Electroncetrale ar trebui să vândă gigacaloria la un preţ unic pe toată Oradea. "Existenţa a două preţuri pentru gigacaloria facturată populaţiei şi a două preţuri pentru agenţii economici este ilegală. Legea 325/2006 spune că la nivelul unei unităţi administrativ teritoriale trebuie să existe un singur preţ, nu contează că e persoană fizică sau juridică. Eventual, Primăria poate subvenţiona pentru populaţie parte din acest preţ", a declarat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC), Mircea Matei.

PDL-istul a curmat astfel orice speranţă a locuitorilor din Ioşia că vor plăti mai puţin pe gigacalorie faţă de restul oraşului pe motiv că punctele termice la care sunt racordaţi produc încălzire pe bază de apă geotermală, furnizată de Transgex, mai ieftină decât cea obţinută de Electrocentrale din cărbune.

"Să plătească la fel!"

După cum se ştie, Consiliul Local a decis preluarea de către CET, de la Transgex, a celor trei puncte termice din Ioşia Nord începând cu data de 1 decembrie. Întrucât consumatorii racordaţi plăteau până în noiembrie doar 103 lei pe gigacalorie, ca să evite un majorarea drastică a tarifelor, municipalitatea a propus ca aceştia să plătească peste iarnă 193 lei pe gigacalorie, urmând ca din primăvară preţul să fie aliniat la 235 lei, cât dau toţi orădenii.

Mircea Matei spune că acest lucru este ilegal. "Eu ştiu un singur lucru, că trebuie să fie un singur preţ! Legea tot aia este şi pentru Prefectură, şi pentru Consiliul Local Oradea", a spus preşedintele ANRSC.

Matei a atras atenţia asupra faptului că preţul unic pe gigacalorie este inclusiv pentru agenţii economici, fapt pentru care CET-ul ar trebui să pună capăt practicii de a factura gigacaloria la preţul întreg de 261 lei către agenţii economici racordaţi la reţeaua primară şi doar 219 lei pentru cei care au puncte termice.

O gigacalorie prea scumpă...

În ansamblul său, introducerea preţului unic nu ar fi însă un lucru neapărat rău, pentru că preţul plătit pe încălzire de marea masă a populaţiei ar trebui să scadă. "Consiliul Local ar trebui să facă o medie ponderată în funcţie ce dă Transgex şi CET în sistemul centralizat, iar preţul va scădea. Dacă mai facem o medie a tarifelor pentru agenţii economici, preţul scade din nou cu 8% - 10%", a spus preşedintele ANRSC.

Mircea Matei a mai spus că municipalitatea orădeană este beneficiara unui proiect cu finanţare europeană în valoare de 77 milioane euro, iar clauzele contractuale ale proiectului privind modernizarea CET-ului prevăd printre altele că preţul gigacaloriei nu ar trebui să depăşească 8,5% din venitul mediu lunar al unui orădean.

Mai mult, preţul gigacaloriei ar trebui să fie precizat expres în contractul de finanţare, până cândva în anul 2030. "Sunt curios dacă preţul de 235 lei pe gigacalorie se încadrează în cei 8,5%. De asemenea, solicit Primăriei să publice pe site-ul său şi anexa 8 cu preţul gigacaloriei pentru ca lumea să ştie la ce preţ s-a angajat Primăria că va vinde pe viitor încălzirea. S-ar putea să constatăm că preţul din acest moment să fie deja preţul care ar trebui să fie practicat doar din 2016", a spus Matei.

Preşedintele ANRSC a spus că ,potrivit informaţiilor pe care le deţine, "la nivelul anului 2011 preţul gigacaloriei nu ar trebui să fie mai mare de 189 lei - 190 lei".

Mai multă transparenţă

Matei a cerut ca şi Compania de Apă Oradea să publice pe site-ul său contractul de finanţare pentru proiectul Aparegio de extindere a reţelelor de apă şi canalizare.

Acesta a dat de înţeles că, la fel, CAO ar practica tarife mai mari decât cele trecute în graficul convenit cu finanţatorul şi a atras atenţia asupra faptului că aceste abateri ar putea fi sancţionate grav de Comisia Europeană.

Preşedintele ANRSC a avertizat că suma încasată necuvenit va trebui rambursată ulterior bugetului Comunităţii Europene, deoarece în cazul câştigării unui proiect european, dacă banii primiţi nu sunt folosiţi conform contractului de finanţare, trebuie restituiţi.