Surpriză la procesul celor opt bătăuşi din Tăuteu care l-au băgat în comă, acum un an, pe agentul de pază Ozsvath Levente!

Cazul a făcut vâlvă după ce DNA i-a inculpat pe fostul prim-procuror al Parchetului Bihor, Vasile Popa, şi pe şeful Serviciului de Medicină Legală, Gabriel Mihalache, pentru că ar fi grăbit sfârşitul tânărului după ce au aprobat să-i fie prelevate organele. Acum, o analiză medico-legală solicitată de avocatul unuia dintre bătăuşi i-ar putea ajuta să scape de acuzaţii...

Intervenţie fatală

Pe 28 martie 2014, chemat să intervină pentru aplanarea unui conflict iscat de nişte ţigani în Tăuteu, agentul de pază Ozsvath Levente a ajuns victima acestora, fiind bătut cu bâte până a leşinat. Tânărul de 37 ani a fost dus la spital cu fractură craniană şi de mâini, iar după o zi medicii l-au declarat în moarte cerebrală.

Pe 2 aprilie se stingea din viaţă, dar nu înainte ca, în urma acordului familiei, ficatul, pancreasul, rinichii şi corneea să-i fie prelevate pentru a salva alte vieţi. Imediat, procurorii Parchetului Bihor au schimbat încadrarea juridică pentru fapta agresorilor, din tentativă de omor (pedepsită cu închisoarea între 5 şi 10 ani) în omor (pedeapsă dublă, între 10 şi 20 ani).

"Nu-i pe lege"

Pe 26 iunie, autorii crimei - Varga David, Varga Cosmin, Colompar Claudiu, Varga Iosif, Merluţ Valentin, Canalaş Ionel şi Merluţ Daniel - erau trimişi în judecată. În paralel, însă, DNA Oradea investiga legalitatea prelevării organelor într-un dosar deschis iniţial pentru corupţie împotriva şefului Parchetului Bihor, Vasile Popa. Asta pentru că din interceptarea discuţiilor telefonice ale acestuia a reieşit că l-ar fi convins pe şeful Serviciului de Medicină Legală (SML), Gabriel Mihalache, să-şi dea avizul pentru efectuarea procedurii deşi în prima fază medicul a refuzat, fiindcă o considera ilegală.

"Nu-i pe lege. Îi pe lângă lege! Scrie clar, în cazuri de morţi violente şi care pot compromite rezultatul autopsiei, LCM (n.r. - lovituri cauzatoare de moarte), nu se face prelevare de organe. În ideea să nu zică procurorii sau judecătoru', mai bine zis, când se judecă cazu', că, bun, da' de ce-o murit? Că, totuşi, de la bătaia de la cap sau de la faptu' că i-o luat organele?", îi explicase Mihalache lui Popa pe 1 aprilie.

Fan Club Organe

Din discuţie reiese că, de fapt, cea care a insistat pentru prelevarea de organe de la tânărul muribund era coordonatoarea programului de transplant pe Bihor, Carmen Pantiş, iar pentru a-l "sensibiliza" pe Mihalache aceasta a apelat la tot felul de VIP-uri, de la senatorul Florian Bodog, decanul Facultăţii de Medicină, până la fosta sa colegă de facultate, procuroarea DIICOT Magda Chirculescu, care l-a sunat pe Popa să facă lobby pe lângă Mihalache.

"M-o sunat şi ministru' secretar de stat, şi directoru' de la transplant, domnu' Zota, de la Bucureşti. Mă sună de mă înnebunesc toţi, şi io le-am spus că io sunt extraordinar de deschis. Totdeauna am zis da, chiar dac-or fost morţi, violenţe, până la Dumnezeu. Da' nu la LCM sau omor! Aici, un LCM ca la carte", i se plângea Mihalache lui Popa.

Ulterior, însă, la sugestia şefului Parchetului Bihor, care l-a minţit că are acceptul procurorului Alin Leucea, cel ce ancheta omorul, Mihalache a cedat, iar în aceeaşi seară de 1 aprilie Ozsvath era declarat decedat. A doua zi organele i-au fost prelevate.

Procurorii DNA spun că Leucea a aflat despre prelevare abia după consumarea procedurii şi, drept urmare, în premieră naţională, şeful SML Bihor a fost acuzat de efectuarea unei prelevări într-un caz în care legea interzicea expres acest lucru, deoarece putea compromite autopsia, în timp ce Popa, anchetat până atunci pentru corupţie, s-a ales cu o nouă acuzaţie, de instigare la prelevare ilegală.

Primă concluzie

Trimişi în judecată, Vasile Popa şi Gabriel Mihalache ar putea totuşi să scape de răspundere. Cum aşa? În procesul de omor, avocaţii ţiganilor bătăuşi au profitat de controversa privind legalitatea prelevării, cerând o expertiză medico-legală care să spună clar dacă Ozsvath a murit din cauza loviturilor sau pentru că i-au fost scoase organele.

Rezultatul expertizei efectuate la IML Timişoara arată că "decesul s-a datorat politraumatismului, iar procedura de prelevare a respectat prevederile legale". Raportul legiştilor timişoreni argumentează că Ozsvath ar fi încetat din viaţă în momentul intrării în moarte cerebrală, care "semnifică moartea întregului organism".

Evident, avocaţii ţiganilor intenţionează să conteste rezultatul expertizei la Institutul Naţional de Medicină Legală "Mina Minovici". Până atunci, fostul şef al Parchetului şi cel al Serviciului de Medicină Legală se pot considera nevinovaţi. Cel puţin teoretic, căci procesul lor, înregistrat la Curtea de Apel Oradea, încă nici n-a început...