CET-ul a intrat în focuri. Circa 200 de angajaţi ai societăţii Electrocentrale s-au adunat miercuri după amiază în curtea centralei pentru a afla rezultatul negocierilor dintre reprezentanţii celor trei sindicate din unitate şi cei ai administraţiei. Sindicaliştii sunt nemulţumiţi de propunerea privind reducerea drastică a salariilor făcută de administratorul special Stănel Necula şi reprezentanţii Casei de Insolvenţă "Transilvania" care gestionează insolvenţa centralei. Măsura le-a reduce veniturile cu circa 40% iar cel mai mare salariu net ar fi undeva la 900 lei.

"Oamenii s-au adunat după ora 15 în faţa clădirii principale, la ieşirea din schimb, ca să afle rezultatele discuţiilor dintre sindicate şi administratorul special. Discuţiile nu au dus însă nicăieri. Administraţia o ţine pe a ei cu reducerea salariilor dată fiind situaţia centalei", a declarat un salariat.

Potrivit unor surse sindicale, administratorul special şi casa de insolvenţă au propus salariaţilor suspendarea pentru o perioadă nedeterminată a "adaosurilor salariale" de Paşti, Ziua Energeticianului şi Crăciun; a ajutorului de căsătorie, de naştere a copilului şi de pensionare şi înjumătăţirea ajutorului de deces la un salariu brut în care este vorba de înmormântarea angajatului, respectiv a 50% în cazul în care răposatul este un membru al familiei.

"Pentru muncitorul de rând nici până acum nu erau salariile mari. Omul mai lua un ban cu lucrul în ture, în zilele de sărbători sau cu consemnarea la domiciliu. Acum vor să ne-o scoată şi pe asta. Adică, o să fii consemnat acasă, să nu îţi programezi nimic, să nu pleci nicăieri, să nu consumi alcool că poate te cheamă oricând la lucru, dar de plătit vei fi plătit doar pentru cele două sau trei ore cât eşti efectiv în centrală!", reclamă un energetician.

Salariaţii sunt cu atât mai nemulţumiţi cu cât şi-au făcut calculele iar în urma eliminării adausurilor cele mai mari salarii nete din Electrocentrale vor ajunge undeva la 900 lei. Asta în condiţiile în care în ultima perioadă, dată fiind uzura morală a centralei şi reducerea numărului de angajaţi de la circa 1.300 înainte de izbucnirea crizei la circa 550 în prezent, volumul de muncă s-a dublat.

Mitingul spontan a luat sfârşit în jurul orei 17 când angajaţii s-au retras spre casele lor, dar, având în vedere starea de spirit a energeticienilor, nu este exclus ca mâine dimineaţă aceştia să refuze să intre la muncă.