Mitropolitul Ardealului, Înaltpreasfinţitul Laurenţiu Streza, va sfinţi duminică dimineaţa biserica de lemn din incinta complexului hotelier President din Băile Felix.

Slujbă de sfinţire

Din soborul care va oficia slujba de sfinţire vor face parte episcopul Oradiei şi Bihorului, Preasfinţitul Sofronie Drincec, arhimandritul Vasile Crişan de la mănăstirea Dumbrava din judeţul Alba, supranumit "Îngerul copiilor", pentru orfelinatul pe care îl conduce, protopopul de Oradea, Simion Goga, şi circa 30 de preoţi.

"Slujba de sfinţire va începe în jurul orei 8.30, iar de la ora 10 va fi urmată de Sfânta Liturghie", a declarat pentru BIHOREANUL directorul complexului hotelier President, Dumitru Fechete.

La eveniment au fost invitate să ia parte autorităţile judeţene şi locale, fiind așteptați să participe, în total, circa 400 de credincioşi.

Unică în ţară

Iniţiativa amenajării unei biserici de lemn în incinta complexului hotelier de sub pădurea de la ieşirea din Băile Felix este mai veche.

"Ideea a apărut în cadrul unor discuţii pe care le-am avut cu patronul complexului hotelier, Jean Podilă, dar şi la sugestia unor clienţi. Părintele arhimandrit Vasile Crişan ne-a pus în legătură cu o echipă de meşteri condusă de părintele Ioan din Poienile Izei, din inima Maramureşului", a povestit Dumitru Fechete.

Prin modalitatea de construire, biserica cu hramul "Buna Vestire" şi "Sfântul Vasile cel Mare" este unică în ţară.

"Părintele Ioan, care a coordonat construcţia a 18 biserici de lemn, ne-a spus că biserica este unică în ţară, fiind făcută din bârne rotunde, şi nu din scânduri din lemn", a mai arătat Fechete.

Patru ani de slujire...

Lăcaşul, ridicat din contribuţia patronatului complexului hotelier President, este format din trei clădiri care cuprind biserica propriu-zisă şi un altar de vară. O clădire alăturată adăposteşte la parter obiectele de cult, iar la primul nivel biroul părintelui paroh, unde peste iarnă părinţii veniţi la slujbă îşi pot lăsa copiii mici.

Biserica de lemn, cu rang de paraclis episcopal, este condusă de părintele Teodor Bonce, care a păstorit comunitatea ortodoxă din satul Cordău.

Construcţia, începută în anul 2018, a fost finalizată în termen de un an şi a fost târnosită în octombrie 2019.

De atunci, în biserica din complex, părintele Bonce slujeşte inclusiv în cursul săptămânii şi, pe lângă slujbele la care iau parte în fiecare duminică zeci de turişti din complex, face maslu în fiecare miercuri.

Curtea lăcașului de cult este plină de turişti şi credincioşi din zonă mai ales cu ocazia sărbătorilor religioase, îndeosebi în vacanța de Paşti.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!