Anunţată ca mare dezvăluire pe pagina de Facebook, conferinţa de presă susţinută joi de fostul secretar general al PDL Bihor Mircea Matei la sediul PPDD, grupare din partea căreia acum candidează la deputăţie, s-a dovedit doar o serie de acuze asupra municipalităţii încheiată cu concluzia că "echipa USL", formată din candidaţii pe care "primarul Ilie Bolojan îi duce de mână în campanie", nu trebuie votată deoarece mai are proiecte de finalizat în Oradea.

Cupşa în ilegalitate

Având în faţă o publicaţie electorală a candidatului USL Ioan Cupşa, Mircea Matei a spus că liberalul a prezentat în paginile acesteia câteva obiective, printre care şi cel de a face lobby pentru Oradea, însă acest lucru ar fi ilegal, întrucât nu există o lege a lobby-ului.

"Cupşa spune că va fi un lobby-ist pentru Oradea, dar nu ştiu în baza cărei prevederi legale, pentru că nu avem nicio lege a lobby-ului, că va activa pentru crearea în Oradea a 10.000 de locuri de muncă, dar ce ce nu 9.500 sau 12.000? Din câte ştiu eu, în Oradea s-au creat în ultimii trei ani 3.000 de locuri de muncă, de ce nu s-au făcut 10.000 până acum? Şi nu ne spune câte s-au pierdut", a zis Matei.

Primăria, proiecte nefinalizate

Cea mai mare energie a cheltuit-o Matei, însă, pentru a arăta că Primăria Oradea a început multe proiecte cu fonduri europene, unele nefiind finalizate, altele nici măcar începute, iar asta în condiţiile în care nici bani ca să asigure cofinanţarea nu are, şi va trebui eventual să afunde oraşul în datorii.

Matei a pornit de la faptul că în februarie 2012 Consiliul Local a adoptat bugetul pe anul în curs, care prevedea investiţii de circa 550 milioane lei, din care jumătate cu fonduri europene nerambursabile, însă în noiembrie, tot Consiliul Local a decis scăderea bugetului pentru investiţii, în condiţiile în care există proiecte amânate (precum reabilitarea sistemului de termoficare, a Pieţei Unirii şi Pieţei Ferdinand, construirea Aquaparcului în locul Ştrandului Municipal, a Centrului de Intervenţii Cardiovasculare), dar şi proiecte începute şi nefinalizate (reabilitarea unor centre sociale, a Grădinii Zoologice, amenajarea Parcului Salca).

"La Zoo a fost un moment de-a dreptul penibil, pentru că lucrarea nu este finalizată, nu e niciun animal acolo. Penibil!", a spus Matei, ignorând că pentru mutarea animalelor şi deschiderea Grădinii Zoologice este necesar ca în prealabil aceasta să primească toate avizele legale.

USL - incapabili

"Investiţiile propuse la începutul anului sunt realizate în proporţie de 19,7%, ceea ce înseamnă incapacitatea Primăriei de a implementa proiectele, şi atunci mă întreb pentru ce este nevoie de echipă USL la Bucureşti, când problemele sunt aici? De aceea eu cred că Florica Cherecheş şi Ioan Cupşa trebuie să rămână aici, ca să finalizeze proiectele", a spus Matei.

Fostul secretar general al PDL a mai afirmat că problema este cu atât mai gravă cu cât în exerciţiul financiar următor Uniunea Europeană va aloca mai puţine fonduri pentru proiectele din România, ceea ce înseamnă că Primăria, ca să le finalizeze, va trebui să-şi majoreze cotele de cofinanţare, iar acest lucru nu-l poate face decât cu bani împrumutaţi, fapt ce va dubla datoria oraşului de acum.

"Marea-marea greşeală este că multe proiecte cu fonduri europene puteau fi externalizate sau derulate în parteneriate cu firme private, pentru care se acordă finanţări mai mari de la Uniunea Europeană, iar eu mă mir că nu s-a făcut acest lucru, în condiţiile în care avem totuşi un primar liberal", a mai spus Matei.

Parlamentari de cartier

Candidatul PPDD a ironizat ambiţia candidaţilor USL de a fi susţinători ai proiectelor Oradiei în Parlament spunând că nu aceasta este datoria parlamentarilor, ci aceea de a face legi, interpelări şi întrebări către membrii Guvernului.

"Concluzia este că nu avem nevoie de echipă la Bucureşti, pentru că noi nu vom fi parlamentari de Rogerius, ci parlamentari ai României, care să sprijine prin interpelări şi întrebări adresate acolo unde trebuie atunci când proiectele se împotmolesc undeva pe traseu", a spus Matei.

Ca argument că are dreptate, Matei a amintit că deşi de câteva luni ţara e condusă de USL, Guvernul nu a dirijat "niciun ban" spre Oradea, dând exemplul Podului Densuşianu, unde lucrările stagnează din cauza lipsei de finanţare din partea CNADNR.

PDL, acuzat de blat cu USL

Fostul secretar general al PDL Bihor a scăpat şi o critică la adresa actualei conduceri a democrat-liberalilor, afirmând că strategia acesteia este la fel ca a USL, şi anume aceea a non-combatului, pentru că PDL-iştii nu îi atacă pe candidaţii USL.

"Cam liniştită campania în Oradea, se desfăşoară pe principiul eu nu te deranjez pe tine, tu nu mă deranjezi pe mine. Asta e realitatea: nu s-au deranjat în campanie, nu există dezbateri între candidaţi", a spus Matei, nemulţumit că "încă de la facerea listelor" s-ar fi încheiat un pact de neagresiune între USL şi ARD.

Matei a acuzat, de asemenea, şi faptul că "în schimb avem un panotaj cum n-a mai fost niciodată" şi s-a întrebat "de unde au partidele atâţia bani în plină criză", spunând că ar prefera "să fie USL în criză şi ţara nu".

Mama şi copilul

La conferinţa de presă a lui Mircea Matei a participat şi un alt candidat PPDD la Camera Deputaţilor, Marius Pop Blaga, fiul fostei judecătoare Elena Pop Blaga, acuzată de DNA şi apoi achitată într-un lung proces de corpuţie, care candidează şi ea din partea PPDD la Senat.

Întrebat dacă nu consideră ridicol să-l acuze pe Ilie Bolojan că susţine candidaţii USL în timp ce în propriul partid candidează "mama şi copilul", Matei l-a lăsat pe Blaga jr să se apere, iar acesta a încercat să-şi argumenteze decizia de a candida, la cei doar 23 de ani, prin faptul că "votul se dă persoanei, nu familiei", şi că în timp ce mama sa "se va ocupa de domeniul justiţiei", el are preocupări "în domeniul educaţiei".