Săptămâna trecută, doctorul Ovidiu Pleşa şi asistenta sa, Monica Ignat, doi din cei zece angajaţi ai Serviciului de Expertiză Medicală al Casei de Pensii Bihor prinşi anul trecut că luau mită ca să avizeze dosarele pentru pensionarea de boală, au fost trimişi în judecată de procurorii DNA Oradea.

Actul de acuzare dezvăluie nu doar foamea de bani a celor doi, dovediţi cu nu mai puţin de 235 de şpăgi încasate în 26 zile de "muncă", ci şi neruşinarea cu care îşi tratau pacienţii fără posibilităţi, insultându-i şi refuzându-le pensionarea dacă nu cotizau suficient.

Consultaţii în direct

Ovidiu Pleşa şi Monica Ignat, alături de Vasile Sălăjan, şeful Serviciului, de medicii Anca Grigorescu, Emilia Cun, Ana Guţ, şi de asistenţii Ioana Precup, Ladislau Pelle, Violeta Coşa şi Gianina Ţigan, au ajuns în atenţia procurorilor în ianuarie 2015, aceştia pornind de la o informaţie de notorietate: că pensionările de boală se fac doar pe bani.

Pentru a-i dovedi pe şpăgari, din 11 mai, sub coordonarea procurorului Gheorghe Berce de la Parchetul Bihor, poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice au plasat sisteme audio-video în cabinetele acestora. Rezultatul? În numai două săptămâni, din cele 738 persoane care le-au trecut pragul, 733 au fost filmaţi că au "cotizat". Nu puţin, ci minim echivalentul unei pensii lunare!

Pe 18 iunie cei 10 "experţi" erau arestaţi preventiv, măsura fiind schimbată după o lună cu arestul domiciliar, iar după alte două luni cu controlul judiciar. Între timp, pentru că valoarea şpăgilor depăşea 10.000 euro, ancheta a fost predată DNA Oradea, ai cărei procurori, pentru a grăbi finalizarea investigaţiilor, au decis să "rupă" dosarul în cinci, câte unul pentru fiecare cuplu medic-asistent.

"Avem ceva aici"

Primii trimişi în faţa instanţei sunt, de marţea trecută, Pleşa şi Ignat. Medicul e inculpat pentru luare de mită în formă continuată, fiind acuzat că între 11 mai - 15 iunie 2015, în doar 26 de zile, a luat de la 235 de pacienţi şpăgi de 55.975 lei.

În rechizitoriu, procurorii descriu activitatea acestuia şi a asistentei ca fiind specifică mai degrabă unui SRL decât unui cabinet medical. Ignat lua dosarele, le frunzărea şi apoi le înmâna medicului, comunicându-i că "avem ceva aici" în momentul când descoperea plicul cu bani. În 163 de cazuri femeia a fost recompensată, primind fix o treime din sume, medicul "pretinzând şi primind "rest" în cazul în care bancnotele remise asistentei depăşeau cota", au consemnat procurorii. Ignat, care va fi judecată pentru complicitate, a încasat 9.985 lei, cât salariul pe cel puţin 5 luni.

"Bagi p... în mă-sa!"

Medicul era chiar pretenţios, supărându-se atunci când, în loc de bani, i se ofereau produse, plângându-se asistentei că din pricina unor astfel de oameni "niciodată ţara asta n-o să progreseze". De ce? "Vii cu 10 ouă şi-un boţ de brânză... Ce să fac cu ele? Pune-mi 200 lei şi-mi cumpăr eu câtă pălincă vreau!".

Din interceptări reiese că Pleşa se considera îndreptăţit să primească şpagă, iar când suma era prea mică chiar îşi insulta clientul. Ca de exemplu în cazul unuia care îi lăsase un plic cu 100 lei. "Ia însemnează-l tu pe ăsta! Bagi p... în mă-sa! La revedere, nu mai! Da’ până când să fiu eu omu’ ăla cumsecade? Da’ mai dă-o şi-n p... mă-sii!". 

Medicul şi asistenta chiar îşi împărţiseră pacienţii pe categorii: "oameni serioşi", care dădeau şpăgi serioase chiar şi "pentru un căcat de concediu", şi respectiv "de la cort", "neruşinaţi" - cei care nu cotizau cât trebuia şi cărora erau în stare să le respingă dosarele.

A păţit-o un bărbat care a lăsat în dosar un plic lipit cu 50 lei. "O pus el ceva acolo!", a zis asistenta, dar când medicul a văzut bancnota s-a înfuriat. A luat un plic nou, în care a băgat banii, şi l-a repus în dosar. Chemat în cabinet, bărbatul a fost anunţat că dosarul i-a fost respins din lipsa unor acte medicale. Abia după ce a plecat, Pleşa a izbucnit: "Da’ nici chiar atâta nesimţire!... Că noi suntem proşti!... Lasă că intru io cu plicu’ lipit şi-apoi... Şi vrea să mai stea în pensie încă 15 ani!...".

Tăcere

În timp ce oamenii au recunoscut că au dat şpăgi în schimbul avizelor medicale pentru pensionarea de boală, medicul Ovidiu Pleşa şi asistenta Monica Ignat nu au făcut nicio declaraţie, uzând de dreptul la tăcere.

Rămâne de văzut dacă vor face la fel şi în faţa judecătorilor de la Tribunalul Bihor, unde procesul a şi început săptămâna trecută, în Cameră preliminară, cu o "victorie" pentru medic. Vineri, judecătorul a dispus încetarea uneia dintre interdicţiile impuse până acum celor doi, permiţându-le să-şi poată relua exercitarea profesiei! Fireşte, decizia a fost atacată de DNA, dar dacă va rămâne în picioare, până la stabilirea verdictului cei doi se pot întoarce în cabinetul de expertiză. Şi, de ce nu, la vechile metehne...