Săptămâna trecută a fost plină pentru procurorii Parchetului Bihor, care au realizat împreună cu ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie şi cei ai Poliţiei nu mai puţin de trei acţiuni de flagrant cu mită.

Dintre toate, de departe cel mai dezbătut caz a fost cel al Laviniei Raţ, psiholog în cadrul Spitalului Municipal Gavril Curteanu, care a condiţionat cu 600 euro eliberarea unui document medical necesar punerii sub interdicţie judecătorească a unei paciente cu retard psihic sever. Iar banii i-a cerut nu doar pentru sine, ci şi în numele a doi colegi, medici în Comisia de evaluare psihiatrică, punându-le astfel sub îndoială corectitudinea. Povestea psihologei arestate e cu atât mai surprinzătoare cu cât tânăra de 28 de ani părea să fie o răsfăţată a sorţii şi era luată de mulţi drept "model" al generaţiei sale...

Flagrant la psiholog

Luare de mită şi trafic de influenţă. Acestea sunt acuzaţiiile pentru care Lavinia Raţ, psiholog în cadrul Secţiei de Neurologie şi Psihiatrie a Spitalului Municipal, a fost reţinută marţea trecută de procurorii Parchetului Bihor.

Ancheta a fost declanşată ca urmare a unui denunţ ce fusese depus în aceeaşi zi la sediul Direcţiei Generale Anticorupţie Bihor de sora unei paciente. Raţ îi ceruse acesteia 600 de euro, bani despre care spunea că urma să-i împartă cu doi medici, membri ai Comisiei de evaluare psihiatrică, ca să-i elibereze acte medicale de care avea nevoie în instanţă pentru punerea sub interdicţie judecătorească a bolnavei. Asta, chit că denunţătoarea nu-i ceruse niciun favor: femeia fusese diagnosticată încă din 2009 cu retard mintal sever şi imbecilitate, fiind încadrată în gradul I de handicap.

Banii trebuiau daţi marţi după-amiază, motiv pentru care poliţiştii au sesizat imediat Parchetul şi, sub coordonarea procuroarei Dida Naghiu, au pus la cale prinderea în flagrant a şpăgarei. Cei 600 euro au fost marcaţi şi predaţi denunţătoarei care, la ora 16, s-a înfăţişat la cabinetul Laviniei Raţ. Imediat după plecarea ei, echipa de anchetatori a intrat în cabinet, găsind toţi banii într-o agendă aflată pe birou.

Pericol public

Reţinută pentru 24 de ore, pentru luare de mită şi trafic de influenţă, Raţ a fost prezentată miercuri judecătorului de drepturi şi libertăţi din Tribunalul Bihor cu propunere de arestare preventivă. În referatul semnat de procuroarea Naghiu, psihologa e descrisă ca "total lipsită de respect faţă de cele mai fundamentale valori sociale", iar acţiunile ei "de natură a pune sub semnul întrebării probitatea sa morală în relaţia cu pacienţii".

Anchetatoarea a remarcat şi că, în ciuda cazurilor răsunătoare de corupţie descoperite în Bihor în ultimele luni, care au dus la arestarea mai multor cadre medicale, sistemul continuă să rămână "decimat de acest flagel" iar reprezentanţii săi nu au nicio teamă să comită fapte de corupţie. "În condiţiile în care inculpata consideră că se poate folosi de calitatea pe care o deţine pentru a obţine bani sau alte foloase, condiţionând prin acest lucru îndeplinirea ori neîndeplinirea atribuţiilor de serviciu, şi nesocotind totodată normele deontologiei profesionale, se poate crea opiniei publice convingerea că aceasta este modalitatea în care îşi desfăşoară activitatea psihologii", a arătat procuroarea.

Tăcere

În opinia magistratului, faptul că psihologa este tânără, că e la debutul carierei şi fără antecedente penale nu sunt argumente pentru a fi lăsată în libertate, în condiţiile în care aceasta a refuzat să colaboreze, uzând de dreptul la tăcere.

"Cu toate că inculpata a fost surprinsă în flagrant în timp ce primea banii pretinşi de la denunţător, iar probele converg spre existenţa faptelor reţinute în sarcina ei, aceasta ar trebui să ofere anumite explicaţii privind acuzaţiile aduse", se mai spune în referatul pe baza căruia judecătorul a şi dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile.

Deşteapta între frumoase

Măsura nu este definitivă, fiind contestată de apărătorul tinerei, iar decizia finală o va lua Curtea de Apel Oradea. Între timp, însă, cazul a declanşat numeroase discuţii în spaţiul public,  mai ales că Lavinia Raţ era cunoscută în lumea mondenă a oraşului încă din studenţie. Începând din 2007, ca proaspătă absolventă a Liceului Pedagogic Iosif Vulcan, a cochetat cu presa fiind, pe rând, reporter de ştiri, iar apoi moderator şi producător al emisiunii "Femina" difuzată de Transilvania TV, în care comenta pentru orădence cele mai "fashion" haine, cele mai cochete bijuterii şi "reţetele" femeilor de succes.

Ambiţiile ei erau, însă, mult mai mari, chestiune pe care a şi dezvăluit-o inclusiv BIHOREANULUI, în 2008, când era deja admisă la două facultăţi, Psihologie şi Ştiinţe Economice, pe locuri fără taxă, fiind nominalizată ca tânăr de perspectivă la Premiile de Excelenţă ale Primăriei Oradea. "Spun doar ce gândesc, nu-mi place să port «mască». Inteligenţa face diferenţa între fetele frumoase", zicea bruneta, fără urmă de modestie.

