Preşedintele PCM, Biro Zsolt, şi şeful organizaţiei judeţene Bihor, Mehes Zoltan, au ţinut joi, la un restaurant din centrul Oradiei, o conferinţă de presă al cărei singur scop a fost să transmită mesaje pentru UDMR, şi anume că principala formaţiune maghiară ar putea să rateze pragul electoral de 5% pentru alegerile europarlamentare dacă nu "colaborează" cu "civicii" maghiari şi nu acceptă cel puţin un reprezentant al acestora pe lista de candidaţi.

Deşi au refuzat să precizeze câte organizaţii locale şi câţi membri au în Bihor (spunând doar că în judeţ au cinci consilieri locali), cei doi reprezentanţi ai PCM au ţinut să afirme că între partidele maghiare formaţiunea lor se clasează pe locul al doilea, după UDMR şi înaintea PPMT.

"PCM este preocupată de reprezentarea comunităţii maghiare din Transilvania în Parlamentul European. Consider că dacă nu vrem să periclităm reprezentarea aceasta trebuie să colaborăm, pentru că o comunitate de 6%, când pragul este de 5%, nu poate atinge această reprezentare decât dacă noi colaborăm. Noi purtăm negocieri cu UDMR", a spus preşedintele PCM, Biro Zsolt.

Acesta a afirmat că, potrivit celui mai recent sondaj de opinie, UDMR ar avea doar 4,7% din sufragiile minorităţii maghiare, astfel că are nevoie de contribuţia PCM pentru a atinge pragul electoral la europarlamentare.

În ce priveşte colaborarea cu PPMT, Biro a spus că "noi suntem deschişi", dar şi-a exprimat scepticismul, atât din cauză că "partidul domnului Tokes nu vrea să colaboreze", cât şi - mai ales - fiindcă UDMR, ca partid mai mare, este "căpitanul reprezentativei maghiarilor", iar în această calitate Uniunea decide cu cine colaborează. "Noi suntem deschişi la dialog cu fiecare organizaţie civică şi politică maghiară, dar nu noi punem căpitanul. Dânsul (n.r. - UDMR) face această alegere", a spus preşedintele PCM.