De mai bine de o jumătate de an, orădeanca Marinela Sabău se războieşte cu fosta ei avocată, pe care o acuză că i-a luat 1.500 de euro pentru nimic.

În schimbul onorariului piperat, Daniela Rădac trebuia să o reprezinte în partajul şi evacuarea fostului ei soţ din locuinţă, dar a tot amânat înregistrarea proceselor, iar după o lună, când a îndrăznit să-i atragă atenţia, a dat-o afară din birou. Acum, femeia îşi vrea banii înapoi, însă avocata nici nu vrea să audă. Ca să-şi justifice refuzul, a recurs la o şmecherie. Avocăţească, cum altfel...

Mică celebritate

Marinela Sabău a apelat la serviciile avocatei Daniela Rădac în august 2012, după despărţirea de fostul soţ. "Am divorţat şi nu mai puteam locui împreună. El nu voia să plece din locuinţă, aşa că m-am mutat eu în chirie, cu tot cu cei doi copii cu handicap, şi am vrut să cer evacuarea lui prin hotărâre judecătorească", povesteşte femeia.

Ştia de la cunoştinţe că avocata e specializată în Dreptul Familiei, şi a ajuns chiar faimoasă după ce în 2011 a reprezentat-o şi pe manechina Catrinel Menghia în divorţul şi partajul de după despărţirea de ex-fotbalistul italian Massimo Brambati.

Dai un ban, dar...

"Avocata mi-a spus că întâi va începe procesul de partaj şi după aceea vom solicita evacuarea fostului soţ. Am zis că ea ştie mai bine", spune Marinela. N-a comentat nici când a venit vorba de onorariu, care s-a dovedit pe măsura celebrităţii: 1.500 de euro - banii jos! "Mi-a zis că în momentul când îi dau banii, va redacta acţiunile şi le va depune la Judecătorie. M-am împrumutat de la bancă şi i-am plătit".

Suma e piperată, chiar şi pentru două procese, căci după cum a verificat BIHOREANUL, alţi avocaţi cer pentru servicii similare între 500 şi 2.000 lei, deoarece nu sunt cauze complexe, iar ordonanţa de evacuare, de pildă, se judecă în maxim două înfăţişări, deci nici nu ia mult timp.

Afară!

În săptămânile care au urmat, orădeanca a urmărit zi de zi portalul instanţelor de judecată. Era grăbită şi îngrijorată, deoarece stătea în chirie cu cei doi copii bolnavi de autism, care aveau nevoie de stabilitate. "Nu puteam să ne mutăm la nesfârşit, voiam să-i duc acasă, în elementul lor", explică Marinela.

Văzând însă că nu se întâmplă nimic, pe 24 septembrie a căutat-o pe avocată la birou. Rădac, însă, era ţâfnoasă. "Când am întrebat-o de evacuare, mi-a spus că aşa ceva nu se poate, că ea a încheiat contract doar pentru procesul de partaj. Bun, dar ce-i cu partajul, am întrebat, iar ea m-a minţit că e deja înregistrat procesul. I-am spus să-mi arate unde scrie, pentru că eu am verificat şi nu e aşa. Neavând altă replică, m-a dat afară".

Război!

Revoltată pe comportamentul necivilizat al avocatei, Marinela i-a trimis o zi mai târziu o notificare, solicitând rezilierea contractului şi restituirea onorariului plătit. Doar că avocata avea deja strategia pregătită. Redactase între timp acţiunea de partaj şi a expediat-o Judecătoriei Oradea, unde s-a şi înregistrat cu data de 26 septembrie. Iar când i-a venit notificarea orădencei, a refuzat s-o primească, solicitând poştaşului s-o returneze expeditorului.

Culmea e că acţiunea nici măcar nu era întocmită corect. "A cerut în numele meu ca locuinţa să îi rămână soţului meu, în condiţiile în care eu luptam pentru casă", se revoltă femeia.

Ce se dă nu se mai cere

Supărată, orădeanca s-a adresat Baroului Bihor, cerând ca avocata să fie obligată la restituirea onorariului. "Mă deranjează mai mult faptul că m-a indus în eroare, ca să îmi ia cât mai mulţi bani. Mi-a spus că va întocmi şi acţiunea de partaj, şi evacuarea, iar în contract a trecut doar partajul".

02 Cristian Domocos.jpgDeşi era limpede că femeia are dreptate, colegii avocatei i-au dat dreptate acesteia din urmă. Motivul? Neavând martori, nici că avocata a dat-o afară şi nici că i-a promis demersuri şi pentru evacuarea soţului, era doar cuvântul ei împotriva documentelor ticluite de Rădac. Iar aceasta se declară dispusă oricând să ducă la capăt procesul pentru care a luat banii. "Eu nu am refuzat să-mi respect obligaţiile contractuale şi să o reprezint. Dar dacă doamna Sabău a decis să rezilieze contractul, a devenit imposibil", spune ea.

"În contract nu s-a precizat vreun termen limită la care acţiunea de partaj să fie introdusă la instanţă. Dacă nu se poate reţine vreo culpă profesională a avocatei, restituirea onorariului plătit benevol nu se justifică", afirmă şi decanul Baroului, Cristian Domocoş (foto). Pe această logică, orădeanca trebuia să aştepte, cuminte, până când avocata îşi aducea aminte să-şi facă treaba. Cum n-a făcut-o, să fie sănătoasă şi să uite de bani. Ce se dă nu se mai cere...