După colegiile Emanuil Gojdu şi Onisifor Ghibu, ambele reclamate pentru nereguli Ministerului Educaţiei de şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean, Virgil Blage, o a treia şcoală din Oradea face obiectul unei noi plângeri. Penală, de data asta! 

Un control declanşat de IŞJ la Şcoala Gimnazială Avram Iancu a scos la iveală nereguli în funcţionare, directoarea Gheorghina Bîrlădeanu demisionând înainte ca verificarea să se încheie. Şi nu a mai lămurit nici o gravă problemă descoperită: unitatea folosea o ştampilă... falsă. 

Bucătărie închisă, angajaţi păstraţi 

Una dintre cele mai longevive directoare de şcoli din Oradea, Gheorghina Bîrlădeanu (foto), în funcţie din 2007, a demisionat brusc, în luna mai, refuzând să explice public gestul. BIHOREANUL a aflat că renunţase la funcţie şi intrase în concediu medical chiar în timp ce şcoala trecea printr-o aşa-numită inspecţie de fond, care se face regulat la unităţile de învăţământ.

În timpul controlului, în şcoală s-a depistat că elevii încă aveau ore online, deşi oraşul era în scenariul verde şi lecţiile trebuiau să se ţină fizic. De asemenea, la Grădiniţa 44, care aparţine şcolii, toţi angajaţii bucătăriei şi-au primit salariile în ultimul an deşi şcoala angajase o firmă de catering care să livreze mâncarea preşcolarilor. Lista a fost completată de abateri birocratice, precum lipsa unor semnături pe documente, suprapunerea a două numere de înregistrare şi folosirea unui antet mai vechi a IŞJ. 

Demisie sub presiune

Înainte să demisioneze, directoarei Bîrlădeanu i s-au cerut explicaţii. În timp ce erorile birocratice le-a descris ca pe nişte scăpări, despre serviciul de catering a susţinut că era necesar, pentru că imobilul în care funcţionează grădiniţa a intrat în şantier. Ca să nu dea afară angajaţii, directoarea a trasat bucătăresei şi celor 7 îngrijitoare sarcini de distribuire a hranei comandate, dar nu le-a notat în fişa postului, după cum i-au reproşat inspectorii.

Înainte ca raportul controlului să fie redactat, directoarea a demisionat, justificându-se în faţa colegilor că se simte ca în faţa unui pluton de execuţie şi, cu toate că inspecţiile de acest gen sunt, de regulă, formale, s-a arătat convinsă că i se caută un nod în papură. "Inspectorii se comportau ca şi cum erau chitiţi să găsească nereguli. A crezut că, dacă demisionează, va elibera din presiune, că asta se doreşte, să plece", susţine o sursă a BIHOREANULUI

Profii şi protocolul 

Scandalul a fost, însă, amplificat. Cinci profesori au convenit să asigure protocolul necesar pentru inspectorii veniţi în control şi au strâns câte 150 lei pe persoană, ca să cumpere ape, cafele şi sărăţele. Unul dintre dascăli şi-a înregistrat colegii în timp ce adunau banii şi i-a pârât inspectorului general. "Blage i-a ameninţat pe profesori că-i dă pe mâna Poliţiei şi că vor ajunge la puşcărie", spune sursa ziarului. Fără să li se pară că au greşit, dascălii au rămas convinşi că şefului IŞJ i s-a pus pata pe şcoala lor.

Virgil Blage (foto) neagă, în schimb, că ar avea vreo intenţie ascunsă. "La inspecţie eu nici măcar nu am participat. Despre înregistrare am spus, într-adevăr, că ar putea fi o problemă, dar nu că o duc eu la Poliţie, pentru că nici măcar nu-mi aparţine", zice şeful IŞJ. 

Autor necunoscut

După încheierea controlului, a ieşit la iveală o altă problemă gravă. Preluând atribuţiile de director, adjunctul Cosmin Velimirovici a trimis IŞJ un plan de măsuri, iar Blage a observat că ştampila de pe document este contrafăcută, având inscripţionată denumirea "Ministerul Educaţiei Naţionale", schimbată încă din 2018 cu cea de "Ministerul Educaţiei". 

"Când se schimbă denumirea Ministerului, se schimbă şi ştampilele, iar şcolile le predau pe cele vechi. În seiful IŞJ există ştampila veche, semn că cea folosită acum e falsă", acuză Blage. 

Directorul adjunct şi secretarele au negat că ar fi ştampilat documentul, dar nici n-au lămurit cine a făcut-o, motiv pentru care IŞJ a făcut un denunţ penal. "Eu nu ştiu cine a făcut ştampila falsă, de ce şi dacă a mai fost folosită şi la altceva", zice Blage.

No comment

Rămas singur la cârma şcolii, adjunctul Velimirovici se delimitează de acuzaţiile penale. "Nu eu am ştampilat documentul, este atributul compartimentului Secretariat", susţine profesorul. Acesta a evitat să ofere orice altă lămurire, ba chiar a cerut BIHOREANULUI să nu scrie nimic despre scandalul din şcoală, pe motiv că ar fi doar o... problemă internă.  

Nici fosta directoare nu a fost dispusă să dea explicaţii. "Nu deţin informaţii legate de această problematică. Sunt în concediu medical", a transmis Bârlădeanu, prin SMS. Vrând-nevrând, va trebui să fie mai vorbăreaţă cu procurorii...