Le-a ajuns cuţitul la os! Angajaţii Companiei de Apă Oradea au protestat spontan în curtea unităţii, luni începând cu ora 15:30, la ieşirea din program. La miting au participat circa 200 de salariaţi de la unitatea centrală şi muncitori de la puncte de lucru din oraş, veniţi să protesteze împotriva reducerilor de personal şi eliminării primelor tichetelor de sănătate.

Protestatarii au cerut conducerii societăţii să vină la discuţii, iar o jumătate de oră mai târziu la faţa locului s-a prezentat directorul general al CAO, Ovidiu Gavra, iar apoi şi preşedintele Consiliului de Administraţie, Claudiu Oros.

Potrivit liderului sindical Cristian Popa, care a şi vorbit în numele colegilor, salariaţii s-au adunat spontan pentru că îşi tem locurile de muncă. "Acum au fost disponibilizaţi 45 de colegi de-ai noştri. Nici nu au primit bine preavizele, că oamenii au aflat că va urma încă un val de disponibilizări. Nu se ştie cifra exactă, dar se pare că alţi 45 de salariaţi îşi vor pierde locurile muncă", a spus preşedintele sindicatului Apă Canal.

Muncă multă...

Angajaţii CAO sunt cu atât mai revoltaţi cu cât în ultimul an societatea şi-a extins activitatea în alte opt localităţi din judeţ, volumul de muncă a crescut constant, disponibilizările au implicat redistribuirea sarcinilor între salariaţii rămaşi, iar acum se preconizează noi reduceri de personal.

"La CAO s-au făcut tot timpul reduceri. Procesul de restructurare a început în 2003, când societatea avea 741 de angajaţi. Acum au rămas doar 535 de persoane, şi asta în condiţiile în care deservim zona metropolitană şi localităţi precum Tinca şi Beiuş. Eu spun că s-a ajuns la o limită!", a declarat Popa.

... bani puţini!

Salariaţii CAO susţin că, în ciuda creşterii volumului de muncă, veniturile au scăzut. Consiliul de Administraţie a hotărât în ianuarie suspendarea tichetelor de sănătate, o formulă compensatorie de retribuire a salariaţilor. Ca urmare, începând din luna următoare veniturile salariaţilor au scăzut cu 23% în cazul muncitorilor şi cu 13% în cazul personalului TESA.

Picătura care a răsturnat paharul a venit săptămâna trecută, când angajaţii CAO au aflat că în vreme ce veniturile lor au scăzut, "colegii" de la Electrocentrale au primit marţea trecută 400 lei primă de Paşti şi au promisiuni de încă 450 lei la următorul salariu.

"Ni s-a spus că e o situaţie grea, că se fac retructurări şi reduceri de salarii la regii, ca să vedem acum că Primăria este pentru unii mumă, iar pentru alţii ciumă! Să ştiţi că tichetele de sănătate nu erau prime, ci bani munciţi şi cuveniţi prin lege. Colegii noştri din Staţia de epurare şi cititorii de contoare care intră în canale chiar lucrează cu căcat, nu umblă la costum, ca vatmanii OTL-ului. Vă rog să găsiţi soluţii. Dacă la CET şi OTL se poate, înseamnă că noi suntem proştii-proştilor dacă nu putem", le-a spus sindicalistul lui Gavra şi Oros.

Reduceri de cheltuieli

Primul care a răspuns cererilor sindicaliştilor a fost Ovidiu Gavra. Directorul CAO a spus că înţelege nemulţumirile salariaţilor, dar că disponibilizările şi reducerile salariale au fost necesare pentru redresarea societăţii. "Compania este implicată în proiecte europene care vizează îmbunătăţirea calităţii serviciilor, iar acestea se fac cu chetuieli foarte mari. Am fost nevoiţi să reducem cheltuielile societăţii ca să nu fim nevoiţi să majorăm tarifele cu 40% şi să afectăm şi mai mult orădenii", a spus Gavra.

Răspunsul directorului nu a fost însă în măsură să îi liniştească pe salariaţi. "Celelalte măriri, la încălzire, la curent, la impozite, n-au afectat orădenii, numai scumpirea apei?!", a protestat o voce din mulţime.

Poziţia directorului Gavra a fost susţinută şi de Claudiu Oros, preşedintele CA, care a reamintit că până la urmă CAO prestează o activitate economică. "Pentru eficientizarea unei activităţi economice nu sunt foarte multe căi: ori tai din cheltuieli, ori măreşti tarifele. Aşa s-a ajuns la reduceri de cheltuieli cu personalul. S-au făcut disponibilizări şi, pentru că am spus să nu tăiem din salarii, s-au suspendat tichetele de sănătate. Nimeni nu spune că aceşti bani nu vi se cuveneau, dar nu mai puteam să îi plătim. Că la alte unităţi s-a întâmplat altfel, eu nu ştiu ce să spun, noi suntem în ograda CAO", a spus preşedintele CA-ului.

"Primarului nu-i pasă de noi..."

Oros le-a propus salariaţilor să îşi delege reprezentanţi care să poarte discuţii cu conducerea pentru detensionarea situaţiei, dar aceştia nu sunt deloc încrezători, mai ales că o delegaţie a unităţii s-a întâlnit miercurea trecută cu primarul Ilie Bolojan, dar convorbirile nu au dus nicăieri.

"Săptămâna trecută primarul ne-a arătat pe faţă că nu-i pasă de noi. A spus că nu mai candidează, aşa că n-are nevoie de voturi", a spus un salariat. Afirmaţia acestuia a pus paie pe foc. "Două vidanje cu rahat putem duce de aici să le descărcăm în faţa Primăriei", s-a auzit o voce.

La rândul său, Cristian Popa a reamintit că o eventuală grevă la CAO ar arunca oraşul în haos: "Noi nu putem opri tramvaie, nici tăia căldura, lucrăm cu apă, care este vitală".

Sindicalistul a reamintit că angajaţii CAO au făcut tot posibilul să evite o discuţie de pe poziţii de forţă cu administraţia locală şi au protestat doar când le-a ajuns cuţitul la os. Acţiunile salariaţilor vor continua în această săptămână cu pichetarea şedinţei de Consiliu Local de joi, iar săptămâna viitoare cu pichetarea şedinţei Consiliului de Administraţie.