Reprezentanți ai mediului universitar din Timișoara s-au reunit sâmbătă, 15 iunie, în aula Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” pentru a asista la ceremonia acordării titlului de Doctor Honoris Causa al acestei universități Secretarului General Adjunct al NATO, Mircea Geoană.

Acest titlu prestigios a marcat recunoașterea contribuțiilor sale semnificative în domeniul relațiilor internaționale și al securității globale.

Cu acest prilej, Mircea Geoană a subliniat, în discursul său, importanța viitorului și a inovației în dezvoltarea unei națiuni.

„Universitățile au rămas ultimele bastioane intelectuale ale României de azi, așa cum erau în Evul Mediu abațiile unde călugări educați păstrau și îngrijeau manuscrisele grecești. Profesorii și studenții încă opun o rezistență îndârjită degradării culturii și civilizației. Și asta este, vă spun cu toată sinceritatea, cea mai bună veste pe care noi, românii, o avem la dispoziție. De aici putem porni renașterea. Aici e locul de refugiu al speranței. Universitățile țin acum în custodie tot ce are mai bun, mai valoros și mai curat națiunea română. Aici e spiritul liber, setea de cunoaștere, excelența, emulația, progresul, imaginația, creativitatea, planurile concrete pentru ziua de mâine. Aici e viitorul intelectual al României, locul de unde se pot revărsa peste națiune spiritul, binele și speranța”, le-a spus Mircea Geoană studenților, profesorilor și oficialităților locale prezente la ceremonie.  

Ulterior, Mircea Geoană a participat, în calitate de invitat special, la dezbaterea „Antreprenoriatul românesc: cum stimulăm competitivitatea și creșterea valorii adăugate?”. Evenimentul a fost organizat de Mișcarea „România Renaște!”, organizație care are ca misiune ,,crearea unei comunități de patrioți și democrați în serviciul națiunii, care își doresc ca România să realizeze un salt istoric de dezvoltare”, așa cum apare pe prima pagină a site-ului organizației www.renașteromania.ro.

Evenimentul s-a desfășurat în Sala „Europa” a Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș și a făcut parte din seria „Marea Dezbatere Națională”, inițiată de Mircea Geoană la Alba Iulia, adunând personalități din diverse domenii pentru a discuta modalități de stimulare a competitivității economice și a inovării în România.

În cadrul discursului său, Geoană a vorbit despre provocările și oportunitățile cu care se confruntă România în contextul global actual, subliniind necesitatea unor lideri competenți și vizionari, dar și despre importanța susținerii antreprenorilor locali pentru creșterea economică a României.

Soluția propusă de Mircea Geoană este un „salt istoric de anihilare a stagnării și construcție concretă”. „România nu mai are timp de irosit. Nu mai are nevoie de băltire, de combinații politice care își conservă privilegiile, de o stabilitate care înseamnă, de fapt, stagnare”, a spus Mircea Geoană.

Despre nevoia unui salt de dezvoltare Secretarul General Adjunct al NATO a vorbit și la Oradea, în 10 mai, când și-a lansat volumul „Bătălia pentru viitorul României. Gândurile unui român la vârful NATO”.

Printre participanții la evenimentele timișorene s-au numărat și mulți bihoreni, majoritatea membri sau simpatizanți ai mișcării civice ,,Romania Renaște”, care are și în Bihor un puternic nucleu ce a organizat lansarea de carte a lui Mircea Geoană, la Sinagoga Sion.

La Oradea, Mircea Geoană a vorbit despre necesitatea unui nou „proiect național”, pentru „o Românie 2.0”, prin care țara noastră să își atingă potențialul și să joace un rol mai important în contextul geopolitic actual.

(advertorial)

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!