Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată „Misiunea Grivei”, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență.

Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie, ca să putem stăvili, în timp, acest fenomen. Tare m-aș bucura ca și în alte domenii lumea să manifeste o solidaritate similară, mai ales că la noi legile sunt cam anapoda.

E celebru cazul unui cetățean căruia i-a intrat un câine în curte. A vrut să-l alunge, dar bietul animal a fost rănit de moarte. Imediat a venit Poliția și l-a reținut pe bărbat pentru 24 de ore, iar internetul a luat foc, condamnând-ul cu vehemență pe „criminal”.

Nimeni nu s-a întrebat ce căuta câinele altuia la el în curte. Dacă era un câine violent și-i mușca copilul, tot pe el îl băgau la bulău? Aici e marele paradox al legilor românești: dacă a ucis din greșeală un câine a ajuns în arest, dacă omora un pieton, tot din greșeală, n-ar fi făcut nicio oră de pușcărie.

Cred că a venit vremea să abordăm și alte inițiative și să facem trecerea de la „Misiunea Grivei” la „Misiunea Puradei”. Sunt atât de mulți copiii care trăiesc în condiții jalnice, abandonați și înfometați care ar merita o soartă mai bună!

Ne legăm cu lanțuri de copacii care riscă să fie tăiați - foarte bine, semnalul e puternic. Dar n-am auzit pe nimeni să se atârne de porțile Maternității protestând împotriva fenomenului de abandonare a copiilor nou născuți.

Dacă un paizan își bate cu sălbăticie calul, vă dau în scris că vine Poliția Animalelor și-l arestează. În fiecare zi zeci de mii de femei sunt bătute de zdrențele care se dau bărbați, dar de câte cazuri ați auzit în care aceștia să fie legați ca să se răcorească în celulă?

Păi dacă Poliția Animalelor e mai eficientă decât cea obișnuită, hai să trecem violența conjugală sub jurisdicția lor. Iar copiii defavorizați și abandonați să intre tot sub protecția lor, pentru că Statul Român se comportă animalic cu defavorizații sorții.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!