Locuitori de vârsta a treia din Ioşia, nemulţumiţi că municipalitatea le-a mărit tariful gigacaloriei şi le impune să încheie contracte cu Electrocentrale, din strada Ecaterina Teodoroiu, revoltaţi din cauza unui proiect de drum care să lege Dragoş Vodă de Episcopia pe acest traseu, şi câţiva activişti ai Fundaţiei SOS Dogs, indignaţi că primarul Ilie Bolojan intenţionează ca în baza noii legi adoptate de Parlament să propună Consiliului Local eutanasierea câinilor vagabonzi - cu toţii au fost, duminică, de la ora 13, o excelentă masă de circa 400-500 de oameni care l-a purtat în triumf pe tânărul şi ambiţiosul lider local al partidului Mişcarea Verzilor Democrat-Agrarieni, Horea Vuşcan.

Mobilizaţi cu pancarte scoase la imprimantă sau scrise de aceeaşi mână şi distribuite cu puţin înaintea începerii primului protest organizat vreodată în Oradea împotriva unui primar, participanţii, la început veseli şi bine-dispuşi, au sfârşit prin a fi întărâtaţi de discursurile aprinse ale lui Vuşcan, astfel că pe măsură ce acesta vorbea, şi ei deveneau tot mai fermi în huiduieli şi mai violenţi în exprimări, ajungând chiar să-l înjure de mamă pe primar şi să-l ameninţe că vor tăbărî peste el ca să-i "ia gâtul".

Furia oamenilor a fost atât de categorică încât au ajuns să-l înjure pe Bolojan chiar şi pentru contracte încheiate de fosta administraţie, cum este cel pentru salubrizare cu firma RER Ecologic Service, din cauza căruia, spunea o protestatară din Ioşia, "am ajuns să ne dea ţiganii în cap când ducem gunoiul la tomberon".

Bolojan, mai rău ca Ceauşescu

Înarmaţi cu pancarte pe care scria "Jos Bolojan!", "Jos monopolul!", "Nu vrem CET!", "Singura investiţie a CET în Ioşia - trei lacăte pe puncte termice!", "Vrem Transgex!", "Da pentru apa geotermală!", "Nu primim curbe de sacrificiu", dar şi "Stop eutanasierii!", "Opriţi crimele!", "Nu ne ucideţi!", cei circa 400-500 de protestatari mobilizaţi de Horea Vuşcan s-au adunat punctuali la ora 13 în jurul statuii lui Mihai Viteazu, după ce, iniţial, şeful partidului MVDA voise să facă acest miting de 1 Decembrie.

Cu spatele la coroanele de flori depuse pe soclul monumentului, Vuşcan a dat tonul discursurilor, spunând că Primăria i-a autorizat manifestaţia până la ora 15 şi apoi s-a adresat către clădirea municipalităţii, ca şi cum ar fi vorbit cu Bolojan: "Sper că în aceste două ore o să veniţi şi o să ne daţi explicaţii!".

Nici n-a terminat bine de rostit Vuşcan aceste cuvinte, că o parte din protestatari au început să huiduie la adresa primarului şi să strige "Jos Bolojan!", "Jos mustăciosul!", "Navetistul Bolojan, ne-a lăsat fără un ban" şi "Bolojan, mai rău ca Ceauşescu!".

După ce a făcut un bilanţ al "furăciunilor" politicienilor din ultimii 20 de ani, de la privatizările din 1990 până la Caritas şi de la falimentările băncilor până la scumpirea gigacaloriei, Vuşcan i-a încălzit şi mai tare pe suporteri: "Ideea care este şi astăzi în capul nostru este că capul plecat sabia nu-l taie. Ar trebui să fim mult, mult, mult, mult mai mulţi aici astăzi. Sperăm că o să ni se alăture şi alţi orădeni, din Rogerius, din Nufărul, din tot oraşul!".

"Bolojan ne învrăjbeşte pe toţi"

Continuându-şi discursul introductiv, Vuşcan a mai spus că "azi putem spune că primarul nu ne conduce cum trebuie, pe placul tuturor orădenilor" şi că "ne învrăjbeşte pe toţi", făcând trimitere la faptul că locuitorii din cartierul Ioşia plăteau către Transgex o gigacalorie mai ieftină decât cei din restul oraşului, iar de câteva luni Consiliul Local a votat scumpirea acesteia şi trecerea lor ca şi clienţi ai Electrocentrale, în vederea unificării tarifului de energie termică la un singur nivel în întregul oraş. "Se scumpeşte gigacaloria, se taie pomii pentru parcări, toate lucrările se fac în bătaie de joc", a rezumat din nou Vuşcan.

