Nu are Urmuz nici pe departe atâta umor absurd pe cât produce PSD în încercarea de a se preface că dă doi bani pe Oradea şi pe orădeni. Săptămâna trecută - când abia apucaserăm să constatăm ridicolul atât al desemnării, cât şi al anunţării drept candidat la Primărie a "iepuraşului" Ionel Ghib, pretins deasupra altor şase competitori din partid şi lansat printr-un comunicat de presă - viteazul de mucava născocit de Ioan Mang s-a şi retras din cursa în care acesta l-a băgat, motivând muiereşte că nevasta îi fusese făcută uşuratică pe forumul unui site.

În aceeaşi seară în care eBihoreanul.ro dezvăluia suceala la stânga-mprejur a acestuia, acelaşi Mang a comandat o celulă de criză care a scos din bască alt personaj ce demonstrează deficitul de cadre al partidului. Nimeni alta decât "Udrea de Bihor", Adelina Coste (foto stânga), favorita fostului primar Petru Filip, convertit şi el senator PSD (dar prin coclaurile Moldovei, unde nu-l ştie nimeni), înfiptă de acesta vicepreşedintă la PDL Bihor şi mână dreaptă a copreşedintelui PNL Bihor Gavrilă Ghilea pe vremea când acesta conducea Prefectura, aprigă lăudătoare a guvernării Boc şi a căpitanului Băsescu, avocată pe de-o parte a austerităţii, tăierilor salariale şi închiderii spitalelor, iar pe de alta profitoare de pe urma contractelor de consultanţă încheiate prin metoda copy-paste cu primăriile conduse de edili PDL şi UDMR.

Pentru toţi ceilalţi competitori, fie că e vorba de primarul în funcţie Ilie Bolojan, fie că sunt challengeri precum Ştefan Herchi de la ALDE ori, cum se ghiceşte, Horea Vuşcan de la PMP-ul rămas fidel lui Băsescu, va fi floare la ureche doar să amintească biografia portocalie a noii candidate PSD. Dacă o să mai şi adauge vreunul cum vitriola Adelina Coste contra PSD şi a plagiatorului Mang, problema ei va fi nu cum să-şi continue campania, ci cum s-o încheie fără să fie făcută zdrenţe-zdrenţe pentru tot restul vieţii politice.

Mărinimos, sau poate doar interesat, Mang îi laudă acum, desigur, iscusinţa de a face "proiecte europene", dar orădenii nu-s chiar aşa de proşti încât să nu se întrebe la ce au folosit pretinsele "proiecte" derulate de consultanta Adelina, în afară, evident, de propria bunăstare.

PSD a ratat lamentabil în tentativa de a găsi un oponent autentic şi serios primarului în funcţie. A ales o guralivă care se pricepe doar să spună că Bolojan e naşpa, ceea ce ştie tot "antipatizantul" acestuia, fără însă a propune nicio alternativă. Aţi auzit cumva să fi pus pe masă vreun "program" social-democrat de administrare a oraşului? Eu, unul, am aflat de la noua Ecaterină Teodoroiu a PSD-ului local doar că Bolojan e aşa şi pe dincolo, dar nu şi ce ar face ea şi noii ei tovarăşi pentru urbe. Şi nu demagogic, ci raţional şi cu sorţi de izbândă, adică finanţabil cu puţinii bani existenţi şi cu resursele umane nu prea dispuse să-şi dedice capacităţile în folosul comunităţii.

Mă tem, aşadar, că Adelina Coste e doar un Mircea Matei cu fustă. Şi ştim cu toţii cu cât folos a "lătrat" şi acest "pitbull" contra "Bolovanului"...