Misterul stucaturilor (ornamente arhitectonice în relief pentru interiorul clădirilor) din Sala cu Grifoni, cea mai frumoasă încăpere din incinta Cetăţii, a fost dezlegat.

Inginerul constructor Mihai Ungureanu (foto dreapta), fost angajat al Administraţiei Cetăţii pe vremea Administraţiei Imobiliare Oradea, în prezent salariat la firmei Constructorul Sălard care lucrează la reabilitarea fortificaţiei, a declarat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, că elemente ornamentale care împodobesc pereţii sălii în care căpitanii Cetăţii princiare îşi întâmpinau oaspeţii formează o alegorie.

Inginerul a descifrat mesajul acesteia pentru viceprimarul Mircea Mălan (foto stânga) venit să prezinte jurnaliştilor alături de reprezentanţii firmei Constructorul Sălard, şi cei ai Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională din Primărie, stadiul lucrărilor din Cetate.

"Sunt bogat!"

Mesajul imaginilor face trimitere la bogăţia, istoria, orgoliul şi invincibilitatea fortăreţei. "Stucatura de deasupra intrării reprezintă un coş plin cu fructe de toate felurile şi face trimitere la bogăţia Cetăţii: "Sunt bogat!". În imaginea imediat următoare leopardul ţinut în lanţ, animal de companie cum se putea vedea în acea vreme doar la marile curţi europene, face trimitere la rangul de cetate princiară: "Sunt nobil". De altfel, cerbii din următoarea stucatură reprezintă istoria fortăreţei pentru că fac trimitere la legenda privind descălecarea în Ardeal în timpul unei vânători, lucru întărit de imaginea imediat următoare care reprezintă un cal tătăresc scund şi rapid, cunoscut pe vremea aceea ca unul dintre cei mai iuţi din lume. Deci spune: "Îmi cunosc istoria"", a povestit Mihai Ungureanu.

"Sunt om bun"

Interpretate în cheie militară, simbolurile de pe pereţii sălii spun o poveste plină de mândrie despre tradiţia de luptători ai ocupanţilor Cetăţii, care capătă dimensiuni legendare.

Ultimele şi cele mai puternice figuri reprezintă animale mitologice şi sălbăticiuni. Pe peretele aflat chiar în faţa intrării, doi grifoni (monştri mitologici cu corp de leu, cu aripi, cap şi gheare de vultur şi cu urechi de cal) flanchează protector coroana cu cruce creştină.

"Cei doi grifoni care apără simbolurile statului vorbesc despre puterea acestuia: "Sunt bine apărat!". Mesajul este echilibrat în imaginea următoare de apariţia inorogului (animal fabulos imaginat sub forma unui cal cu un corn în frunte - nr), despre care se credea că îl pot vedea doar copiii şi fetele fecioare, şi vorbeşte despre sufletul primitor al ocupanţilor fortificaţiei: "Sunt om bun"", a declarat inginerul.

"Cine se pune cu mine?!"

Finalul poveştii nu este însă câtuşi de puţin amical. "Grifonul imens, cu două cozi, deci de două ori mai puternic, care domină peretele central, şi despre care bănuiesc că străjuia tronul căpitanului Cetăţii, vorbeşte clar despre puterea acestuia. "Cine are curaj să se pună cu mine?!", pare să spună acesta. De altfel, acest mesaj este întărit prin ultima figură din alegorie. Aici vedem elefantul lui Hanibal călărit de o siluetă îmbrăcată în uniforma husarului, care a reuşit să îi smulgă turbanul turcului şi este în continuu atac cu lancea ridicată şi agerimea dată de ochiul vulturului care îl însoţeşte", a povestit Ungureanu.

O intepretare "artistică"

Inginerul a afirmat că mesajul alegoriei i-a fost desluşit şi lui de un iniţiat în domeniu, prin 2003-2004, pe când lucra la Administraţia Cetăţii şi a însoţit un grup de turişti austrieci. "Unul dintre ei, când a văzut sala cu grifoni a zăbovit minute în şir cu ochii pe pereţi. Era foarte încântat de ceea ce a descoperit. La sfârşit mi-a mulţumit şi mi-a desluşit şi mie mesajul alegoriei. Am înţeles că omul era profesor în istoria artei la Universitatea din Viena", a mai spus constructorul.

Rămâne de văzut dacă şi alţi specialişti vor confirma interpretarea surprinzătoare a poveştii.

Grifoni pentru mirese

Sala cu Grifoni, botezată după stucaturile care o împodobesc, este situată chiar la intrarea în clădirea principală din incinta Cetăţii şi va fi folosită, conform planurilor municipalităţii, pentru oficiarea căsătoriilor civile după reabilitarea fortificaţiei.

Lucrările de reabilitare a Cetăţii au demarat în aprilie 2010 şi au ca termen de predare luna iunie 2015. Valoarea totală a finanţării se ridică la 36,7 milioane lei, din care asistenţa financiară rambursabilă se ridică la 28,7 milioane lei. Conform declaraţiei managerului de proiect, Dumitru Sim, în prezent firma Constructorul Sălard a ajuns la jumătatea lucrărilor, fapt care dă asigurări că termenul de predare al acestora va fi respectat.