Sărind mereu de la o problemă la alta, dar revenind apoi la cea a gigacaloriei, Vuşcan a afirmat că soluţia trecerii locuitorilor din Ioşia la CET "nu este corectă", cum nu este nici trecerea CET-ului modernizat de pe cărbune pe gaz, deoarece acest combustibil este tot mai scump. "Ni se spune că dacă se introduce gazul va fi mai bine, dar gazul vine de la ruşi. Mai putem avea încredere atunci în domnul Bolojan?", a întrebat retoric Vuşcan, ca un DJ, iar mulţimea i-a răspuns pe plac: "Nuuuuu!".

Mai mult, o femeie care nu s-a prezentat a intervenit la microfon şi a continuat ideea: "Domnul Bolojan se crede Putin. Poate de-aia şi vrea gaz!", ceea ce - fireşte - a stârnit noi huiduieli copioase, dar şi scandări precum "Hoţul! Hoţul!".

"Avem soluţii"

Pentru a sublinia că, spre deosebire de primar, el are capacitatea să rezolve problemele, Vuşcan a afirmat: "Noi avem soluţii care să ne unească pe toţi, nu să ne învrăjbească. Dar nu trebuie să-i lăsăm pe ei să-şi facă jocurile. Au venit la mine oameni de la CET şi mi-au spus că ştiu cum se fură la CET. (...) Ce se ascunde în spatele monopolului CET? Să fie oare ineficienţa şi hoţia? Este bătător la ochi managementul defectuos al Primăriei şi al CET-ului".

Ca şi înainte, Vuşcan a făcut şi digresiuni, dar a mai revenit la temă. "Primăria are bani pentru un nou Parc Industrial, dar nu are bani pentru rezolvarea gigacaloriei. Ce vă interesează mai mult, dragi orădeni, Parcul Industrial sau gigacaloria?", i-a provocat el din nou pe protestatari, care i-au dat dreptate: "Nu vrem parc industrial!".

Mai departe, Vuşcan a insinuat că Bolojan are interese politice şi personale în legătură cu modernizarea CET şi trecerea lui pe gaz. "Fără monopolul CET-ului, n-o să aibă unde-şi mai angaja lipitorii de afişe!", a spus Vuşcan, omiţând, evident, detaliul că după trecerea CET pe gaz vor fi daţi afară angajaţi, nu vor fi suplimentaţi.

"Cine vrea să ia cuvântul?"

Bun cunoscător al psihologiei mulţimilor, Vuşcan şi-a mulţumit suporterii cedându-le microfonul. Primul care l-a preluat, "domnul Mateiaş" (cum a fost prezentat), a condamnat şi el proiectul primarului de trecere a CET pe gaz, dar - surprinzător - l-a lăudat pe viceprimarul Gheorghe Carp, pe motiv că intr-un interviu acordat un ziar local acesta şi-ar fi declarat opţiunea pentru rămânerea pe cărbune. "Vrem să-l felicităm pe domnul Carp, care a zis "Domnule, nu cred că este bine pe gaz"".

Vuşcan, însă, şi-a amintit din nou de Bolojan. Recuperând microfonul, şeful MVDA a remarcat că "au trecut deja 20 de minute şi domnul Bolojan tot nu a venit să ne dea explicaţii".

După ce i-a cedat microfonul unui anume "domnul Vlad", care a spus că "soluţia termoficării este foarte simplă: să preia Transgexul clienţii CET-ului şi să facă foraje peste tot, să alimenteze tot oraşul cu apă geotermală", Vuşcan a revenit, pentru a da şi alte soluţii: "Solicităm Primăriei să revină la preţurile care au fost la căldură înainte şi să investească în reabilitarea termică a blocurilor, nu în sensuri giratorii. Orădeni, credeţi că aude primarul că sunteţi nemulţumiţi? Credeţi că-l interesează? Dragi orădeni, cred că mandatul domnului primar nu este să distrugă tot ce merge bine".

