Aeronava de mici dimensiuni de tip Beechcraft care a survolat, miercuri seara, România, intrând în spaţiul aerian al ţării pe deasupra Oradiei şi fiind interceptată de avioane F-16 americane şi române, a fost abandonată în Bulgaria.

Potrivit mai multor publicaţii şi televiziuni bulgare, aeronava a aterizat pe un aeroport care n-a mai fost folosit de zeci de ani, mai precis aerogara din Tărgovişte, situată în apropiere de satul Buhovţi.

După ce a intrat pe spaţiul aerian al Bulgariei, aeronava nu a fost interceptată de forţele aeriene ale ţării vecine. Explicaţia? S-a considerat că micul avion "nu a reprezentat în niciun moment o ameninţare", potrivit ministrul apărării, Dragomir Zakov, citat de Digi24.ro.

De asemenea, potrivit unui comunicat oficial, condiţiile meteo erau nefavorabile. "La intrarea în Bulgaria, în condiţii hidro-meteorologice complexe, Forţele Aeriene au fost activate. S-a stabilit că avionul a aterizat în ţara noastră şi cu asistenţa Ministerului de Interne a fost localizat locul de aterizare. Cazul este în curs de anchetă", a notificat Ministerul Apărării de la Sofia, scrie Hotnews.ro.

Joi seara, Antena 3 informa că aeronava de tip Beechcraft a fost găsită acoperită cu o prelată. Televiziunile din Bulgaria au transmis imagini de la faţa locului, unde s-au deplasat şi mai mulţi anchetatori.

Persoanele care s-au aflat la bordul avionului, însă, se pare că au dispărut, potrivit AFP şi Agerpres. În curs este o investigaţie în acest caz. 

Din informaţiile cunoscute până în prezent, avionul bimotor de două locuri pare să fi plecat din Lituania (de altfel aeronava are însemnele acestei ţări), după care a survolat Polonia şi Slovacia, a indicat ministrul de interne bulgar, Boiko Racikov.

De asemenea, aeronava a ajuns şi în Ungaria, a aterizat pe un aerodrom mic din Hajdúszoboszló, unde cei aflaţi la bord au alimentat din canistre.

Mai precis, avionul a aterizat fără permisiune pe pista Aero-Clubului Hajdúszoboszló de lângă Debreţin, potrivit managerul bazei, István Juhos, citat de Digi24.ro. Acesta a spus că "Poliţia a sosit la aeroport şi a încercat să-l împiedice să decoleze din nou. Nu a reuşit însă, iar după 10-15 minute avionul s-a ridicat din nou în aer".

În România a intrat pe la Oradea, potrivit Ministerului Apărării Naţionale din România. Avionul a survolat teritoriul ţării noastre la joasă înălţime. În Ungaria a fost interceptat, după decolarea de la Hajdúszoboszló, de avioanele maghiare, iar în România au intervenit întâi avioane militare F-16 ale SUA, iar apoi ale României. În ciuda încercărilor repetate de interogări radio şi semnale vizuale specifice, cei aflaţi la bordul avionului Beechcraft au refuzat să răspundă.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!