Capsula Orion a NASA, lansată în spațiu în urmă cu aproape o lună, a revenit în siguranță pe Terra. Capsula, care nu purta echipaj uman la bord, a amerizat duminică în Oceanul Pacific, după ce a survolat la mică distanţă Luna. A fost ultima etapă a misiunii Artemis 1, cu o miză uriaşă pentru agenţia spaţială americană.

O misiune de succes

NASA a confirmat că Orion a amerizat în Oceanul Pacific, duminică seară, în jurul orei 19.40, ora României, încheind astfel o călătorie de 25 de zile în jurul Lunii şi înapoi, ca parte a primei misiuni Artemis a NASA.

„Capsula a amerizat la 19.40 în largul coastei peninsulei Baja California din Mexic, după ce paraşutele s-au deschis perfect pentru a-i încetini căderea”, scrie HotNews.ro.

Momentul este important, având în vedere că oficialii NASA spuneau că reintrarea în atmosferă este „cel mai greu test”, în afară de lansare.

Reprezentanții agenției spațiale explicaseră anterior că revenirea în atmosferă se face cu viteza de aproape 40.000 km/h (înregistrată la 130 km deasupra Terrei), urmând să încetinească până la doar 30km/h înainte să cadă în ocean, iar scutul termic trebuie să reziste la temperaturi de 2.800 C.

11 paraşute performante au avut menirea să se deschidă pentru a încetini la maximum căderea capsulei în ocean.

HotNews.ro mai notează că punctul de impact estimat a fost „mutat” la 480 km sud de locul calculat iniţial, la începutul misiunii, din cauza faptului că prognoza meteo indica vreme nefavorabilă în nord.

„O navă a Marinei SUA, USS Portland, a fost pre-poziţionată pentru operaţiunile de recuperare a capsulei. De asemenea, vor fi elicoptere şi bărci pneumatice. Ulterior, scafandrii vor ataşa cabluri de capsulă pentru a o remorca în interiorul navei, al cărei spate va fi parţial scufundat. Apa va fi apoi pompată, permiţând depunerea lentă a capsulei pe un suport prevăzut special în acest scop”, mai explică sursa citată, precizând că e de așteptat ca operațiunile să dureze între 4 și 6 ore.

Nava va lua apoi drumul spre San Diego, pe coasta de vest a SUA, unde capsula va fi debarcată câteva zile mai târziu.

În pregătirea echipajului uman

Succesul NASA este crucial, având în vedere că o misiune cu echipaj uman ar trebui lansată în 2024. 

Așa cum BIHOREANUL a arătat, NASA a lansat, pe 16 noiembrie, de pe Pământ, cea mai puternică rachetă construită vreodată de agenție, Space Launch System (SLS), cu capsula Orion, pentru a se îndrepta spre Lună.

Lansarea rachetei în valoare de 4,1 miliarde de dolari este primul pas spre reluarea misiunilor NASA pe Lună, la 50 de ani de la încheierea misiunilor Apollo.

Misiunea Artemis 1 a însemnat călătoria rachetei şi a capsulei Orion în jurul Lunii timp de 25 de zile, fără astronauţi la bord.

În această primă misiune, Capsula Orion era programată să atingă un punct maxim aflat la 64.000 km depărtare de astru, un record pentru o navă spaţială care poate transporta echipaj uman. 

Scopul misiunii este de a verifica dacă această nouă rachetă este capabilă să transporte astronauţi pe satelitul natural al Terrei în următorii ani.

De altfel, în capsula Orion se află şi câteva manechine dotate cu senzori, cu ajutorul cărora se vor studia posibilele efecte ale radiaţiilor cosmice asupra viitoarelor echipaje de la bordul navei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!