În răstimpuri, protestatarii huiduiau, răspundeau "animatorului" cu "Nuuu!" sau "Daaa!", după caz, dar l-au şi înjurat, chiar şi de mamă, pe primar şi au scandat "Jos Bolojan!", "Să meargă la Aleşd!".

"Măcelarul Europei"

Odată venit rândul iubitorilor de animale de la Fundaţia SOS Dogs, preşedintele acesteia, Carol Lazăr, a criticat intenţia municipalităţii de eutanasiere a câinilor vagabonzi, subliniind că ONG-ul său este finanţat din Marea Britanie şi s-a achitat până acum de sarcina de a strânge de pe străzi şi de a steriliza maidanezii. "Noi am făcut tot ce am putut până acum. Am venit cu soluţii, conform principiilor europene, dar se pare că ele nu sunt luate în considerare. Din nou se vede că nu avem ce căuta în Uniunea Europeană", a spus şeful SOS Dogs, înconjurat de câţiva proprietari de câini, cu animalele în braţe, sau cu pancarte.

"Nu câinele este de vină că s-a ajuns în această situaţie, ci cel care îl abandonează", a continuat reprezentantul fundaţiei, arătând că soluţia este ca fiecare câine să fie marcat cu un cip care să conţină numele stăpânului, iar dacă animalul e găsit pe străzi, să fie pedepsit stăpânul.

Vuşcan a comentat şi problema eutanasierii, arătând că şi "în spatele" acestei idei stau tot interese financiare, fără însă a le arunca direct în cârca lui Bolojan, de astă dată: "Din nou se creează o falsă problemă în Oradea, între cei care iubesc câinii şi ceilalţi. În spatele acestei intenţii sunt din nou banii. O eutanasiere costă 30 de euro, dar în hârtiile celor de la Bucureşti costă 100 de euro. Unde se duc aceşti bani? În campaniile electorale!".

O altă iubitoare de animale, care s-a recomandat a fi Steger Ildiko, s-a adresat primarului pe un ton mult mai calm: "Domnule primar, să nu uităm că Dumnezeu nu ne-a investit cu drepturi asupra vieţii altor fiinţe. Dacă nu mai doriţi câini pe străzi, dacă nu mai vreţi ca România să fie măcelarul Europei, să nu aveţi mâinile pătate de sânge, trebuie să ne ascultaţi!". Tonul ei n-a fost însă tocmai pe placul animatorului protestului, care a sugerat că Bolojan intenţionează să eutanasieze câinii... din plăcere. "Ce om e acela care omoară din plăcere?"...

"La mă-sa acasă!"

O femeie care nu s-a prezentat a luat şi ea cuvântul, pentru a spune că primarul "trece pe stradă şi ne întoarce spatele", cerând ca edilul "să meargă înapoi de unde a venit, la Aleşd", ceea ce în rândul celorlalţi protestatari a creat o adevărată emulaţie, aceştia strigând "să meargă la mă-sa!", "în Birtin cu el!", în timp ce o altă femeie striga "cum să meargă, că abia şi-a făcut vilă la Oradea", fiind aprobată de alţii cu observaţii gen "are mutră de bandit" şi cu scandări precum "jos Bolojan!" şi "jos cu chelul!".

Deşi putea să oprească potopul de insulte, Vuşcan a continuat ca şi cum nu le-ar fi auzit, cerându-le protestatarilor să fie uniţi: "Politicienii încearcă să ne învrăjbească, dar noi trebuie să fim uniţi", după care, pregătindu-se să invite la microfon un locuitor de pe strada Ecaterina Teodoroiu, a afirmat că acestora "li se pregăteşte un abuz, iar abuzul faţă de o persoană, este strigător la cer" şi că "nimeni nu trebuie să fie sacrificat în numele altora".

Locatarul de pe Teodoroiu a condamnat intenţia municipalităţii de a lega cartierul Dragoş Vodă de capătul cartierului Rogerius printr-un aşa-zis "drum expres", spunând că acest lucru va face ca în oraş traficul greu să crească, iar asta chiar dacă, în realitate, drumul ar urma să fie destinat exclusiv autoturismelor. "În loc să scoatem traficul greu din oraş, noi îl băgăm în oraş. Poluăm centrul oraşului, în loc să scoatem circulaţia din centru!", a spus protestatarul.

