Nu am negat niciodată nici libertatea, nici capacitatea unui om de a se schimba. Oricine poate să-şi schimbe stilul vestimentar, regimul alimentar, frizura, preferinţele muzicale, lecturile, prietenii, profesia. Poate înceta să-i mai placă locul în care trăieşte, ba chiar şi persoana pe care o iubea. Poate, cu atât mai mult, să-şi schimbe convingerile politice.

Ca urmare, nu s-ar fi cuvenit decât cel mult o prudentă rezervă, nu şi opoziţie apriorică şi categorică, în momentul când un personaj precum Mircea Matei a reapărut în Oradea ca şef al Partidului Mişcarea Populară, jucând metamorfoza PDL-istului de odinioară şi a PPDD-istului de conjunctură într-un cavaler al moralităţii şi profesionalismului.

N-ar fi fost "politically correct", aşadar, să suspectăm că omul care nu a lucrat niciodată înainte de a-l fi pus partidul şef (ce ironie!) taman peste Inspectoratul Teritorial de Muncă nu se putea strădui de acum înainte să ajungă exemplar pentru societate şi reprezentativ pentru noua sa formaţiune, a cărei conducere a primit-o nu se ştie de la cine. Un "cetăţean care munceşte cinstit", altfel decât paraziţii şi neputincioşii care "stau cu mâna întinsă".

Nu s-ar fi cuvenit ca aceluia care odinioară şi-a târât concubina în judecată pentru a-i lua jumătate din casă, deşi ea îi creşte copiii, să-i negăm subita revelaţie şi descoperirea "crezului creştin-democrat".

Nu se cădea ca unei persoane lipsite până şi de elementarul patriotism local, care - doar fiindcă era orbită de ură împotriva unui primar, şi-a folosit funcţia de la ANRSC răzbunându-se pe un întreg oraş - să-i bagatelizăm jurământul că "patriotismul şi tradiţiile vor fi pe stindardul formaţiunii noastre".

Ar fi fost, în fine, o răutate să nu credem că deşi acelaşi individ a refuzat să-şi explice acţiunile şi deciziile mai ales în ultimii ani va respecta de acum încolo deviza potrivit căreia "transparenţa va fi un element cheie".

Toate lozincile mai sus citate le-am putut consemna, din păcate, doar din sursă indirectă, întrucât cel care le-a emis, preşedintele PMP Bihor, şi-a anunţat revenirea pe scenă doar unor confraţi despre care era sigur că, poate din jenă, poate din lehamite, nu-l vor deranja cu vreo întrebare. Asta deşi sunt sigur că nimeni nu l-ar mai fi chestionat despre trecut, de vreme ce e ştiut atât de bine.

Aş fi fost gata să cred că vechiul Mircea Matei s-a schimbat cu adevărat dacă noul Mircea Matei ar fi revenit între noi, fie şi adus de Mişcarea Populară, fără să-şi trădeze frica tocmai faţă de ceea ce a fost. Cum nu reuşeşte, ci continuă să fie strident şi duplicitar, sunt gata să pun pariu că nici nu va reuşi - poate nici nu a încercat măcar - să fie altfel. Cu toate că n-am nicio satisfacţie să câştig rămăşagul!