La mai bine de un an de când a lansat campania "Cred în minuni", prin care îşi propune să adune 3,5 milioane euro pentru construirea unui centru caritabil dedicat în special copiilor cu dizabilităţi, Mihai Neşu a reuşit să adune primul milion de euro.

Cei mai mulţi bani s-au strâns din SMS-uri: nu mai puţin de 25.000 de persoane donează în fiecare lună câte 2 euro pentru visul fostului fotbalist. Până acum, Fundaţia a reuşit să cumpere terenul, care se află în Cihei, iar în primăvară va începe construirea primelor trei clădiri, prima fiind o biserică, destinată vindecării sufleteşti a viitorilor pacienţi...

Numele vindecătorului

Construirea unui complex unic în România, în care să fie îngrijiţi copiii cu probleme motorii sau neurologice, este o idee mai veche a lui Mihăiţă. Actualul centru de tratament al Fundaţiei Neşu oferă terapii pentru zeci de copii la parterul unui bloc din cartierul Cantemir. Spaţiul luat în chirie nu este însă suficient. Specialiştii organizaţiei pot lucra simultan cu doar 8 copii, iar pentru hidroterapie sau terapie cu animale trebuie să apeleze la firme care să le pună la dispoziţie spaţii adecvate.

Din aceste motive, Fundaţia a lansat în decembrie 2019 campania "Cred în minuni", prin care şi-a propus ca în 2-3 ani să strângă din donaţii 3,5 milioane euro pentru realizarea Complexului de recuperare ce va purta numele Sfântului vindecător Nectarie. Aici, cei mici vor beneficia nu doar de şedinţe de terapie, de afecţiune şi sprijin, ci vor învăţa şi câteva meserii pentru a se putea integra în piaţa muncii.

Terapii la preţuri modice

La numai două luni de la lansarea campaniei, în februarie 2020, Fundaţia a anunţat că a semnat contractul de cumpărare a terenului de 2,3 hectare pe care va fi construit centrul, în Cihei, la 6 kilometri de Oradea, cu 230.000 euro.

Întregul complex a fost conceput în 3D chiar de Mihăiţă, urmând să aibă o grădină senzorială, săli de aşteptare, locuri de joacă adaptate, o clădire pentru familiile venite din alte zone, spaţii pentru terapii cu animale şi terapie horticolă, precum şi un centru pentru alte tratamente. Acesta din urmă va fi dotat cu săli de hidroterapie, echipamente pentru Therasuit Therapy (costum de benzi elastice ce ţine corpul pacientului într-o poziţie cât mai apropiată de cea normală), săli de kinetoterapie, de psihopedagogie şi pentru logopedie.

Aşa cum e gândit de Neşu, noul centru va fi un loc în care vor putea beneficia lunar de terapii la preţuri modice, achitând doar 30% din costuri, aproximativ 300 de micuţi. Fundaţia îşi propune ca, în limita posibilităţilor, după ce aceştia vor fi majori, să fie angajaţi la centru, în zona de îngrijire a animalelor sau a plantelor din grădină.

Cred, deci donez!

Chiar dacă românii au fost afectaţi de pandemia de Covid, echipa lui Neşu tot a reuşit să adune 1 milion de euro. Suma uriaşă a fost strânsă în mare parte cu ajutorul campaniei de donaţie prin SMS. "Peste 25.000 de persoane ne-au donat 2 euro lunar. Au trebuit doar să trimită un SMS cu textul «Cred» la 8844, fiind anunţaţi lunar că direcţionează automat 2 euro şi putând oricând opri virarea banilor", explică Iulia Băcăran, directoarea Fundaţiei Neşu.

De asemenea, pe parcursul anului trecut, 205 firme au donat acestui proiect 20% din impozitul pe profit, iar aproape 27.000 euro au fost strânşi din direcţionarea a 3,5% din impozitul datorat de persoane fizice. "Sperăm ca anul acesta numărul sponsorizărilor să crească, pentru a ne apropia de suma finală", spune Iulia.

Orăşelul speranţei

Tot anul trecut au fost realizate racordurile la reţelele de apă şi canal, a fost instalat sistemul de supraveghere, terenul a fost împrejmuit cu gard, iar în jurul său au fost plantaţi 800 de puieţi de leylandia, un chiparos cu creştere rapidă, pentru a forma un gard viu. Echipa lui Mihai Neşu are în plan ca în această primăvară să înceapă lucrările la biserica ortodoxă, la centrul de cazare ce va putea găzdui 8 familii şi la cel pentru terapii.

"Vrem să oferim cele mai bune condiţii la cele mai mici preţuri, ca să-şi poată permite oricine să vină la tratament pe termen lung. Terapia constantă, cu ajutorul lui Dumnezeu, poate face minuni", spune Mihai (foto), care recent le-a arătat internauţilor o asemenea minune: la 10 ani de la cumplitul accident ce l-a ţintuit în scaun cu rotile, poate mânca folosindu-şi mâna dreaptă, cu ajutorul unei mănuşi speciale!

La fel ca el, copiii cu dizabilităţi, care adeseori sunt invizibili pentru societate, pot face progrese importante şi chiar să se vindece în viitorul "orăşel al speranţei"...  


Pe lângă modalitățile de donație prezentate, cei care doresc mai pot redirecționa orice sumă de bani prin transfer bancar în conturile RO63BTRLRONCRT0246793101 în lei, RO13BTRLEURCRT0246793101 în euro și RO17BTRLUSDCRT0246793101 în dolari.