"Joia trecută am depus, în nume propriu, solicitarea pentru autorizarea unui miting de protest împotriva Guvernului, iar vineri mi s-a comunicat că membrii Comisiei Locale de ordine publică (n.r. - formată din reprezentanţi ai Jandarmeriei, Poliţiei şi Primăriei Oradea) mi-au autorizat acţiunea pentru marţi, 16 ianuarie. Eu o văd ca un miting pentru salvarea democraţiei, la care invit şi îmi doresc să participe mai ales oameni ai legii, colegi avocaţi, jurişti, medici, asistente, profesori, oameni care au cultură şi care pot fi lideri de opinie", a declarat avocatul Petru Trif, într-o conferinţă de presă pe care a susţinut-o, luni, la Baroul Oradea.

Chestie de demnitate

Trif a afirmat că după ce a depus cererea pentru autorizarea protestului a fost sfătuit să renunţe, pentru a nu suporta eventualele consecinţe în eventualitatea în care la miting s-ar produce fapte contravenţionale sau penale, însă consideră că protestul "este un act de demnitate".

"Unii m-au sfătuit să renunţ, ca să nu fiu tras la răspundere, ca organizator, dacă lucrurile vor scăpa de sub control, dar nu vreau să renunţ, pentru că este nevoie de o lecţie de demnitate când alţii se mulţumesc să se uite la televizor sau medicii se închid în cabinetele lor, deşi pe ei i-ar fi afectat direct proiectul legii sănătăţii propus de preşedinte", a spus avocatul Trif.

El a precizat că mitingul va avea loc marţi, cu începere de la ora 14, în faţa Prefecturii Bihor din Parcul Traian, deoarece "Prefectura este instituţia care reprezintă Guvernul în judeţ".

Legi "sub orice critică", efecte "catastrofale"

Trif a afirmat că a studiat cu atenţie proiectul legii sănătăţii redactat de Comisia prezidenţială, astfel că nu vorbeşte "din auzite", şi - ca jurist - consideră că acesta este "sub orice critică", provocând "un pas înapoi" pentru sistemul sanitar. "Am studiat proiectul legii sănătăţii ca jurist şi am ajuns la concluzia că nu era doar sub orice critică, plin de lacune, dar şi ducea la înrăutăţirea sistemului sanitar, pentru că nu ar fi făcut reformă, ci era un pas înapoi, s-ar fi distrus un sistem care funcţiona, totuşi", a spus avocatul orădean.

Avocatul a explicat că a iniţiat mitingul deoarece a constatat "exasperarea oamenilor şi lipsa de respect a instituţiilor statului, căci oriunde te duci eşti pasat, persiflat, ignorat, şi te trezeşti că apar legi care te privesc pe tine şi despre care nu ştiai, dar care au fost asumate de Guvern peste noapte".

"Nu o fac pentru a ieşi în faţă. Voi încerca să fac rost de o portavoce, şi fac apel la toţi cei care vor veni să păstreze o purtare şi un limbaj civilizat. La miting vreau să atrag atenţia şi asupra comasării alegerilor, printr-o lege adoptată tot pe şestache, prin asumarea răspunderii, pentru că dacă se vor ţine alegerile locale şi cele generale împreună, va fi o catastrofă, motiv pentru care eu sugerez ca oamenii să se pronunţe şi împotriva acestei măsuri până nu este prea târziu", a mai spus Trif.

Avocatul orădean Petru Trif a mai precizat că, deşi în 2008 a candidat din partea PNŢCD la preşedinţia Consiliului Judeţean Bihor, nu mai activează în niciun partid politic de aproape doi ani şi nici nu-şi doreşte să se înscrie într-o altă formaţiune.

"Vreau ca mesajul meu să fie înţeles corect, nu în sens partinic. Ideea e ca oamenii care contează în Oradea şi care pot face ceva să vină la miting şi să arate dacă îi interesează ceva. Nu mă aştept să vină cu miile protestatari, deşi ar avea motive cu miile", a spus el.