Documentaţiile au fost făcute, mai trebuie doar aprobate şi depuse în vederea obţinerii finanţării. Viceprimarul Mircea Mălan a făcut vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, un apel la reprezentanţii celor 120 de blocuri care s-au înscris în programul de reabilitare termică să depună cât mai repede la Primărie documentaţia aprobată.

"Fac un apel la asociaţiile de proprietari care s-au înscris în programul de reabilitare să vină cu documentele până la 5 septembrie", a îndemnat Mălan.

Pentru cele 120 de imobile, Primăria a făcut deja proiectele tehnice, iar costurile lucrărilor estimate în ele trebuie asumate de către proprietarii de apartamente. Potrivit normativelor, 60% din valoarea totală a lucrărilor de reabilitare termică provine din fonduri UE, iar restul de 40% va fi asigurată de către Primăria Oradea şi asociaţia de proprietari, în funcţie de veniturile familiilor din bloc.

Dacă mai mult de jumătate din membrii asociaţiei au venituri de până la 150 euro pe membru de familie contribuţia este de 30% din partea Primăriei şi 10% din partea familiilor, dacă veniturile sunt până în 300 de euro pe membru de familie contribuţia asociaţiei creşte la 20%, iar dacă veniturile trec de acest prag, orădenii contribuie cu 30% din procentul de 40% rezervat administraţiei locale şi beneficiarilor direcţi.

Potrivit viceprimarului, până în prezent au fost semnate contractele de finanţare pentru 22 de blocuri. Pentru alte 24 de blocuri au fost depuse cereri de finanţare, fiind în prezent în evaluare la finanţator. Diferenţa este formată din blocuri care trebuie să îşi finalizeze documentaţiile prin depunerea de acte doveditoare cu privire la venituri sau aprobarea indicatorilor tehnico-economici rezultaţi conform proiectului.

Programului de reabilitare termică a blocurilor vizează lucrări care la final vor conduce la creşterea confortului termic pentru locuitorii dintr-un bloc cu cel puţin 40%. Acestea implică: repararea şi izolarea conductelor din subsolul blocului (de apă caldă şi de energie termică), izolarea cu polistiren a planşeului tehnic al subsolului, izolarea faţadei clădirii cu polistiren, înlocuirea tuturor geamurilor cu tâmplărie termoizolantă.

Totodată se vor zidi parapeţii şi se vor închide toate balcoanele cu sistem termopan, se va înlocui, dacă este cazul, uşa de la acces în fiecare bloc. În cazul acoperişului, dacă este cu şarpantă se izolează termic cu polistiren, iar dacă este de tip terasă se termohidroizolează. De asemenea, pe fiecare calorifer în parte se va monta câte un robinet cu termostat pentru ca locatarii să poată să-şi regleze consumul în funcţie de nevoie.