Vuşcan a adăugat, referindu-se la pasarela metalică de lângă Gară, că "avem şi noi un pod construit înainte de turnul Eiffel", pe care Primăria vrea să-l demoleze (deşi, şi de această dată, informaţia corectă este că CFR-ul are această intenţie, căci pasarela nu aparţine Primăriei). Imediat, apoi, a continuat: "Să vă spun eu de ce nu vine domnul Bolojan aici? Vă spun. Pentru că sondajele îl arată câştigător la alegeri, şi de-aia nu-i mai pasă de noi!".

"Ne mutăm la Bolojan"

Una dintre pensionarele din Ioşia a ajuns şi ea la microfon, unde l-a învinovăţit pe primar că din cauza scumpirii gigacaloriei pensionarii vor ajunge să nu-şi mai poată plăti facturile şi vor fi evacuaţi din case. "Domnul primar să ne spună clar: s-au mărit pensiile? Omul ăla cu 600 de lei pe lună pensie din ce-o să plătească?", a cerut femeia socoteală, mulţimea reacţionând din nou ca un ecou: "Ne mutăm la Bolojan!", "Să ne ţină el!", "Îi luăm gâtul!".

Brusc, Vuşcan şi-a amintit şi de Marcel Boloş, şeful Direcţiei de Implementare a Proiectelor cu Finanţare Internaţională din cadrul Primăriei, cel care a conceput planul de conversie a CET pe gaz, cu fonduri primite de la UE în valoare de 70 milioane de euro. "Putem să-i mulţumim şi domnului Boloş, pentru ideile pe care i le dă domnului primar!", a stârnit el mulţimea, care i-a răspuns cu înjurături la adresa lui Boloş, unele de nereprodus.

În final, după ce a mai oferit microfonul unei alte pensionare din Ioşia, care s-a plâns de RER, fiindcă din cauza operatorului de salubrizare, "seara, când ducem gunoiul la tomberon, ne atacă ţiganii", iar Vuşcan şi-a cerut scuze şi a spus că "trebuie să-i numim romi, pentru că şi ei au drepturi", iar un locuitor din zona Gării de Est din Ioşia s-a plâns că şoseaua de centură nu are decât două treceri de pietoni şi că, deci, ar trebui amenajate mai multe, Vuşcan s-a pregătit de încheierea mitingului, remarcând, apropo de RER, că şi serviciile acestuia se tot scumpesc, vina fiind a primarului Bolojan, care nu este liberal autentic.

"De ce ţine monopolul unei firme? Ăsta nu este liberalism", a spus Vuşcan, uitând că Primăria a încheiat contract cu RER în urma unei licitaţii, înainte de a ajunge Bolojan primar.

Adio, voturi, Bolojane!

Pentru a sublinia importanţa evenimentului şi puterea orădenilor faţă de ceea ce el a numit "abuzurile" neîncetate ale Primăriei, Vuşcan a sugerat că în mâinile lor stă realegerea sau nu a lui Bolojan, anul viitor: "Ioşia înseamnă 7.000 de voturi. Mai sunt Ecaterina Teodoroiu, iubitorii de animale, care au contribuit la strângerea de pe străzi a 5.000 de câini în aceşti ani, mai sunt cei din Nufărul, din Calea Aradului, din Rogerius, oameni nemulţumiţi de tăierea pomilor. Sunt convins că vor fi împotriva unui nou mandat, aşa că, domnule primar, mai aveţi un an să rezolvaţi problemele oamenilor. Dacă nu se ţine de cuvânt, să plece!", a încheiat Vuşcan avertismentul, adresându-se, de astă dată, mulţimii care l-a aplaudat frenetic.

În final, Vuşcan a avertizat că dacă primarul nu va ţine cont de părerea oamenilor, va repeta protestul, şi le-a mulţumit suporterilor care au răspuns apelului la mobilizare: "Noi să-i prezentăm domnului primar problemele şi propunerile noastre din nou. Dacă nu ţine cont de ele, ne mai întâlnim. Unitatea noastră îi sperie. Faptul că noi ştim ce fac ei îi sperie. Vă mulţumesc, dragi orădeni!".

După o oră şi jumătate de discursuri, participanţii la protest s-au risipit spre case imediat după terminarea ultimelor cuvinte ale liderului MVDA, iar la ora 14.30, cu o jumătate de ceas înainte să expire autorizaţia pentru miting, întreaga manifestare a luat sfârşit fără incidente.