nici nu aveau căldură în case. Proprietarul unui apartament cu 3 camere, care lăsa căldura să meargă, a ajuns să plătească şi 850 lei pe lună la tarifele de acum 4 ani. Imediat ce am renunţat la ele, facturile s-au redus la jumătate", spune Mărioara Pleş, administratorul a 14 asociaţii de proprietari.

Femeia a simţit diferenţa pe propriul buzunar. "Am avut un apartament PB dat în chirie într-un bloc cu repartitoare. Pentru că vecinii închideau căldura, se forma condens şi trebuia să zugrăvesc tot la 2 ani. În plus, pentru un apartament de 2 camere cu repartitoare, în care temperatura nu trecea de 18 grade, am ajuns să plătesc mai mult decât pentru unul cu 3 camere, dar fără repartitoare, unde aveam tot confortul", povesteşte administratoarea.

"Nu vom aplica amenzi!"

Având în vedere dezavantajele şi opoziţia orădenilor faţă de montarea de repartitoare, majoritatea reprezentanţilor celor 900 de asociaţii de proprietari din oraş nici nu se gândesc să se încadreze în termenul limită, indiferent că va fi sau nu prelungit. "În momentul de faţă oamenii nu vor repartitoare, aşa că nu are sens să deschidem subiectul. Vom vedea ce va decide populaţia după ce vom ajunge în situaţia să se dea amenzi", spune un administrator de asociaţie.

Florin Birta, primar OradeaConştienţi că montarea repartitoarelor nu este o soluţie pentru scăderea consumului de energie termică, reprezentanţii municipalităţii nu sunt încântaţi de perspectiva de a-şi ridica orădenii în cap prin aplicarea de amenzi. "În principiu nu vom aplica amenzi celor care nu şi-au montat repartitoare. Vom vedea ce spune legea, care este termenul limită pentru implementarea ei, şi abia apoi vom decide ce vom face", spune primarul Florin Birta (foto).

Iar cum numărul asociaţiilor cu repartitoare e în continuă scădere, greu de crezut că Primăria va amenda toţi orădenii. Mai ales pentru nerespectarea unei măsuri păguboase...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!