Psihologa cu lipici

În anii următori, Lavinia a renunţat la televiziune, studiind în paralel ambele facultăţi, pe care le-a şi absolvit, iar în 2011 a luat şi diplome de master. A ales, însă, să practice Psihologia. În 2013 avea deja propriul cabinet privat, dar şi un post la Secţia de Neurologie şi Psihiatrie a Spitalului Municipal, iar de anul trecut, după cum a descoperit BIHOREANUL, s-a lipit şi de un contract cu Poliţia Locală, pentru efectuarea testărilor obligatorii ale agenţilor purtători de armă şi ale celor care ieşeau pe teren la volanul maşinilor instituţiei.

"Contractul s-a încheiat în deplină transparenţă, ca urmare a unei selecţii de ofertă. Noi am solicitat trei oferte de preţ dar au fost depuse doar două. Dintre acestea, oferta Cabinetului Raţ Lavinia Alina a fost cea mai avantajoasă ca preţ", a explicat BIHOREANULUI şefa Serviciului Financiar Logistic al Poliţiei Locale, Luminiţa Brie.

Totuşi, nici salariul de la spital, nici încasările din consultaţiile private şi nici cei aproape 3.000 lei primiţi în câteva luni în baza contractului cu Poliţia Locală nu au reuşit să-i acopere pretenţiile financiare tinerei dotate cu BMW X1, rochii de designer şi blănuri scumpe. Capricii pentru care a uitat de bun simţ şi deontologie, ajungând să se folosească de nenorocirea unei biete imbecile, chiar dacă asta o poate costa până la 10 ani de închisoare. "Deşteaptă" fată, nu-i aşa?


HALATE PĂTATE

Bilanţ provizoriu: 15 medici, 5 asistenţi şi o farmacistă

Psihologul Lavinia Raţ este al 22-lea cadru din sistemul sanitar bihorean faţă de care s-au luat măsuri legale în ultimul an, după alte două mari anchete care au zguduit această breaslă.

În luna iunie, şeful Serviciului de Expertiză Medicală din Casa de Pensii Bihor, dr. Vasile Sălăjan, patru colegi ai acestuia (Anca Grigorescu, Ovidiu Pleşa, Emilia Cun, Ana Guţ) şi cinci asistenţi (Ioana Precup, Monica Teodora Ignat, Ladislau Pelle, Violeta Dorina Coşa şi Gianina Ţigan) au fost reţinuţi şi apoi arestaţi pentru luare de mită. O anchetă explozivă a Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice a dovedit că cei 10 au condiţionat emiterea deciziilor de pensionare de şpăgi încasate atât de la bolnavii închipuiţi, cât şi de la oameni cu probleme de sănătate reale. Mita, echivalentul pensiei pe o lună, se încasa atât la evaluarea iniţială, cât şi ulterior, la reevaluările periodice. Faptele au fost şi filmate, concluzionându-se astfel că era o practică generală şi continuă. În prezent, cercetările sunt continuate de DNA Oradea, cu medicii şi asistenţii puşi sub control judiciar.

După nici două luni, în august, alţi 10 medici - Ioan Bugariu, Ioan Ghiurău, Nemeth Elvira, Peto Eniko, Ramona Şovre, Liviu Stamatian, Lidia Ţuţu, Darvas Ilona, Oana Vereş Pop şi Larisa Dumbravă - plus farmacista Laura Ciobotaru, administratoarea Lavanda Farm, au fost reţinuţi de procurorii DIICOT şi apoi arestaţi pentru fals, înşelăciune şi evaziune fiscală. Cei 11 sunt bănuiţi că în perioada 2012-2014 au suplimentat artificial schemele terapeutice pentru bolnavii incluşi în unele programe naţionale de sănătate, "umflând" sumele raportate şi ulterior decontate de CAS. Anchetatorii au descoperit peste 14.000 de reţete falsificate. Curtea de Apel Oradea a dispus plasarea celor 11 în arest la domiciliu, măsură menţinută până în noiembrie, când instanţele de judecată au schimbat-o cu controlul judiciar.

Un alt dosar al procurorilor DIICOT vizează cadre ale Secţiei de Oncologie a Spitalului Municipal, bănuite tot de fraudarea Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate prin creşterea artificială a vânzărilor de medicamente necesare în tratamentul ambulator. În acest caz, procurorii nu au făcut publice, încă, date din anchetă.


UPDATE

Rămâne în arest!

Psihologa Lavinia Raţ rămâne în arest preventiv cel puţin pentru 30 de zile. Judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Curţii de Apel Oradea a analizat, luni, 18 ianuarie, contestaţia depusă de apărătorul tinerei împotriva măsurii dispuse săptămâna trecută de Tribunalul Bihor, pe care a decis să o menţină ca întemeiată.

"Instanţa a respins ca nefondată contestaţia inculpatei Raţ Lavinia împotriva încheierii penale pronunţată de judecătorul de drepturi şi libertăţi al Tribunalului Bihor, pe care o menţine în întregime", a declarat Adrian Haş, expert în cadrul Biroului de presă al Curţii de Apel Oradea. Soluţia este definitivă.