Armata ucraineană a transmis că "misiunea de luptă" a forţelor din orașul Mariupol, situat în sud-estul Ucrainei, s-a încheiat. Comandanţii unităţilor care au staţionat în oţelăria Azovstal din oraş au primit ordin de la Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei "să salveze vieţile personalului lor", potrivit CNN.

Agenţia de presă ucraineană Trukha a publicat pe Twitter imagini, dar şi o înregistrare video care surprinde momentul în care mai mulţi soldaţi sunt evacuaţi din oţelăria Azovstal, din oraşul Mariupol (video). Evacuarea luptătorilor s-a făcut în urma formării unui coridor umanitar anunţat deja de Ministerul rus al Apărării.

"Un regim de tăcere (a armelor) este în vigoare la acest moment şi un coridor umanitar este deschis prin care soldaţii ucraineni răniţi sunt transferaţi către unităţile medicale din Novoazovsk (n.r. un teritoriu controlat de forţele ruse şi pro-ruse), a informat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat, scrie Libertatea.ro.

Site-ul de știri Digi24.ro scrie că autoritățile ucrainene au anunțat că luni seară au fost evacuați din oțelăria Azovstal peste 260 de soldați ucraineni, prioritate având cei aflați în stare gravă. 

Din declaraţiile anterioare ale trupelor ucrainene, în buncărele oţelăriei au fost aproximativ 600 de răniţi, iar 60 dintre ei erau într-o stare gravă, notează și G4media.ro

Comandantul Denis Prokopenko, care a condus Regimentul Azov, unul dintre batalioanele care s-au aflat în interiorul oţelăriei, a transmis, pe grupul de Telegram folosit de luptătorii de acolo, că "timp de 82 de zile, am executat ordinul, în ciuda tuturor dificultăţilor, am obligat forţele copleşitoare ale inamicului să se retragă şi am permis armatei ucrainene să se regrupeze, să antreneze mai mult personal şi să primească un număr mare de arme din ţările partenere. Pentru a salva vieţi, întreaga garnizoană Mariupol pune în aplicare decizia aprobată a Comandamentului Militar Suprem şi speră în sprijinul poporului ucrainean", a transmis el, mai scrie site-ul Libertatea.ro.

Deocamdată preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, nu a făcut declaraţii pe această temă. Publicaţia New York Times scrie însă că, pe finalul operaţiunii militare, conducătorul a spus că speră să fie salvate vieţile "băieţilor noştri", cu referire la soldaţii din oţelărie.

Pagina oficială de Facebook a Ucrainei a publicat mai multe fotografii realizate de Reuters în care apar militari care au luptat în Azovstal.


(Sursa foto: Reuters via Facebook  - Ukraine UA)

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!